Listopadowe wiatry i zawieruchy są okropne. Na ulicach jest ciemno, pusto i ponuro. W mojej kuchni listopad pojawił się miesiąc wcześniej, w październiku. Pustawo tu i
W mojej kuchniCzy to zmowa pogody z jakimś fatum, że zawsze, kiedy mój mężczyzna pracuje, jest szaro, zimno i pada? To jest niesamowite.. przez to nie możemy
Be Fit Be StrongGrudzień to taki wyjątkowy czas… Czas, na który chyba wszyscy czekają. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i wszystko wkoło nabiera już takiego świątecznego, magicznego klimatu
Ostra na SłodkoO herbacie słów kilka... Czarna herbata jest najbardziej popularnym rodzajem herbaty w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, ale w przeciwieństwie do niej
Ukojenie Podniebieniałyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie(...)piersi z kurczaka które przyprawiłam tak jak w przepisie który znajdziecie tu —>KLIK W torbach termicznych z wkładami chłodzącymi zabrałam kostki lodu ponieważ nie wyobrażam sobie ciepłych napojów w upalny dzień ;) Z butelek z wodą zdjęłam oryginalne etykiety natomiast nakleiłam te które sama zaprojektowałam. Natomiast na drugim zdjęciu to najzwyklejsze buteleczki po soczkach dla niemowląt. Ozdobiłam je papierowymi
Mienta blogjadłospisu: cukier, który niszczy zasoby witamin i składników mineralnych, bardzo osłabia układ odpornościowy i sanowi doskonałą pożywkę dla grzybów i bakterii, sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych produkty oczyszczone, przetworzone, konserwowane, napoje słodzone gazowane, zaburzają one równowagę składników mineralnych, co niekorzystnie wpływa na metabolizm egzogennych kwasów tłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne dodatki do żywności, pestycydy, występujące w żywności nieorganicznej, przetworzonej alkohol osłabiający(...)jagód, 1/2 szkl. malin, 1 garść natki pietruszki, 1 szkl. nananasa ZIELONY: 1 szkl. zielonej pietruszki, 1 szkl. świeżych liści szpinaku, 1 szkl. jarmużu (ew. rukwii wodnej), 1 jabłko POMARAŃCZOWY (sok świetny zaraz po przebudzeniu) (koniecznie należy dodać do niego łyżeczkę dobrego oleju tłoczonego na zimno, ze względu na witaminy rozpuszczalne w olejach oraz karoteny): 1 szkl. truskawek, 2 marchewki
Naturalna Kuchniakubeczkach z czarnej laki; łyżeczki były srebrne w kształcie listków migdałowca. Młoda kobieta lekko się uniosła, ujęła jeden z kubeczków, osuszyła jego brzeg smukłym palcem i dygając, podała napój Si-menowi. (...) Gdy wypili herbatę, dał znak Szylkrecikowi, a ten wniósł kwadratowe pudełko, w którym były podarunki: dwie szpile do włosów, dwie chustki z przetykanego złotem jedwabiu i sześć złotych(...)siedmiu rzeczy. O kolejnych napiszę, choć nie wiem kiedy i tak naprawdę co? KANDYZOWANE KUMKWATY 4 łyżki cukru 100 g kumkwatów pokrojonych w bardzo cieniutkie plasterki kilka łyżek likieru pomarańczowego 100 ml wody. Kumkwaty pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Do rondelka z grubym dnem wlać wodę i dodać cukier. Ustawić na średnim ogniu i gotować przez kilka minut, do momentu
KUCHARNIAO tej porze roku i zimą bardzo się przydaje do herbaty. Pigwowce są dość kwaśne w smaku i bardzo aromatyczne. Herbata z dodatkiem ich soku będzie
Weekendy w domu i ogrodzieBakalie, 600-700g (U nas: orzechy mielone, mango , papaja , śliwki suszone, mandarynki kandyzowane , wiśnie kandyzowane , aronia suszona, czarna porzeczka suszona , rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie , mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo , dzika róża suszona , czarny bez suszony , orzechy makadamia , figi, jagody inkaskie , migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze, 3 lub przepiórcze, 6 - Miód, 3 łyżki, - "Cynamonowy Raj" Ziarenkowo(...)klimaty). I o ile kardamon większość zna (a nie każdy docenia) o tyle lukrecja jest pewnie powiewem nowości. Warto spróbować jedno i drugie bo...: KARDAMON: " Kardamon używany jest do napojów oraz potraw w bardzo ekskluzywnej gastronomii. Jego użytkowaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Wykorzystywany w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny
Wypisz Wymalujwstali, ubrali się, zabrali mniejsze lub większe bagaże i zaczęli powoli przesuwać się do przodu. Przez okno mogliśmy pooglądać bardziej ważnych i mniej ważnych panów z komisji. Jedni mieli pomarańczowe kamizelki, a inni płaszcze prochowce i aktówki pod pachą. Staliśmy tak w korytarzach, między siedzeniami, szydząc trochę, że znowu pogoda zaskoczyła drogowców. Podjęłam decyzję, że jeśli mam się przesiąść(...)jogurty naturalne, a w czasie przerwy chrupią suszone owoce... Nie skłamię tylko jak napiszę, że piją wodę. Piją w sumie tylko wodę, zero soków (chyba, że sami wycisną), zero napojów gazowanych. Ale czasami jedzą lizaki, czasami kinderki, czasami serki do picia. Ale to tylko ode mnie (jak i od każdej innej matki) zależy, jak często i w jakich ilościach
bistro mamaprzygotowanie 17 szklanek napoju. Mnie starczyło na przygotowanie 14 szklanek napoju, wyszło mi, że moje kubki smakowe muszą mieć więcej syropu w wodzie niż sugeruje producent. Propozycja przygotowania napoju z 1 części syropu i 9 wody jest dla mnie nie trafiona. Wszystkie syropu przygotowane są z soków zagęszczonych. Najbardziej do smaku przypadł mi syrop Cytryna i Bergamotka, w dalszej kolejności(...)aceroli i pomarańczy o poj. 300 ml. Ten smak jest bardzo naturalny, potrafił przemówić do moich kubków smakowych :) Sok przygotowano z soków odtworzonych z zagęszczonego soku pomarańczowego (99,6%) i aceroli (0,4%) Dla mnie to smaczny sok. Sok Multiwitamina - Dr Witt z kompleksem 12 witamin. W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz
Proste Potrawybłyskawiczne. Niektóre wystąpią w dwóch wersjach - jak barszcz - albo z uszkami albo z pasztecikiem grzybowym... 1. Barszcz z torebki Winiary i gotowe uszka. A może bez uszek? Barszcz jako napój? Gotowy barszcz z torebki. Barszcz Winiary Instant mam wypróbowany. Polecam, jest naprawdę smaczny, ma ładny, głęboki kolor. A do tego robi się błyskawicznie - wystarczy zalać wrzątkiem(...)wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki
dobra gospodyni dom wesołym czyniciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu(...)łodygom trawy cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagłównym posiłkiem. Mam wtedy bardziej wyostrzone smaki. Ale mi się wybacza – nie mam w sobie kropli francuskiej krwi, jedynie moim kubkom smakowym bliżej do Francji niż Polski Najlepszym napojem do serów jest wino. Według francuskich tradycji, do serów ostrych, pleśniowych – wino mocne, raczej czerwone, do łagodnych – lekkie. Tak właśnie się utarło, bo Francuzi podczas spożywania posiłku piją przeważnie wino(...)smaku są dość podobne, jednak jest znaczna różnica zarówno w produkcji jak i pochodzeniu obu serów. Munster to kremowy, farmerski ser żółty o okrągłym kształcie z kleistą, pomarańczową, płukaną skórką. Dojrzały Munster ma miękki i kremowy miąższ, czerwona pleśń nadaje skórce pomarańczowo-czerwonego koloru i jest źródłem charakterystycznego, silnego aromatu. Zawartość tłuszczu
gutfut