Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone
Rodzinka w kuchniNaleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej mogą być jedzone ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, gdyż mają bardzo neutralny smak. Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać
Kuchcik gotujeJesień trwa w najlepsze, a ja przenoszę ją z otoczenia na swój talerz. Powiem Wam, że dyni nie używam zbyt często w swojej kuchni, ale przekonując
Kuchnia Ellieżyłam w przekonaniu, że go nie lubię :P podstawą takiego myślenia nie było twierdzenie "większość mówi, że szpinak jest okropny". Ja po prostu jako mała dziewczynka spróbowałam naleśnika ze szpinakiem i takie było moje wrażenie - nie da się jeść! Teraz nie wiem czy wtedy miałam inne poczucie smaku (są rzeczy, które kiedyś jadłam, a teraz nie i odwrotnie), czy był(...)siebie... Mam nadzieję, że Córcia jak podrośnie też szpinak polubi i będę miała towarzysza w pałaszowaniu :) Składniki: makaron penne (lub inny) ok. 150 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 1 świeży pomidor 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy
Kolorowy Przepisownikzakupie serka ricotty. Szczególnie zasmakowało mi połączenie serka i miodu. Ponieważ są w takim miłosnym kształcie - polecam je na Walentynki! Dla kogo: dla mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg dla sernikołasuchów dla lubiących ricottę Składniki na ciasto: 150g mąki 100g cukru jajko skórka otarta z połowy cytryny 125 masła małe opakowanie cukru waniliowego (16g) Składniki(...)podawać polane płynnym miodem. Z przepisu otrzymamy ok. 10-12 serniczków (w zależności od blaszki / foremek jakie posiadamy). Przepis pochodzi z książki "Słodkie chwile (drożdżówki, ciasteczka i naleśniki
Mania WypiekaniaKuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch
Pełny talerzskórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania(...)otrzymać, postępujemy w następujący sposób: Chlebki naan Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba mocno rozgrzać i wkładać placki: najpierw przez około 1 minutę piec z jednej strony - przełożyć na drugą stronę i piec przez około
Codzienna kuchnia niecodziennapoduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy(...)dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego ścieramy buraczka. Dodajemy przyprawy. Pamiętajcie, że ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i maczając różyczki kalafiora w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy z całością kalafiora i odstawiamy na papierowy ręcznik
vegetanieWpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem
Marta GotujeZ tortillą można zrobić bardzo wiele różnych rzeczy. Choć wywodzi się z Meksyku, tak jak np. pita z Grecji i Turcji, to zarówno jedno jak i
Kulinarna PokusaWołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Po udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj ), przyszła pora na tortillę żytnią razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest wyrazista w smaku
Bulliousunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym ręczniku. DOMOWY TWAROŻEK SKŁADNIKI : 250g półtłustego sera twarogowego około 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 główki rzodkiewki - posiekane sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu no i kilka kropel przyprawy(...)dokładam kolejną porcję zmielonej żurawiny, na to cukier i mam wspaniały, zdrowy sok żurawinowy nawet do lutego - jeszcze mam :) Oprócz soku , wykorzystuję również tą zmieloną część żurawiny do kompotów, naleśników lub placków ziemniaczanych (wystarczy wyjąć ze słoja potrzebną ilość zmielonego miąższu) , aby uzyskać mus należy go jedynie dodatkowo zmielić np. blenderem. Usmażone placuszki układamy na talerzu, dodajemy porcje
Moja Książka Kucharskapaleo” posiłku przez następne dni cierpią na wzdęcia i inne sensacje żołądkowo-jelitowe. Do tych 20% posiłków dobrze jest wprowadzić potrawy, które są na pograniczu paleo: jak ryż, sery i nabiał kozi, nasiona chia itp. Aspekt psychologiczny „oszukanego dnia”, który jest niczym innym jak tylko próbą poprawienia sobie humoru i nastroju, poprzez jedzenie ulubionych dań. Po tygodniach(...)zmienić na “treats”. Polskim najbardziej chyba pasującym odpowiednikiem będzie “przysmak”. Ustalamy sobie jeden dzień w tygodniu jako “cheat day”, w którym pozwalamy sobie na burgera, cole, frytki, pączki i naleśniki z bitą śmietaną, jakieś lody, a dzień kończymy paczką chipsów, pizzą i piwem. I teraz pytanie, które stawia Rob: „Czy naprawdę rozkoszowaliśmy się każdym kęsem wszystkich tych dań
PaleoLifePo udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj: http://www.bullio.pl/?p=525 ), przyszła pora na tortillę razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest smaczna
Bullio