zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO.” Czytaj
Wiem co jemPyszny krem a la nutella, do którego przygotowania chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać :) Spróbujcie koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo
Domowa Cookierenka Agisamej już mi się znudziło, hummus jest zbyt oklepany, więc postanowiłam spróbować czegoś nowego - kremu czekoladowego którego głównym składnikiem jest własnie ciecierzyca! Booooże jakie to pyszne! Przepadłam! Od teraz Nutella może dla mnie nie istnieć, serio :D Przepis niedługo Wam udostępnię :) A tymczasem proszę o zaciśnięcie kciuków, bo dziś dwa sprawdziany
breakfast of dreamsDOMOWA NUTELLA bazowałam na tym przepisie // z podanych proporcji wychodzi trochę ponad połowa średniego słoiczka po oryginalnej Nutelli ~50g orzechów laskowych ~15g (czubata łyżka) mleka w proszku ~60ml mleka UHT ~75g czekolady o zawartości kakao 45-60% Orzechy podprażyć na patelni, uprażone zawinąć w ściereczkę i zdjąć z nich skórki. Jeśli będziecie mieć z tym problemy zalejcie
chili & sugarByła Nutella , to teraz czas na masło orzechowe ;) Swoje pierwsze kupiłam i spróbowałam trochę ponad pół roku temu. Od razu pokochałam ten smak! Do tej pory jestem uzależniona od masła orzechowego :) Pasuje niemalże do wszystkiego; na kapkę, do owsianki, pancakes'ów, jako pyszna przekąska, a nawet do mięs ;) Kolejnym plusem domowego masła jest cena, ponieważ za sklepowe masło zapłacicie
chili & sugarkakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama i tak powstała ta konfitura. Obawiałam
chili & sugarwiem jak Wy, ale ja uwielbiam różne smarowidła z orzechów - masło orzechowe , domowa Nutella itp. (więcej smarowideł TUTAJ ). Ostatnio spróbowałam masła z ziaren. A dokładnej z ziaren sezamu - masła sezamowego, czyli tahini. Jest tak pyszna i uzależniająca (przynajmniej dla mnie ;)), że niedawno musiałam zrobić ją po raz drugi ;) Zachęcam do spróbowania! Ważne, żeby użyć łuskanych ziaren sezamu, gdyż te niełuskane
chili & sugarkojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy
chili & sugarwłasnym sercu". Składniki: 15 dag masła 1 jajko 3 łyżeczki cappucino 30 dag mąki 7,5 dag cukru pudru krem czekoladowo - orzechowy (np.taki - klik ), lub nutella Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
My simple kitchensmak i wygląd. I w ten sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach
My simple kitchenpudru 1 płaska łyżka żelatyny 6 truskawek przekrojonych na 4 części Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków czekoladowych : ½ słoiczka marmolady np. brzoskwiniowej 1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Trzeci talerzRogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego jajko dżem lub nutella płatki migdałów Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty. Trójkąty lekko ponacinać pośrodku
wyzwania kuchennespróbowałam upiec je w piekarniku- wyszły równie pyszne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 3 jaja 3 dag drożdży Aromat lub cukier waniliowy 1 łyżka masła Nutella Sól Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Ziarno do posypki Wykonanie: Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozpuścić ciepłym mleku i dodać do mąki. Następnie ubić jajka z resztą cukru
Tradycyjna KuchniaSłodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci
Tradycyjna KuchniaBardzo prosty przepis na udane ciasto drożdżowe. Polecam przepis, nawet dla laików kulinarnych. Składniki: ½ kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 1 szczypta soli, Nutella lub marmolada do nadziewania, cukier puder do posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto, owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut. Następnie
Tradycyjna Kuchnia