Wykończył mnie dzień... temperaturą, dusznym powietrzem, w ogóle... na takie okazje idealne są zimne, orzeźwiające napoje... np.: kompoty ze świeżych owoców, z kostkami lodu... mmm, pycha... Ten, który Wam dziś proponuję, jest bez dodatkowych ulepszaczy, przypraw, czy innych takich... po prostu owoce, woda, trochę cukru do smaku i tyle... a smakuje... mmm... ;-) SKŁADNIKI truskawki, maliny, czereśnie i morele w dowolnych(...)owoce opadną na dno garnka. Wyłączamy palnik, słodzimy do smaku i zostawiamy żeby kompot wystygł. Podajemy z kostkami lodu. P.S. Przepisy na inne kompoty znajdziecie w zakładce napoje zimne i gorące
Czary - gary w kuchnidobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Smoothie równie dobrze możecie zmiksować za pomocą blendera ręcznego, umieszczając składniki w wysokim naczyniu. Tak przygotowany napój pijcie w miarę możliwości od razu. Tylko świeżo przygotowany zawiera najwięcej składników mineralnych. Smacznego
kolorowotorcikowozdrowy koktajl , dyniowe smoothie z mango i chia. Bardzo lubię dyniowe smoothie na śniadanie lub po treningu. Ten koktajl postawi na nogi każdego. Moje dzieci uwielbiają smoothies . Idealny napój na przemycenie zdrowych dodatków. To smoothie zrobiłam z chia, a na wierzchu posypałam jagodami i orzechami. Jeśli lubicie zdrowe koktajle z dynią to polecam koktajl dyniowo żurawinowy. Lubię koktajle
codojedzenianapój, którego się obawiałam. Zupełnie niepotrzebnie. Nawet nie przypuszczałam, że buraki i maliny będą tworzyć taki zgrany duet. Smoothie ma przyjemny słodko-kwaśny smak. A ten kolor! Koktajl przypadł do gustu nawet mojemu synowi, a to oznacza, że jest dobry :) Przygotowując coś po raz pierwszy, zawsze zastanawiam się, czy posmakuje to moim dzieciom. I jeżeli tak się właśnie dzieje
zadanie-gotowanieblogerką kulinarną ;) ? Tak czy inaczej myślę, że jest zadowolony. Tym razem proponuję przygotować koktajl z mlekiem kokosowym, ananasami i nasionami chia. Dobór składników, w tym wypadku, podporządkowany zawartości lodówki. Napój ma delikatny smak i aksamitną konsystencję. Polecam. Składniki: 200 g kremowego jogurtu naturalnego 150 ml mleczka kokosowego 5 krążków ananasa (dałam z puszki) 2 łyżki syropu klonowego (lub innego
zadanie-gotowanieBardzo często przygotowuję napój imbirowo-cytrynowy, zwłaszcza latem. Tym razem zrobiłam wersję zimową z cynamonem i goździkami. Ma on właściwości rozgrzewające, posłodzony jest cukrem trzcinowym, ale równie dobrze sprawdzi się miód. Zastanawiam się już nad następnym hasłem tygodnia. Mam kilka pomysłów, o jednym nawet wspominałam Maćkowi. Jednak od jakiegoś czasu kusi mnie inny temat, trochę taki przekorny, bez żadnych
zadanie-gotowaniecóż, tradycję trzeba pielęgnować! Tym bardziej, że jest taka przyjemna. Przede mną pracowity weekend, dlatego koktajl z kiwi i pomarańczy jest moją ostatnią propozycją, związaną z obecnym hasłem tygodnia. Napój może być świetnym antidotum na dzisiejsze przesłodzenie. Jeżeli nie będziecie już w stanie zjeść kolejnego pączka, a organizm będzie domagał się zmiany o 180 stopni, to lekko kwaśny koktajl
zadanie-gotowanieodporność. Przeczytałam kilka lat temu przepis na szampana z soku brzozowego. Ale zwykle przegapiałam termin. W tym roku zapisałam w kalendarzu. Ten termin nadchodzi. W książce Zofii Zawistowskiej "Napoje domowe" znalazłam przepis: " Z końcem marca lub początkiem kwietnia, kiedy brzozy zaczynają pączkować, wywiercić w pniu małym wiertełkiem dziurkę na ok 6 cm głębokości. Włożyć w otwór zagięte piórko gęsie(...)się długi czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić. Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy
AZgotuj!fusy - dla ułatwienia, w stanie chorobowym, można posłużyć się herbatą w saszetce . Po lekkim przestudzeniu, dolać 2-3 łyżeczki syropu oraz "kilka wysokoprocentowych kropelek" - że tak ujmę eufemistycznie ... Spożywać napój nadal gorący i rozkoszować się rozgrzewającą dobrocią herbaciano-syropową. Ten sposób w walce z patogenem jak dla mnie jest niezawodny
Grunt to przepis!wszystko zmiksować, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Sok przelać do 10 litrowego garnka, dolać wody do pełna i zagotować. Napój przelać do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniaodstawić, najlepiej na całą noc. Po tym czasie daktyle, razem z wodą, w której się moczyły, dodać mleko, olej migdałowy i kakao, zmiksować na gęsty, aksamitny i jednolity napój. Przelać do garnuszka, dodać przyprawy wymieszać. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Podawać natychmiast. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyszklanki ciepłej wody (ok. 0,5 l) Sposób przygotowania 1. Obieramy imbir i kroimy na cienkie platerki. 2. Do ciepłej wody dodajemy imbir, miód i sok z cytryny. Napój imbirowy jest bogaty w: - substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu - substancje przeciwzapalne i przeciwwymiotne, pochodzące z imbiru. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 250 ml Energia: 23,0 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrozgrzanie organizmu, po powrocie z chłodu przygotowuje. Moja propozycja jest nieco rozszerzona i zawiera jeszcze grejpfruta, pomarańczę i imbir. Na obecne zimne i szare dni taki słoneczny napój rozgrzeje wewnętrznie, uzupełni witaminę C i rozweseli swoimi ciepłymi kolorami nasze oczy. Przygotowanie jest banalnie proste, a satysfakcja szybka do osiągnięcia. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. U mnie po zaparzeniu taka
Kuchcik gotujeChia Fresca to naturalny napój energetyczny, wykonany z wody, soku z cytryny i wspaniałych nasion Chia. Przypomnę Wam o magicznych właściwościach szałwii hiszpańskiej - nasion chia. Dostarczają ogrom składników odżywczych, a zarazem zawierają mało kalorii. Są obfite w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. A to klasyfikuje je, jako jedno z najlepszych źródeł bardzo ważnych składników odżywczych
Be Fit Be StrongAngie i nie mogłam się powstrzymać, żeby go nie wypróbować. Od siebie dolałam nieco więcej mleka - w oryginale czekolada bardziej przypomina krem do wyjadania łyżeczką niż napój. Nie mówię, że nie była pyszna... Ale jak już udało się umościć w najwygodniejszym miejscu na kanapie, a tu nagle okazuje się, że łyżeczki brak, problem ten urasta do rozmiarów życiowego
Pożeraczka, czyli raz adobrze