napój - 7060 przepisów (strona:27/471)

Napój kawowy. 116

Dzień zaczynam od kawy. Zawsze. Dzisiaj zrobiłam jednak wyjątek, bo przygotowałam napój w moim ulubionym smaku. Zostało(...)jeszcze trochę syropu kawowego z cynamonem, który mocno zgęstniał. Pomyślałam, że to jest świetny moment, aby go wykorzystać. Zagotowałam więc w garnuszku mleko, dodałam łyżeczkę syropu i miałam pyszny napój kawowy do śniadania. Rodzinka zaś dostała czekoladę i tak rozpoczęliśmy leniwą niedzielę, która niestety powoli zmierza ku końcowi. Składniki: 300 ml mleka 1 łyżeczka syropu kawowego (przepis tu ) Wykonanie

zadanie-gotowanie
Kakao w stylu amerykańskim z masłem orzechowym i syropem klonowym. 127

napoju jest moc! Nawet bez żadnych podejrzanych procentów;) Gorący, gęsty napój czekoladowy, w którym gorzki smak naturalnego kakao łączy się z delikatną słodyczą syropu klonowego i słonawą nutą pochodzącą z orzechowego masła. Dla mnie bomba:) Doznanie jest z gatunku tych silniejszych. Nawet jeśli mamy gorszy dzień, czujemy(...)brak energii i zagubienie - to kakao postawi nas na nogi! Natychmiastowo! Być może nie będziemy w stanie zjeść potem obiadu, może nawet kolacji, ale czyż nie mamy właśnie tygodnia napojów?;) Składniki: 250 ml mleka migdałowego (lub innego ulubionego) 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki naturalnego kakao (przesianego) 2 łyżki masła orzechowego 1 - 2 szczypty soli 1/2 łyżeczki cynamonu syrop klonowy

zadanie-gotowanie
Kwas chlebowy. 126

laboratorium ;) Nie zapytała co się stało i bardzo dobrze. Kto by tam chciał słuchać o myciu sufitu i praniu firanek... No ale w końcu mam! Pycha :) Jeżeli kupujecie czasem napój w plastikowych butelkach z etykietą "kwas chlebowy", to przestańcie. To słodka trucizna. Taki domowy, odpowiednio przyrządzony, nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze(...)mnóstwo wartości zdrowotnych. Produkcja nie jest znowu taka trudna - trzeba po prostu zachować reżim. Zatem do ćwiczeń ;) Do lata wszyscy mamy szansę zostać mistrzami domowej produkcji tego genialnego napoju :) Składniki: 250 g razowego chleba na zakwasie (bez konserwantów i innych dodatków) 2 i 1/2 litra wody (lub naparu miętowego) 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru kilkanaście rodzynek Wykonanie: Chleb

zadanie-gotowanie
Grzane piwo z żółtkami 220

choćby dlatego warto go spróbować. Rozgrzewa bardzo intensywnie, jest mocno słodkie i jajeczne. Takie troszkę jak likier jajeczny. Polecam bo gdy za oknem zima i śnieg to ten słoneczny napój poprawi humor każdemu Przepis ten można odnaleźć w zimowym numerze Magazynu Aromat w moim artykule pt. Rozgrzej się... Grzane piwo z żółtkami Składniki: 1 l piwa 4 żółtka(...)goździków Zagotować piwo z cynamonem i goździkami. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dolewać po trochu gorące piwo, ciągle ubijając podgrzewać. Gdy masa zgęstnieje odstawić. Należy uważać, aby napój się nie zagotował, gdyż wtedy zetną się nam żółtka. Artykuł Grzane piwo z żółtkami pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Rozgrzewający napój cytrusowy 107

Coś jak pyszna herbatka, ale bez dodatku herbaty. Za to z pomarańczą, cytryną i goździkami. Idealny napój na taką jesienno-wiosenną pogodę jaką mamy za oknem. Składniki : * szklanka mocno ciepłej wody * plasterek pomarańczy(...)plasterek cytryny * plasterek świeżego imbiru * kilka goździków  * łyżka cukru trzcinowego albo miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do szklanki. Miód lub cukier wymieszać w ciepłej wodzie - dodać do owoców. Napój podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Napój jogurtowy mięta - mango 137

bardzo aromatyczny napój na bazie jogurtu z moim ulubionym mango. Doskonale zaspokoi pragnienie w ciepłe dni z kostkami lodu lub rozgrzeje w zimę z odrobiną chili. Polecam, popróbujcie. Napój jogurtowy mięta - mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zimowy Aromatyczny i Rozgrzewający Napój 144

napój, jednak Beata Pawlikowska z książce " Święta " z cyklu Szczęśliwe Garnki wybrała nazwę Zimowa Herbata. Nazwa akurat jest mniej ważna, bo tu smak przebija wszystko. Na gorąco ten napój jest bardzo pyszny, po wystygnięciu mocniej wyczuwałam posmak skórki pomarańczowej. Ale to i tak fajny klimat, bo po wypiciu można się przy okazji najeść, bo w szklance pływają przecież

Blondynka Gotuje
Mleko rozgrzewające z szafranem 262

orientalnym klimacie. Idealne po powrocie do domu gdy jesteście wyziębieni! Dzięki zawartości orzechów nerkowca jest wysokoenergetyczne i pożywne. Nuta szafranu w połączeniu z nerkowcem i odrobiną masła tworzy pełnowartościowy napój który szybko stawia na nogi!. ZAPRASZAM! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 5 minut Składniki: Garść rozdrobnionych orzechów nerkowca Szklanka mleka 3,2% lub więcej Płaska łyżka masła Szczypta szafranu

Kuchnia PROzdrowotna
Grzybek Tybetański - kefirowy 168

zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby). Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem(...)Grzybka hodujemy w temp 18- 25 st  Dowiedz się więcej (klikając w poniższe linki): o historii grzybka tybetańskiego o właściwościach zdrowotnych grzybka tybetańskiego o tym, jak przygotować zdrowotny napój z grzybka tybetańskiego zobacz przepisy kulinarne z wykorzystaniem kefiru z grzybka tybetańskiego zobacz przepisy kosmetyczne z wykorzystaniem kefiru z grzybka tybetańskiego Podczas przerwy w piciu kefiru możemy przygotować

Gotowanie jest łatwe
Truskawkolada I, czyli "Lemoniada Truskawkowa" 131

było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Dodatkowo nie sądziłam, że zmiksowane i przecedzone truskawki z wodą(...)fajnie mogą smakować. Teraz mamy ostatki truskawkowe, więc jeszcze zdążycie, jak macie mrożone truskawki zdążycie na pewno, a jak nie, przepis z pewnością przyda Wam się w następnym sezonie. Napoju wychodzi cały litr, ami udało się złapać w  kadr jedynie resztki, bo przy gościach zdjęć pstrykać nie wypada przecież :) Składniki: 800 g truskawek ok. 700 ml wody mineralnej niegazowanej

Blondynka Gotuje
Napój arbuzowo - truskawkowy 116

ugaszenie pragnienia w ciepłe dni jest arbuz, sprawdziłam już niejednokrotnie. Tutaj w połączeniu z jeszcze pysznymi truskawkami. Mieszamy i zapijamy się po uszy. Zapraszam gorąco na zimny napój. Napój arbuzowo - truskawkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jagodowo - waniliowy koktajl. 200

Dziś mam dla Was przepyszny chłodny napój. Koktajle to szybka i prosta forma deseru na letnie dni. Do koktajlu dodałam(...)samych pysznych smakołyków: jagody, lody waniliowe i mleko. Z tej mieszanki powstał orzeźwiający koktajl w pięknym kolorze. Wiem trochę za zimno, ale już niedługo znów ma się ocieplić :-). Ten napój wspaniale się sprawdzi w słoneczne i ciepłe dni.   JAGODOWO - WANILIOWY KOKTAJL.           Składniki na 2-3 porcje: 400 g jagód 6 kulek lodów waniliowych

Zakątek rozkoszy kulinarnych
23. Domowa Bubble Tea 152

mieszaniem w sicie. Gdy już pozbędziemy się nadmiaru żelu z tapioki i herbata ostygnie, zabieramy się za przygotowanie napoju. Do dzbanka wrzucamy tapiokę i odkładamy do lodówki by schłodzić napój. Można pominąć chłodzenie jeżeli jesteśmy niecierpliwi, aczkolwiek warto odczekać tę chwilę, gdyż moim zdaniem wtedy jeszcze lepiej smakuje :). Później tylko przelewamy do szklaneczek (robiłam to za pomocą chochli

Be Fit Be Strong
Ayran – orzeźwiający napój na bazie jogurtu 118

Ayran to chłodny, orzeźwiający napój an bazie jogurtu, wody i soli pożądany w trakcie upałów. W Turcji uważany za napój narodowy, jest chętnie spożywany również w Iranie, Pakistanie i Afganistanie. Czasami dodaje się

Szybko Tanio Smacznie
Napój truskawkowo- arbuzowy z zieloną herbatą 111

upalne czwartkowe popołudnie zapraszam na orzeźwiający napój z owocami i zieloną herbatą. Doskonale ugasi pragnienie w gorące dni. SKŁADNIKI: 20 dag truskawek, ćwiartka średniej wielkości arbuza, 1 szklanka naparu z zielonej herbaty, 1 łyżka miodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Z arbuza odkrawam skórę i usuwam pestki. Owoc kroję na mniejsze kawałki. Truskawki(...)obieram z szypułek. Arbuz oraz truskawki przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem.  2. Następnie wlewam zimny napar z zielonej herbaty oraz dodaję miód. Wszystko razem miksuję. Gotowy napój przelewam do szklaneczek. Podaję schłodzony

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania