kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny. Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni. Niestety, w mojej miłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny
Walijskie PichcenieOstatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i ... baardzo smaczne :) Blok czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki
Walijskie PichcenieBardzo lubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także zdrowe i niskokaloryczne. Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie. Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa
Walijskie PichcenieZdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego
Walijskie PichcenieDługo by wymieniać zalety indyczego mięsa. Słynie ono ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych. Jest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne. Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić. No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem... Po tym kwiecistym wstępie
Walijskie Pichcenieprosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Korzystne działanie ma również na nasz układ trawienny. Jest niskokaloryczna , soczysta i pyszna w smaku. Przepis na surówkę jest bardzo prosty: rzodkiew starłam na dużych oczkach, podobnie jak marchew, kawałek czerwonej papryki pokroiłam w kostkę. Ponadto dodałam kawałek
Walijskie PichcenieSiostra poprosiła mnie o zrobienie niskokalorycznego majonezu, który będzie smakował jak ten normalny. No więc jest majonez w wersji light :) Składniki: 300g lekkiego serka wiejskiego 2 jajka ugotowane na twardo (jeszcze ciepłe) 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny przyprawy: sól i pieprz Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji majonezu. Próbujemy, ewentualnie dosmaczamy
Kuchenny Skrawek Niebawszędzie. A skoro wiosna, to zdrowe, świeże produkty. Na nowalijki jeszcze zbyt wcześnie, ale nie poddawajmy się! Dzisiaj na obiad chcę zaproponować zdrową i pożywną, a zarazem lekkostrawną i niskokaloryczną sałatkę :) Składniki: 1/4 główki sałaty lodowej 1 jajko ugotowane na twardo ugotowane na parze warzywa - ja użyłam mrożonki: włoszczyzna pokrojona w paski, brokuły 2 plasterki wędliny z indyka Sałatę kroimy
Taste Of My Daytradycyjnej kuchni, ale warte uwagi! Soczewica zawiera błonnik, łatwo przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka
Taste Of My Dayszczęście, czasy się zmieniają, świat się zmniejsza i to, o czym kiedyś mogliśmy tylko marzyć, teraz mamy w zasięgu ręki! Zatem korzystajmy, jedzmy, smakujmy, bo frutti di mare są niskokalorycznym źródłem łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają mniej cholesterolu i tłuszczu niż mięso, a w dodatku tłuszczu wartościowego (pewnie każdy słyszał o kwasach tłuszczowych omega 3, o których
Taste Of My Daydyni, co cieszy, bo jest to roślina nie tylko z ogromnym potencjałem kulinarnym, ale przede wszystkim zdrowotnym. I przeciwnie do pierwszego wrażenia po obejrzeniu powycinanych warzyw, nie straszy :) Jest niskokaloryczna (ok 30 kcal w 100 gramach miąższu), bogata w witaminy (A, PP, z grupy B) i minerały, w tym potas, wapń, fosfor, przy czym nie zawiera sodu, dlatego jest zalecana
Taste Of My Daygłodu i tym samym zaspokajają apetyt. Aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie, zawarte w jajku są przyswajane przez człowieka aż w 94%! Jajka są niskokaloryczne, bogate w witaminy (A, E, D, K, B2, B9, B12) i składniki mineralne (fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen, jod). Powszechna jest opinia że jajka podnoszą poziom cholesterolu
Taste Of My DayINNE PRODUKTY: rozpuszczalne kakao słodziki napoje z herbatą polewy jogurty galaretki napoje owocowe i mleczne rozpuszczalna kawa i herbata środki przeczyszczające mrożone desery napoje miętowe odświeżacze oddechu wszelkie napoje niskokaloryczne
Sylwetka Od KuchniDynia należy do warzywa niskokalorycznych. Wspiera więc redukcję tkanki tłuszczowej. Zawiera cenne witaminy : C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i bardzo dużą dawkę beta-karotenu. Pestki dyni są również bardzo ważne w naszej diecie - zawierają duże ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania
Magiczne Życie MartyWędliny sojowe to idealna, niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych wędlin mięsnych. Wędlina sojowa o smaku szynkowym charakteryzuje się wyrazistym smakiem szynki z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i żelaza. Dostarcza niewielu kalorii, dlatego stanowi częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać
Z Kuchni Do Kuchni