Dziś pogoda jest...jaka jest. Ciemno, zimno i mgliście. I z tej to okazji zaparzyłam wyjątkowo piękną i pyszną herbatę. Okazja ku temu jest. Chęć posiadania
Z Kuchni Do KuchniKolejny kolejny kolejny...wie, ale u mnie się "gra w zielone" codziennie! Składniki -jarmuż -natka pietruszki -niewiele -mango -ananas -banan -pomarańcza -jabłko Wszystkie podane składniki umyj
Z Kuchni Do Kuchnisposoby. Chłodnik gazpacho , cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców. Tym razem przygotowałam sezonową wersję z arbuzem, truskawkami i winem rose. Czy ten różowy kolor nie jest po prostu fantastyczny?! Sangrię bez dodatku(...)sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego) 0,5 l różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 250 ml wódki lub wody do dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona
Chilli Czosnek i OliwaBurak. Żelazo. Mam anemię żelazową odkąd pamiętam. Przez to nie mogę być dawcą krwi, bo na każdych badaniach mnie to dyskwalifikowało. Od czasu do czasu nachodzi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Robiliście kiedyś drinki na bazie smakowych herbatek? Jeśli nie, to polecam :) Składniki: 1 saszetka herbaty Fresh Orange, 10 ml wódki, 5 ml pinacolady, plasterek cytryny, plasterek
Aga w kuchniMoje truskawki już kwitną, więc najwyższy czas pozbyć się reszty mrożonych zapasów;) Postanowiłam wziąć udział w akcji dla blogerów i przygotować prawdziwą bomb,ę witaminową, czyli
Z miłości do słodkościMimo pozornej nieszkodliwości trzeba uważać, bo producenci czasem stosują syntetyczne substancje, które mogą być dla nas niebezpieczne. Barwniki oprócz oczywistych produktów, jak galaretki owocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć(...)uczulonych na aspirynę) - w tej grupie znajdują się głównie syntetyczne barwniki, które są odpowiedzialne za zaburzenia koncentracji, zmiany skórne, ataki astmy, alergie, nadpobudliwość czy zmiany nowotworowe E102 tartrazyna - pomarańczowo-żółty E104 żółcień chinolinowa - zielono-żółty E110 żółcień pomarańczowa - pomarańczowo-żółty E122 azorbuina, karmoizyna - czerwony E 123 amarant - czerwony E124 czerwień koszenilowa, róż/pąs koszenilowy - czerwony E127 erytrozyna - czerwonowiśniowy E128
Powiedz dietom nieKiedy na dworze zimno, a wieczory są długie, to grzane wino jest miłym i smacznym akcentem na zimowe wieczory. Nie tylko poprawia nastrój, ale również przyjemnie
Passions hobbies lifekażda kompozycja musujące wino-sok/nektar owocowy może się sprawdzić. Świetna jest np. wersja z truskawkami. Ja do drinków najchętniej używam mocno wytrawnego Prosecco, gdyż nie chcę, aby mój napój był za słodki. Bellini z brzoskwiniami i syropem malinowym Składniki: 1 butelka schłodzonego wina musującego 1 puszka brzoskwiń w zalewie syrop malinowy (można pominąć) Przygotowanie: Brzoskwinie odcedź z zalewy(...)wersji truskawkowej, zmiksujcie rozmrożone truskawki z odrobiną cukru lub dodajcie nektar truskawkowy (taki drink nazywa się Rossini) możecie też wymieszaj brzoskwinie pół na pół ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub dodać sam sok pomarańczowy w tym roku wypróbuję dwie nowe wersje - z sokiem mandarynkowym (Puccini) i sokiem z granatu (Tintorretto) A Wy czym będziecie wznosić toast w Sylwestra? *** Podoba
Chilli Czosnek i OliwaKolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Dzisiejszym koktajlem zachwyceni będą szczególnie wielbiciele rzeżuchy. Jej lekka pikanteria jest
NiePieprz.plAmeryki zielonymi koktajlami nie odkryłam. Są one modne już od jakiegoś czasu, tylko do mnie nie przemawiały, a wręcz źle się kojarzyły. Myślałam, że skoro
Bon appetit mon amiepotraw. Coraz częściej używany jest też do czyszczenia :-) Jeśli chodzi o zostawanie w gastronomii to jest on używany do chłodzenia dań, do lodów owocowych i napojów, drinków. Jego dużym atutem jest hamowanie rozwoju bakterii oraz grzybów. Nie wpływa również na smak i zapach żywności. Choć dodany do soku, jego smaku nie zmienił, ale za to troszkę(...)sprite i dodajemy lód lub jak ktoś posiada suchy lód :-) Po zrobieniu i wypiciu drinków mój syn stwierdził, że teraz wypróbujemy jak działa na soki. Wzięliśmy dwa różne. Pomarańczowy był bardziej gęsty, a owocowy rzadszy. Tutaj było widać różnicę, bo przy tym bardziej gęstym wytwarzały się bańki, które po chwili pękały i unosił się z nich dym. Zapach
kruche babeczkizaczynam od herbatki :) Grzaniec Strażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa rozgrzewająca(...)sposób łyżkę owoców. Przestudziłam i przelałam do szklanki z kostkami lodu. To był świetny pomysł! Rozgrzewająca do tej pory herbata zamieniła się w chłodzący i orzeźwiający napój! Nie musiałam niczym poprawiać smaku, nie słodziłam ani nie dokładałam cytrusów. Rozsypane, suche owoce widzicie na zdjęciu u góry. Po zaparzeniu napęczniały
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś są urodziny mojej córki i z tej okazji wypiję jej zdrowie. Wszystkiego co najlepsze, miłości i szczęścia Karolka. Macie też ochotę na kieliszeczek? Nalewkę zrobiłam
Moje Małe Czarowaniewygląda, a swoje zadanie wykonuje w iście ekspresowym tempie. Od czasu, gdy go mam korzystam z niego codziennie, a dotychczasowy blender poszedł w odstawkę. Przygotowanie dużej porcji 600 ml napoju (tyle ma pojemności jedna butelka) zajmuje pół minuty. Blender radzi sobie z miksowaniem nawet samych owoców bez dodatku płynu , ale wtedy zmiksowana zawartość jest bardzo kremowa i nie nadaje się(...)torbie. Poniżej dwa pomysły na szybkie i smaczne ekspresowe shake / ekspresowe szejki : Shake porzeczkowo-bananowy: 1 mrożony, pokrojony banan ½ szkl. porzeczek czerwonych i czarnych 5 kostek mrożonego soku pomarańczowego w kostkach 150 ml ziemnego mleka Wszystkie owoce wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy kostki mrożonego soku pomarańczowego, uzupełniamy zimnym mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. Możemy pić prosto z pojemnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię