Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie, że ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Składniki 500 g ziemniaków 1 por (biała część) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony
My Chcemy Jeśćtego foremki w kształcie serca. Kromki można także pokroić w kostkę. Krem pomidorowy podajemy w miskach lub głębokich talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca. Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się w wody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę
My Chcemy Jeśćnagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Taką zapiekaną fasolkę można jeść jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii. W fasolce szparagowej znajduje się wiele witamin i składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas
My Chcemy Jeśćposypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że bakłażany są warzywami ciężkostrawnymi, dlatego nie powinny ich jeść
My Chcemy Jeśćbrukselce znajduje się też potas, magnez, wapń i cynk. Zwiera przeciwutleniacze, pomaga wzmocnić odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, krwionośny i oddechowy. Brukselka jest niskokaloryczna - 100 g to 30 kalorii
My Chcemy Jeśćstopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej. Nie każdy wie, że oliwki są niskokaloryczne i zawierają zdrowy tłuszcz. Chronią serce, wspomagają układ trawienny, chronią przed migreną, a także korzystnie wpływają na skórę. Są bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy
My Chcemy Jeśćpracę wątroby glutation. Są bogate w inulinę i błonnik, które wspomagają pracę układu pokarmowego. W szparagach znajdziemy wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa. 100 g to zaledwie 18 kalorii. Szparagów powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ powodują zwiększenie poziomu kwasu moczowego w organizmie
My Chcemy Jeśćróżnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka tymianku sól
My Chcemy Jeśćoliwie z oliwek pilnując aby przypiec pulpet z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na "Kotlety mielone" z cieciorki WEGELONE <klik> Zobacz tez przepis na Niskokaloryczny i bezglutenowy "makaron" z cukinii <klik
Pora na pora i pomidorasama nazwa, a inni krzywią się od samej myśli o składzie tej potrawy. Ja mimo wszystko jestem ich zwolenniczką- co potwierdzają dietetycy, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Niestety nie wszyscy moi pozostali domownicy podzielają to zdanie. Dlatego wymyśliłam alternatywę tej potrawy :) Składniki: ½ kg mięsa drobiowego Opakowanie kotletów sojowych 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz
Tradycyjna KuchniaSzparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne - zawierają sporo białka. Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Wspaniale smakują, zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl) U mnie dziś z kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja! Składniki: 6 pojedynczych
Tradycyjna Kuchniapozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtego jak je uformujemy, myślałam też o ulepieniu z masy kulek;)) Nieskromnie powiem,że w smaku wyszły BOSKIE! i to nie tylko moja opinia ;) Może nie są jakość niskokaloryczne ale na pewno zdrowe i stanowią świetną alternatywę dla innych gotowych słodkich przekąsek po które zdarza się niektórym sięgać w momentach kryzysu. Składniki (na około 30 cukierków): około 75g migdałów około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPysznie, chrupiąco, zdrowo, ale nie wybitnie dietetyczne, w końcu płatki owsiane nie są niskokaloryczne, ale ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do kawki, zamiast kupnych ciastek pseudo pełnoziarnistych, które załamują mnie składem. Składniki (na około 20 sporych kul): 4 jajka 500g płatków owsianych szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej łyżka maku sporo aromatu migdałowego 100g cukru trzcinowego/ksylitolu garść bakalii (np. żurawiny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :) Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone
SzczyptaSmaQ