kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim talerzu wymieszać jaja z mlekiem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Na patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju, aby się nie przypaliło. Każdą kromkę zamoczyć
wyzwania kuchenneponiższych składników wyszło mi 48 rożków. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1/2 szklanki piwa (125ml) - 250g zimnego masła - powidła, nutella, gęsta konfitura - lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które
Smaczne ZdroweCzwartek. Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli na nadzienie marmolada lub np. nutella odrobina maku Przygotowanie: Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto
Proste Potrawyjogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy ok. 1 litr gęstego owocowego jogurtu Mąkę wymieszać w misce lub garnku z połową cukru, i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć drożdże, posypać
Praktyczna pljajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek) 4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego Nutella lub inny krem czekoladowy W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki
Praktyczna plsmalcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 7 białek 9 łyżek cukru 1 duże opakowanie budyniu wanilinowego ok. 40 dag śliwek nutella lub inny krem czekoladowy ok. 400 g Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. Połowę ciasta rozwałkować
Praktyczna plgodzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki
Z miłości do słodkoścismak... Tak myślałam, że będzie smaczne, ale nie przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:) Inspiracja Składniki: 1,3 kg wiśni, 600g cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, 100g mlecznej czekolady, laska wanilii. Przygotowanie Wiśnie umyć i wypestkować. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Następnego dnia dodać
Z miłości do słodkościTeraz trochę nam przeszło, ale nadal z wielką chęcią wracamy niekiedy do tego smaku. Dla takich małych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)), specjalny przepis na roladę z nutella! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao
Kolizje SmakówPaństwo Wojtczuk gotują Mufinki owsiane z suszonymi morelami Muffinki gruszkowe Pasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka czekoladowa z chili Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurą Babka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao) 2 jajka 0,5 szklanki mleka nutella Ewentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka) Lukier: Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku z cytryny :) Wszystkie "mokre" składniki łączymy ze sobą
Emcia Pichcisyropu Monini lub Victoria’s) · 2 ł y ż ki likieru orzechowego lub wódki Dodatkowo: · Nutella · Masa kajmakowa · Orzechy laskowe Krem: · 200 g bardzo
Mania Gotowaniażółtka, delikatnie ubijamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Wykładamy na blaszkę , pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni C. Gorącą rolujemy. Krem: - opakowanie kremu czekoladowego typu Nutella (100 g) - 150 g margaryny - łyżka czubata mleka w proszku - garść suszonych żurawin i śliwek (namaczamy w alkoholu) Margarynę ucieramy z kremem czekoladowym i mlekiem, dodajemy żurawinę i śliwki. Napełniamy
SMYKWKUCHNImargaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu) Wykonanie: Masło ucieramy na puch około 5- 6 minut, dodajemy po łyżce kremu czekoladowego, ciągle ucieramy co najmniej 10 minut
SMYKWKUCHNI