niskokaloryczne - 2605 przepisów (strona:74/174)

Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 167

lokalny sklepik osiedlowy i kupić coś, co teraz ma wzięcie - dynię! Ba! Weź dwie... też będzie dobrze i ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij

Right Behind The Kitchen
Zupa krem z pieczonej dyni i pomarańczy 192

warzywnych. Teraz jest czas na dynie: żółte, pomarańczowe, czerwone. Duże i małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość potasu

W kuchni Katie
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 182

Nasza propozycja na pyszne, dietetyczne danie. Odkryciem okazała się wędzona newella. Jest to produkt niskokaloryczny, otrzymywany z białka jaj. Polecana dla osób z nietolerancją glutenu i skazą białkową, jak i dla diabetyków. Lekki delikatny smak w połączeniu z drobiem, ulubionym serem kozim w towarzystwie mieszanki sałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki

R'n'G Kitchen
Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią 127

pełni ! Dynia jest skarbnicą wartości odżywczych. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Do tego wszystkiego jest pozbawiona sodu i niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal ! ).  Co więc można z niej stworzyć? Na przykład Dyniowe Gnocchi ! :) Składniki: jedna średniej wielkości dynia 10 średnich ziemniaków mąka pszenna 4 łyżki mąki ziemniaczanej jedno

Taste Therapy
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 156

Wiecie ,że brokuły mają więcej witaminy C niż pomarańcza  nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI 142

Zupa na poprawę samopoczucia;-) Niskokaloryczna, bajecznie pomarańczowo-żółta i zdrowa. Czego trzeba więcej!  I naprawdę jest bardzo prosta w wykonaniu. Składnki: kawałek dyni około 0,5 kg. 2 szt.marchewki 1 szt. pietruszki 2 ziemniaki średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego nać selera 1 litr bulionu pieprz i sól

potrawyregionalne
ZUPA PIECZARKOWA 149

Pieczarka posiada mało wartości odżywczych, ale za to walory zapachowe i smakowe. •  pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem •  zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania cholesterolu we krwi •  zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy •  pieczarki są znakomitym źródłem białka •  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,    w ilościach porównywalnych

potrawyregionalne
ZUPA KALAFIOROWA 163

symboliczna zawartość białka sprawiają, że kaloryczność kalafiora jest znikoma - ok. 20kcal na 100g. Jeśli chodzi o witaminy w kalafiorze, to na pierwszy plan wybijają się: C, K, B6, B9. Niskokaloryczny, lekkostrawny, nie wywołujący alergii, z odrobiną składników odżywczych, jadalny w każdej postaci, a nade wszystko smaczny - brzmi jak jedzenie-marzenie. :) Polecam dziś zupkę a  w głównej roli zaprezentuje się

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 160

oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą. Składniki: Ilość wg.uznania;-) rukola świeże pomidory suszone pomidory czerwona cebula czarne oliwki ser kozi wędzone plastry boczku pestki słonecznika Rukolę

potrawyregionalne
OMLET PARYSKI 162

Śniadania są jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dają siłę i energię na cały dzień. Dzisiejszy omlet paryski nie jest może niskokaloryczny... ale smaczny i kolorowy. Składniki: (na około 4 porcje) 4 jajka 4 pieczarki parę plasterków wędzonego boczku plasterki sera camembert pomidor szklanka mleka masło szczypiorek sól,pieprz gałka muszkatołowa W miseczce wymieszałam jajka z mlekiem. Dodałam przyprawy

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 126

Ojczyzną tofu są Chiny. Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach. Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób, które dbają o linię. Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia. Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA 152

Korzystnie wpływa na wygląd , wzrost i zdrowie naszych włosów, cery i paznokci. Dzięki dużej zawartości siarki i krzemu leczy trądzik młodzieńczy. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny (tylko 6-8 kalorii w 100 g), ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu (oczywiście pod warunkiem, że jest niesolony). Ogórki, poza walorami smakowymi

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 226

bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.  B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.  Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.    Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy

potrawyregionalne
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 140

Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy B1, B2, C i PP.  cenne

potrawyregionalne
SURÓWKA Z CYKORII 164

jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.   Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu,  chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,  usprawnia metabolizm,  zmniejsza wchłanianie tłuszczów

potrawyregionalne