żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmieli
Malinowo w kuchniwyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy każdy w formie koła ,każde koło dzielimy nożem na 6 części . Powstaną niewielkie trójkąty .Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia ,u mnie nutella i zwijamy jak rogalik końce podwijając delikatnie do środka. Odstawiamy wszystkie na kolejne 20 minut .Smarujemy białkiem. Pieczemy na blaszce wyłozonej papierem przez około 20 minut w 180 stopniach
Ladylaura.biszkoptu. Krem czekoladowo-nugatowy: · 500 g serka mascarpone · 150 g kremu nugatowego typu Nutella (może być jakaś tańsza wersja z sieciówki) · 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy
Trzeci talerzśmietany 3 jaja [ u mnie 4 małe] 5 -6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 10 dkg rozpuszczonego masła 3-4 łyżki oleju dowolne nadzienie [ u mnie marmolada, nutella] Mleko wymieszać ze śmietaną, rozpuścić w nich drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników
Moje domowe kucharzenieulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki
Anioszek w kuchnimałą porcję- około 15 ciastek: 190g mąki krupczatki+odrobina do podsypania 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy
Wrzosowa Polanapieczenia pół kostki margaryny łyżka smalcu ewentualnie łyżka śmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się zagniatało. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę
Smakołyki Asiprawdziwą wanilią 1/2 szklanki cukru kryształu 750ml ciepłego mleka szczypta soli 1 kg mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 125g margaryny (np. Palma, Kasia) Dodatkowo: średni słoiczek kremu czekoladowego (np Nutella) 1 jajko cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: Do odmierzonej ilości mąki dodajemy mleko rozmieszane z drożdżami oraz cukrem. Dokładnie mieszamy całość i pozostawiamy na ok 4 godziny do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladziemąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżki wódki 1 kostka drożdży dżem z czarnej porzeczki DAGOMA do nadzienia nutella do nadzienia Wykonanie: Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy
Z Majeczką w kuchnicukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy) Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie
Gotowanie i blogowaniezapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Czekoladowe łyżeczki będą Waszymi zwycięskimi słodyczami ;) Potrzebne będą: ulubiona polewa czekoladowa lub czekolada dowolne koraliki cukrowe/pianki marshmallow, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeśli używamy czekolady można rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wypełniamy formę i uderzamy nią kilka razy w blat, żeby uwolnić ewentualne pęcherzyki
Ciastkozercyciasta francuskiego. Został mi spory kawałek ciasta, które świetnie pasuje również do słodkiej wersji ciasteczek. Szybkie, proste i niezawodne. 30 minut 4 szt. składniki: 8 pasków ciasta francuskiego Nutella jajko wykonanie: Ciasto podzielić na równe kwadraty. W połowie kwadracików wyciąć w środku kółka. Nałożyć na siebie po dwa kwadraty ciasta – jeden pełen kwadracik, a na wierzchu umieszczamy kwadracik
Ania i Marcin gotujątutaj . składniki: bezy: 1 szkl białek 1 szkl cukru 300 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli krem: 400 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella) 2 wafelki czekoladowe (moje góralki) do dekoracji: kakao kilka połówek orzechów Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypując cukier. Następnie delikatnie wmieszać orzechy. Na papierze
6nieboszklanki mąki (250 g) 2 jajka 1,5 szklanki mleka (temp. pokojowa) 80 g masła 1/3 szklanka cukru pudru ( 1/2 jeżeli chcemy słodsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nuttela / czekolada / krem orzechowy Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem
W Moim Magicznym Domubiałka ubijam na pianę, dodaję żółtko. Smażę na oleju kokosowym, Domowa nutella - zmieszaj jedno awokado z bananem i dodaj łyżkę kakao. Na górę położyłam kiwi i starte orzechy brazylijskie oraz suszoną żurawinę. Miłego dnia :) Kamila
Bike By Life