grubego czy żołądka. Zawarte w niej flawonoidy również działają antynowotworowo, oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, otyłość czy choroby układu krążenia. Na diecie docenimy to, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna a przy tym długo pozostawia uczucie sytości*. Ale co kulinarnie najważniejsze- jest bardzo smaczna. W ogrodzie rukola nie ma jakiś szalonych wymagań. Rok temu kupiliśmy nasiona i wysialiśmy- wzeszła szybko
les mirabellesDomowe, zdrowe żelki o smaku pomarańczowym z truskawkowym nadzieniem. Mają piękny kolor, ciekawy smak i rozpływające się wnętrze. Smak bazy i wkładu można dobierać dowolnie. Żelki są wegańskie i niskokaloryczne. Już jedna pomarańcza daje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Ta bomba witaminowa i mineralna ma tylko 115 kalorii w szklance więc zrobione z niej żelki
Pora na pora i pomidorawiecie, że fasolkę szparagową można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki
Tradycyjna Kuchniadnia, to można zmniejszyć ilość dodanej żelatyny. Torcik kroimy, dekorujemy świeżymi listkami mięty. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, niskokaloryczne ciasta desery. Zachęcam do wykonania np. tego torcika , mini deseru cytrynowego , mini deseru z truskawkami , deseru jogurtowego z truskawkami The post Torcik jogurtowy z truskawkami appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie (albo deser :)). Zdrowy, niskokaloryczny koktajl z truskawek i maślanki z dodatkiem otrębów owsianych. Spora dawka witamin, wapnia i błonnika. Korzystajmy w sezonie truskawkowym :) SKŁADNIKI 1 szklanka maślank
Moje Kuchenne RewelacjePyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj zapraszamy Was na smażoną doradę w towarzystwie warzyw i kaszy. Szybkie i pyszne w miarę niskokaloryczne danie Składniki: - 1 szt dorady (2 filety) - 250 g mrożonej włoszczyzny w paski - 100 g kaszy jęczmiennej - sól - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - mąka - szczypiorek do posypania, - cytryna Porcja na 2 osoby. Najpierw gotujemy kaszę i warzywa. Warzywa kupujemy
Kuchenne Wariacjekcal/ 100 g 4. Przecierowe soki warzywne, owocowe, owocowo-warzywne lub smoothie Słowem wszystko co gęste. Dostarczają błonnika, witamin, mikroelementów, dobrze zaspokajają głód mimo, że są niskokaloryczne. UWAGA NA CUKIER! Fortuna Sok 100% warzywny, ok. 4,5 zł/1l Składniki: przecier z przecieru zagęszczonego i przeciery z: pomidorów (64%), marchwi (9%), selera, cebuli (6,7%), pietruszki
Powiedz dietom niekażdy znajdzie coś dla siebie. Znana od czasów starożytnych nigdy nie była tak popularna jak dziś. Najbardziej popularne to: rzymska, masłowa, lodowa, endywia i roszponka. Jej liście są wyjątkowo niskokaloryczne. 100g to tylko 14 kcal. W 90% składa się z wody. Pozostałe 10% to witamina C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń i żelazo. Jest dobrym towarzystwem dla czerwonego mięsa. Dzięki
Wiem co jemDługo zachowują świeżość i dobrze znoszą transport. Są głównym grzybem jadalnym wysyłanym na eksport. Najsmaczniejsze są te o lekko rozwiniętych kapeluszach. Nie mają zbyt wielu wartości odżywczych ale są niskokaloryczne - 23kcal/100g . Można je przyrządzać na wiele sposobów. Nie wymagają długiej obróbki termicznej w przeciwieństwie do podgrzybków czy borowików. Smażone lub duszone smakują znakomicie. Nadają się także do marynowania, ale smakiem
Wiem co jemLekki, niskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste. Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka ” Czytaj więcej
Wiem co jemjakiś cudowny sposób, a przecież była nieuleczalna. W dodatku jakieś epidemii zachorowań u ludzi na nią też nie było. Czas więc do niej powrócić, zwłaszcza, że jest to mięso niskokaloryczne, bogate w dobrze przyswajalne białko, fosfor i żelazo. Na początek zrazy, ale nie takie tradycyjne tylko nadziewane marchewką i porem. Przygotowałam je przy użyciu szybkowaru, otrzymanego za udział w akcji
Wiem co jemMleko migdałowe jest doskonałym zamiennikiem dla mleka krowiego , nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy. Jest niskokaloryczne, bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Pasuje do kawy, płatków owsianych i jako baza do koktajli. Ja używam do jego przygotowania migdałów
Wiem co jempotraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko i bardzo smacznie. Czytaj więcej
Wiem co jem