zjeść coś ciepłego i aromatycznego. Zapiekane jabłka, polane odrobiną miodu dla podkreślenia słodyczy, napełnią Wasze żołądki i rozpieszczą kubki smakowe. Składniki: 3 średniej wielkości jabłka 200 ml mleka lub napoju roślinnego 3 łyżki płatków jaglanych 50 g suszonej żurawiny 50 g mieszanki orzechów ( nerkowce, laskowe, włoskie lub inne ) 1 łyżka miodu Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć. Przy pomocy łyżki
kolorowotorcikowopłatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Takie mieszanki lubię najbardziej. Nie mam się do czego przyczepić. Całość dobrze się komponuje i świetnie smakuje zalane np. mlekiem czy napojem roślinnym. Duży plus za ekologiczne pochodzenie. Wartość odżywcza (na 100 g) energia: 366 kcal tłuszcz: 9,1 g węglowodany: 59 g w tym cukry : 22 g białko
Zdrowie na języku :PUwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw według posiłków Indeks składników Jest to 320 stron wartościowej treści. Przepisy dla wszystkich, przy których nie trzeba
Blondynka GotujeJest to s zuflada Cool Select Zone™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Lodówki Bosch wyróżniają się systemem VitaFresh, pozwalającym na optymalne ustawienie poziomu temperatury i wilgotności w komorach. Dzięki temu żywność wyjątkowo długo zachowuje
Obiad gotowykupując żeberka wybieram jednak te, które mają najmniej tłustej warstwy. Przygotowuję marynatę na bazie miodu, która jest niezwykle aromatyczna. Słyszałam też o żeberkach w coli, ale ponieważ tego typu napojów nie pijemy, wolę tradycyjne składniki marynaty. Marynuję je długo, czasem zostawiam w lodówce nawet na 2-3 dni. Żeberka po upieczeniu są miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega
Obiad gotowyzacząć lepiej dzień? Można! Zwłaszcza zimną. Gdy do domowej bułeczki zaserwujemy rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Uwielbiam ten smak. A jak takie cytrynki z imbirem dodane do codziennego napoju wspaniale rozgrzewają… Coś cudownego. W takie mroźne dni nie ma nic lepszego Dlatego dzisiaj zapraszam Was na przepis na domowe bułeczki i rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Spróbujecie
Słodkie okruszkiżelatyna na 1 litr wody( mleka) Dodatkowo: kuliki w zalewie malina ZENTIS -Ciekawe, innowacyjne kulki żelowe do wykorzystania podczas spotkań i imprez w celu uatrakcyjnienia między innymi napojów i drinków czy deserów. Mogą zachwycać i szokować. Robimy pierwszą warstwę czekoladową , cappuccino zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy żelatynę i i mieszamy dopóki się rozpuści.Kiedy mamy
Różowa kuchniataką pogodę czyli skwar 32 stopniowy tylko zimne napoje i desery. Wiec u mnie propozycja deseru, a mianowicie lodów. Dla fanów malinowych fantazji mam lody - lody malinowe. Bez jajek, na bazie śmietanki z niewielką ilością cukru. Ktoś chętny? Przepis dodaję do akcji błyskawiczne piątki na facebooku. Składniki: maliny, u mnie około 300 ml już zmiksowanego musu malinowego śmietanka około
Życie zaczyna się w kuchniJamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie zapiekanki zamieszczała na blogu byłyby ich co najmniej
Życie zaczyna się w kuchniKupiłam niedawno fantastyczny niepasteryzowany sok z kiszonych buraczków z Doliny Baryczy. Jego kolor tak mnie urzekł, że koniecznie musiałam go użyć jako składnik koktajlu z quinoą
Quinoa Raz!tłuste i słodkie, smaży się je na oleju i dodatkowo polewa miodem. Pewnie dla wielu byłoby to za dużo szczęścia na raz, dlatego najlepiej degustować je w towarzystwie gorzkiego napoju. Przeciętny Marokańczyk wybrałby zieloną herbatę, ja pozostanę wierna kawie :) Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej 2 łyżki masła (miękkiego) sok z połowy pomarańczy szczypta soli 2-3 łyżki wody Nadzienie
zadanie-gotowaniejest zdrowsza od szpinaku. Najlepsza z kwiatami. O jej zastosowaniach pisałem już tutaj. Obok pospolity mniszek lekarski, z którego liści robi się sałatki, a z z kwiatów napoje i miód. I tasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się
Kryzysowa Książka Kucharskawyraźne inspiracje tamtejszą kulturą. Obecnie Egipt jest jednym z najbardziej popularnych kierunków turystycznych Polaków i Niemców, gdzie mogą się oddawać przyjemnościom wynikającym z nielimitowanej ilości pokarmów, a niejednokrotnie i napojów alkoholowych. Co prawda od czasu rewolucji kilka lat temu kierunek ten stracił na popularności, ale wizja darmowej wyżerki jest jednak bardzo silna. Najbardziej popularnymi pamiątkami są Deca-Durabolin, Viagra
Kryzysowa Książka Kucharskazainspirowała podczas ostatnich świąt to ilość jedzenia, które mogłoby się zmarnować jeślibyśmy go nie przetworzyli. Druga sprawa. Święta sprzyjają podróżom. Ja podczas jednej z moich wielu podróży musiałem oczywiście napoić mojego rumaka na stacji benzynowej i tam zobaczyłem nowy rodzaj hot doga. Zrobiony z szaszłyka przygotowanego z kiełbas. Niezależnie od tego jakie kto ma upodobania kulinarne to kiełbasy najczęściej jada
Kryzysowa Książka Kucharska