Szparag -jarzyna doskonala.Delikatna,niskokaloryczna,bogata w substancje odzywcze od wiekow uwazane sa za jedno z najsmaczniejszych warzyw.Stare przyslowie mowi,ze" Kazde warzywo ma swoja pore roku".Sezon swiezych szparagow jest niezwykle krotki.Korzystajmy zatem,bo trwa niecale dwa miesiace.Najczesciej podaje sie szparagi gotowane,w specjalnie do tego przygotowanych garnkach-na stojaco lub na lezaco.Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego krolewskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzielem matki natury? Ten cudowny owoc stworzyl czlowiek krzyzujac poziomke wirginijska z chilijska.Dzialo sie sie to w 1712 roku.Mozemy sie nimi objadac bezkarnie,nawet powinnismy.Wyjatkowo sprzyjaja nasze figurze,sa niskokaloryczne-w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe.Ta owocowa salatka nie jest deserem,choc moze oczywiscie nim byc,a dodatkiem do grilowanego lososia.Skladniki dla 4 osob:1 maly melon (np.Cantalupa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaczny deser jagodowy,bardzo latwy,bardzo szybki i kazdy go zje z przyjemnoscia.Przy tym naprawde niskokaloryczny,bo baza deseru jest mleko skondensowane.Mleko skondensowane ubite na sztywna piane jest tak lekkie i puszyste.ze naprawde moze sie tylko kojarzyc z puszystym obloczkiem lub chmurka.Spoiwem deseru jest galaretka o smaku lesnych owocow,poniewaz deserowi towarzysza czarne jagody.Skladniki na 6 pucharkow:mleko skondensowane niesłodzone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znow zasluga blonnika.Jeden owoc to 2,1 g blonnika,podczas gdy dawka 10g potrafi obnizyc poziom cholesterolu o prawie 18 %wspomaga odchudzanie i reguluje procesy trawienia.Owoc kiwi jest niskokaloryczny,ma 53 kcal,ponadto blonnik,a w pestkach zawarta pektyna korzystnie wplywa na sklad flory bakteryjnej ukladu pokarmowego,oczyszcza organizm z toksyn,leczy biegunki i zaparciazapobiega osteoporozie.Wapn i witamina K obecna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!punktu widzenia zdrowego odżywiania ryby są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów,o dużej zawartości białka,wiamin z grupy B,witaminy D,wapnia,fluoru i jodu.Są lekkostrawne i często niskokaloryczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.Nie są jednak popularne.Dlaczego?Argument,że są za drogie jakoś mnie nie przekonuje.Ponieważ z naszych rzek i jezior,które stają się coraz czystsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biała rzodkiew szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym.Ma bowiem właściwości bakteriobójcze pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.Poza tym można zajadać się nią do woli,jest wyjątkowo niskokaloryczna,w 100 g ma 12 kcal i na dodatek jest bardzo zdrowa.Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne potęguje dodatek czarnego sezamu (wit.A,E, grupy B,magnez,żelazo,wapń,potas i wiele innych),a zjedzona na surowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej
UgotujmyTo.plsojowym.Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam
Ostra na Słodkomoim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna (27 kcal na 100g), sycąca, zawiera błonnik, beta-karoten, potas i kwas foliowy. Składniki: 1 dynia hokkaido 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu
Smakowity Blog KulinarnySzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się
SzczyptaSmaQgrecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać z oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi
SzczyptaSmaQprzygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec
SzczyptaSmaQtygodniu będę dodawała przepis na jakąś słodkość słodzoną tą cudowną roślinką. Stewia - roślinka, która jest dużo słodsza od cukru. Należy do grupy tzw. słodkich białek. Jest niskokaloryczna i nie powoduje próchnicy. Uznaje się ją za bezpieczną dla osób chorujących na cukrzycę lub nadciśnienie. Nadmierna ilość cukru źle wpływa na nasze zdrowie oraz sylwetkę, dlatego należy zacząć stosować
Czarnawisienkastrony: Ziarenkowo ) Sklep w którym są dostępne to Ziarenkowo: www.ziarenkowo.com Jajka - źródło białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku. Oliwk i - niskokaloryczne, a bogate w: witaminy (A, B, C, E), fosfor, potas, żelazo, miedź, błonnik i "dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego
Wypisz Wymaluj