Piwo, jako najstarszy napój alkoholowy i jeden z najpopularniejszych napojów w ogóle, to temat rzeka. W największym skrócie jest to produkt fermentacji słodu zbożowego najczęściej z dodatkiem chmielu. Słód, chmiel, woda i drożdże - od rodzaju i jakości tych składników, a także od zastosowanej techniki warzenia zależy to, z jakim piwem mamy do czynienia. Wszystkie odmiany potrafią być doskonałym napojem(...)pieczenia? Oczywiście! Zupy, gulasze, sosy i nawet ciasta mogą zyskać nowy i wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi piwa. Odpowiedniego piwa. Właśnie dzięki tej wielkiej różnorodności gatunków i smaków chmielowego napoju mamy możliwość zastosować je w kuchni na dziesiątki (setki?) sposobów. Procenty nas nie interesują. Alkohol się wygotuje. Cała reszta ma znaczenie! Zatem zaczynamy piwny tydzień i mam nadzieję
zadanie-gotowaniekońcu moje ukochane herbaty zielone, które swym naturalnym i pełnym smakiem kompletnie mnie oczarowały :) * Niestety nie ma ich teraz w ofercie sklepu i nie wiem czy się pojawią. NAPOJE KONOPNE Przeglądając ofertę sklepu Natureway od razu zwróciły na mnie uwagę. Raczej nie pijam gotowych napojów/soków, czasami te "jednodniowe", jednak do tych podeszłam z zaciekawieniem. Podstawowymi składnikami(...)cytryny. Taki skład prezentuje się w zielonej butelce, kolejne mają dodatek róży i rokitnika. Dodatki są słabo wyczuwalne, bardziej jabłko gra główną rolę. Jakbym miała porównać smak tych napojów do powszechnie dostępnego produktu, to byłoby to piwo "Karmi" :D I choć nie piłam go już wiele lat to dobrze pamiętam ten smak, który właśnie kojarzy mi się z napojami konopnymi
Zdrowie na języku :Pczerwonego agrestu i mięty. Nie da się z niczym porównać takich swojskich, z własnego ogrodu, a nie ze sklepu. Zupełnie inny smak i zapach. Z agrestu i mięty przygotowałam napój. Sprawdził się idealnie podczas upalnego dnia. Będę musiała poczęstować nim ciocię Barbarę i wujka Wojciecha :) Pozdrawiam Was, kochani :) Składniki: 1 szklanka czerwonego agrestu 1 litr wody 6-8 łyżek(...)garnka, zalać wodą i wsypać cukier. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. W połowie gotowania dołożyć pogniecioną w dłoniach miętę. Po ugotowaniu wystudzić. Taki napój można podawać ciepły lub mocno schłodzony z kostkami lodu. Jest idealny na letnie upały. Ilość cukru można dowolnie modyfikować w zależności od smaku
Codzienna kuchnia niecodziennakukurydzianą i mieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat, napojów, sałatek, a także do porannej wody z cytryną pitej na czczo. Wy także popijacie z samego rana taką miksturkę? :) Quinoa czarna Komosa ryżowa, jak to pewnie pisałam(...)kilka to mogę powiedzieć, że ta nie odbiega smakiem od zwykłych "mlecznych", dobrej jakości białych czekolad, bo nie wspominałam, że ta powyższa jest w 100% wegańska , przygotowana na bazie napoju ryżowego. Ma delikatny, kremowy, "mleczny" smak, z wyraźnym akcentem wanilii. Przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Skład jest prosty i krótki. Na pewno sięgnę po inne warianty smakowe z tej firmy
Zdrowie na języku :PZwłaszcza, jakże popularne w ostatnim czasie, smoothies i koktajle. Bardzo długo nosiłam się z zamiarem zakupienia jednej z nich, zwłaszcza, że skrzętnie korzystam z ofert lokali gastronomicznych, proponujących podobne napoje. Ostatecznie jednak los (noszący imię mojego chłopaka) postanowił mnie zaskoczyć i sprezentować mi jeden z tytułów z tej kategorii książek – „Koktajle, smoothies… i nie tylko” z przepisami Iwony Czarkowskiej. Zbiór(...)Tło obwoluty przywodzi na myśl rodzaj szkolnej tablicy (czyżby aluzja do tego, że przygotowanie wskazanych smakołyków będzie dziecinnie proste?). W centralnej części znalazła się szklanka wypełniona intensywnie czerwono-pomarańczowym napojem, przywodzącym na myśl landrynki. Wokół ulokowano owoce – truskawki, pomarańcze, grejpfruta i cytrynę. Mniam, na sam widok pociekła mi ślinka! Książka składa się z czterech smakowicie brzmiących działów – koktajli, smoothies, lemoniad
Życie zamknięte w smakubywają też inne smaki: jaśminowe, jeżynowe, gruszkowe wszystkie bardzo mi smakowały. SOMERSBY produkowany jest przez koncern CARLSBERGA a wprowadzony został na nasz polski rynek od połowy marca 2012'. Przetestowany napój jest wyśmienitym orzeżwieniem w czasie upalnego lata, nie na darmo LORD SOMERSBY króluje na polskich stołach. Polacy wiedzą co dobre:) OCENA wystawiona przez znajomych: bardzo dobry + Polecam szczególnie osobom
Moje Słodkie PiekiełkoNapój izotoniczny doskonałe uzupełnienie podczas wysiłku organizmu nie tylko podczas treningu, ale również po przebytej choroby wirusowej. Mając dzieci w przedszkolu czy w szkole nie trzeba tłumaczyć "łańcuszka" zarażania dzieci, co potem się przenosi(...)wszystkich domowników. Nie ominęło i to nas a pogoda, jaka obecnie panuje, sprzyja różnorodnym bakterią. Aby jak najszybciej stanąć na nogi, przy tak osłabionym organizmie najlepiej sprawdzą się napoje izotoniczne. Uzupełnią ilość elektrolitów i glukozy w organizmie. W bardzo prosty sposób i niedrogi można taki napój samemu zrobić w domu. Wystarczy nam woda, cytryna, miód i odrobina soli. SKŁADNIKI
Basia w kuchniMango lassi - lekki, gładki, kremowy, owocowy i słodki - absolutnie boski. Napój jest uzależniający, a przygotowuje się go expresowo. Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego puree jak mango-lassi. Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich(...)potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, każdy azjatycki kraj ma swoją unikalną recepturę. W wersji podstawowej lassi jest rzadkie, ale można przygotować wersję gęstszą do jedzenia łyżeczką - idealny jako deser na podwieczorek lub pożywne śniadanie. Mango to owoc średniokaloryczny (60 kcal w 100 g), ale można go spożywać bez obaw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeżyn smakują mi właśnie miksowanie z maślanką. Do koktajlu dodałam miętę mojito, która sprawia, że napój jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Ciepłe dni sprawiają, że zapotrzebowanie na napoje wszelkiego rodzaju wzrasta. Nie kupujmy jednak tych sklepowych, bo bardzo w domu można przygotować o wiele smaczniejsze i tańsze ich odpowiedniki. Niezastąpionym napojem jest lemoniada czy wody smakowe, do których pasują(...)melisa, bazylia i mięta. Aby nadać smaku wodzie wystarczy połączyć np. cytrusy z miętą i cukrem trzcinowym. Warto zaopatrzyć się przed nadchodzącym latem w zioła idealne do chłodzących napojów. Koktajl truskawkowy na maślance z miętą Składniki: 1 litr zimnej maślanki 500 g słodkich truskawek kilka listków mięty, u mnie mięta mojito cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego wkładamy umyte
Moja smaczna kuchniaSkładniki: Tłuszcz kakaowy – 60g Olej kokosowy nierafinowany – 50g Cukier kokosowy – 50g Wanilia – 1/2 łyżeczki Napój ryżowy w proszku – 50g Wykonanie: Cukier kokosowy oraz napój ryżowy zmiel na puder (najlepiej w młynku do kawy, ale w blenderze też powinno się udać – ja w moim zmieliłem i wyszło bardzo przyzwoicie). W kąpieli wodnej roztop
Blendmanfirmy Teekanne . W związku z podjętą współpracą poproszono mnie o skomponowanie jednodniowego dietetycznego menu dot. akcji „7 dniowy plan treningowy z Teekanne”. Oto moje propozycje: 1. Orzeźwiający napój herbaciano – mandarynkowy Składniki: 4-5 sztuk słodkich mandarynek sok z 1/2 cytryny (2 łyżki) 1 szklanka zaparzonej herbaty Detox&Slim firmy Teekanne kostki lodu opcjonalnie 1 łyżeczka(...)herbaty Detox&Slim firmy Teekanne. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciskamy sok z mandarynek, łączymy go z zimną herbatą oraz z 2 łyżkami soku z cytryny. Jeśli wolimy słodsze napoje możemy na tym etapie dodać łyżeczkę ulubionego miodu. Napój podajemy z kostkami lodu. Smacznego 2. Zdrowe i dietetyczne śniadanie z Teekanne Składniki: (na 2 duże pucharki) 1 1/2 szklanki
Słodkie okruszkimona nimi było zapłacić za towary i usługi. Do Europy czekolada trafiła bardzo późno. Pierwszym Europejczykiem, któremu było dane spróbować czekolady, był w 1502 roku Krzysztof Kolumb. Najprawdopodobniej napój go nie zachwycił(...)był wyjątkowo pikantny i gorzki.Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii około 1520 roku za sprawą konkwistadora Fernando Cortezo. Receptę na czekoladę wynaleźli mnisi hiszpańscy. Był to gorący i aromatyczny napój składający się ze zmielonych na pył ziaren i wody. W Hiszpanii zapanowała istna czekoladowa moda. Wytworne i pobożne damy oraz ich arystokratyczni kawalerowie pokrzepiali się filiżanką gorącej czekolady podczas
Ciastka - domowe słodkościWykonanie: Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę. Napój wlewamy do garnka i na dużym palniku, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia. Ok 500 g czekolady rozpuszczamy
Malinowe Pocałunkimascarpone Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę. Napój wlewamy do garnka i na dużym palniku, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia. Ok 500 g czekolady rozpuszczamy
Malinowe Pocałunkiczubate łyżeczki mieszanki i zalewam ją w kubku 200ml gorącej, ale nie wrzącej wody – 90⁰C to temperatura idealna. Pijemy gorące. A w zasadzie to siorbiemy, bo im napój pity cieplejszy – tym lepiej, silniej i szybciej działa. Jeśli za mało słodkie, dosładzamy sobie już w kubku miodem. Trzy do czterech porcji dziennie i naprawdę – po 3 dniach
Karo in the Kitchen