najszybciej i najprościej przygotowany posiłek. Naleśniki można podać na słodko, np. z dżemem, serem, masłem czekoladowym lub w formie krokietów, np. z pieczarkami, parówką, serem, jajkiem... Możliwości jest tutaj wiele :) Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki
Zrób to smaczniedobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka(...)łyżeczki soli, studzimy. Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki. Studzimy Przestudzone mięso i pieczarki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne. Składamy brzegi z dwóch stron, następnie zwijamy całość w rulon. Tak przygotowane
Kolorowy Przepisownikjajka-2 szt mleko - 500 ml cukier - szczypta sól - szczypta FARSZ: pieczarki - 1 kg ser mozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać(...)zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem przesmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, na końcu dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać wszystko razem. Na każdym naleśniku rozsmarować sporą łyżkę farszu, zostawiając krawędzie wolne, ok 3 cm. Brzegi naleśnika składamy na masę i zwijamy w rulonik. Naleśniki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku
Camilla w kuchniPyszne naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą to moja propozycja na obiad. Naleśniki w takiej formie są bardzo syte, podsmażone na patelni stają się chrupiące. Doskonała
Zrób to smacznieSKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy
Kuchnia w opałachmieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem
Kolizje Smakówprzepisów jest to bardzo trudne. Tym razem ze smażeniem naleśników pomagał mi mój smakosz, podrzucał je jak profesjonalny kucharz :) Był to bardzo pyszny, sycący późny obiad. Składniki: Na naleśniki: mąka 2 szkl mleko ok. 0,5 litra woda gazowana jajko 1 szt. olej 2 łyżki sól szczypta Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę(...)czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję
Na moim talerzuprzepisów jest to bardzo trudne. Tym razem ze smażeniem naleśników pomagał mi mój smakosz, podrzucał je jak profesjonalny kucharz :) Był to bardzo pyszny, sycący późny obiad. Składniki: Na naleśniki: mąka 2 szkl mleko ok. 0,5 litra woda gazowana jajko 1 szt. olej 2 łyżki sól szczypta Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę(...)czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję
NA MOIM TALERZUsmaku (u mnie kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Na początek należy usmażyć naleśniki (najlepiej wg swojego ulubionego przepisu) i wystudzić. Por umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, usmażyć por do miękkości, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach, wymieszać dokładnie i smażyć przez około 7-10 minut, następnie(...)minuty. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Wystudzone nadzienie zawinąć w naleśniki i ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem. Naleśniki układać jeden przy drugim zaczynając od zewnątrz formy, aż do środka. W środku powinien zmieścić się jeden, mocno zwinięty naleśnik. Kefir wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać ser starty na tarce na dużych oczkach. Polać
Smaki ArmineFarsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pieprz 0,5 kg twarogu Sos: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól Dodatkowo ok. 15 naleśników. Sposób przygotowania: 1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą(...)naleśniki i zwiń je w rulony. 2.Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki, podduś na tłuszczu. Cebulę pokrojoną w kostkę także poddusić na oleju. 3.Ugotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj pieczarki i cebulę, gotuj jakiś czas. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. 4.Polej naleśniki tuż przed podaniem gorącym sosem
Pasja Smakujakie mi się nasunęło po zrobieniu po raz pierwszy naleśników z kiełbaskowym farszem. Są ciekawą propozycja na ciepłą kolację lub obiad, a farsz można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka(...)dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę, kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Teraz kolej na naleśniki :) Do wysokiego naczynia (pojemności około 1,5 do 2litry), wlewamy mleko, dodajemy jajka
Smakowy Rajkoniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie zabieliłam śmietanką. wytrawne naleśniki Rada
Bon Appetit Małgorzatypieczarkami w pomidorach (1 porcja) 688 kcal (B:56,3 g W:79,4 g T:16,2 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania Uwagi: - Kasza gryczana – 1 woreczek (100 g) Wątróbka drobiowa (200 g) - cebula – 1 szt. (100 g) - pieczarki – 5 szt. (100 g) - pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g) 2 porcje: Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę i pieczarki pokroić(...)przekładany masłem orzechowym (1 porcja) 426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g KOLACJA Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i pieczarkami w pomidorach (1 porcja) DZIEŃ 4 ŚNIADANIE Naleśniki żytnie z sosem jogurtowo truskawkowym (2 szt.) 356 kcal (B: 13 g W: 51 g T: 11 g) Przepis: https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/nalesniki-zytnie-z-sosem-jogutrowo.html
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść te składniki na realia jajecznicy. Wyszła genialnie. Mój mąż, który początkowo bał się fety w jajecznicy triumfalnie zakrzyknął "Pasuje!" :) Składniki na jajecznicę ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta (1 porcja): 1,5 garści świeżego
Karola gotujejajka Wykonanie : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę ją podrumienić(...)drobno posiekać można blenderem ale chwilkę żeby nie zrobić ciapki. Kapustę dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili dodać 4 łyżki oleju rzepakowego Semco i dobrze wymieszać. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami
Sama słodycz i szczypta chili