Niecodzienny tort i niecodzienne polaczenie smakow.Nie jestem fanka tortow,ale maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout.W ten sposob przygotowane mieso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najwazniejsze pyszne.Skladniki:4 kotlety a 150 g 300 g nie za duzych pieczarek1 cebula2 lyzki maki krupczatki 200 ml bulonu warzywnegoolejsol,pieprzzielona pietruszkaWykonanie:Pociac kotlety na porcje. Rozbic delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie pisalam juz tu:zdrowa marchew i tu:Surowka z marchewki.Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetykow.I choc bardzo ja lubimy ,to jadamy najczesciej w towarzystwie zielonego groszku ,prawie rozgotowana w kluchowatym sosie.Nie doczekala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potem zadomowily sie na dobre .Pieczarki smakiem dorownuja jadalnym grzybom lesnym,a maja ogromna zalete-swieze mozna dostac przez caly rok.Sa lekostawne,zdrowe i niskokaloryczne.Czy po przygotowaniu nadal pozostana niskokaloryczne zalezy juz tylko od naszych dodatkow.W moich tlusty,ciezki zolty ser zastapilam po prostu twarozkiem.Sprobuj jakie sa smaczne.Skladniki:12 srednich bialych pieczarek100-120 g kremowego serka np.Philadelphia1 cebula1 zabek czosnku10 suszonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparag -jarzyna doskonala.Delikatna,niskokaloryczna,bogata w substancje odzywcze od wiekow uwazane sa za jedno z najsmaczniejszych warzyw.Stare przyslowie mowi,ze" Kazde warzywo ma swoja pore roku".Sezon swiezych szparagow jest niezwykle krotki.Korzystajmy zatem,bo trwa niecale dwa miesiace.Najczesciej podaje sie szparagi gotowane,w specjalnie do tego przygotowanych garnkach-na stojaco lub na lezaco.Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego krolewskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzielem matki natury? Ten cudowny owoc stworzyl czlowiek krzyzujac poziomke wirginijska z chilijska.Dzialo sie sie to w 1712 roku.Mozemy sie nimi objadac bezkarnie,nawet powinnismy.Wyjatkowo sprzyjaja nasze figurze,sa niskokaloryczne-w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe.Ta owocowa salatka nie jest deserem,choc moze oczywiscie nim byc,a dodatkiem do grilowanego lososia.Skladniki dla 4 osob:1 maly melon (np.Cantalupa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaczny deser jagodowy,bardzo latwy,bardzo szybki i kazdy go zje z przyjemnoscia.Przy tym naprawde niskokaloryczny,bo baza deseru jest mleko skondensowane.Mleko skondensowane ubite na sztywna piane jest tak lekkie i puszyste.ze naprawde moze sie tylko kojarzyc z puszystym obloczkiem lub chmurka.Spoiwem deseru jest galaretka o smaku lesnych owocow,poniewaz deserowi towarzysza czarne jagody.Skladniki na 6 pucharkow:mleko skondensowane niesłodzone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znow zasluga blonnika.Jeden owoc to 2,1 g blonnika,podczas gdy dawka 10g potrafi obnizyc poziom cholesterolu o prawie 18 %wspomaga odchudzanie i reguluje procesy trawienia.Owoc kiwi jest niskokaloryczny,ma 53 kcal,ponadto blonnik,a w pestkach zawarta pektyna korzystnie wplywa na sklad flory bakteryjnej ukladu pokarmowego,oczyszcza organizm z toksyn,leczy biegunki i zaparciazapobiega osteoporozie.Wapn i witamina K obecna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!punktu widzenia zdrowego odżywiania ryby są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów,o dużej zawartości białka,wiamin z grupy B,witaminy D,wapnia,fluoru i jodu.Są lekkostrawne i często niskokaloryczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.Nie są jednak popularne.Dlaczego?Argument,że są za drogie jakoś mnie nie przekonuje.Ponieważ z naszych rzek i jezior,które stają się coraz czystsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biała rzodkiew szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym.Ma bowiem właściwości bakteriobójcze pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.Poza tym można zajadać się nią do woli,jest wyjątkowo niskokaloryczna,w 100 g ma 12 kcal i na dodatek jest bardzo zdrowa.Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne potęguje dodatek czarnego sezamu (wit.A,E, grupy B,magnez,żelazo,wapń,potas i wiele innych),a zjedzona na surowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej
UgotujmyTo.plsojowym.Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam
Ostra na Słodkomoim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna (27 kcal na 100g), sycąca, zawiera błonnik, beta-karoten, potas i kwas foliowy. Składniki: 1 dynia hokkaido 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu
Smakowity Blog KulinarnySzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się
SzczyptaSmaQ