Wszyscy wiecie, że naleśniki nie koniecznie muszą być na słodko, prezentuję dzisiaj właśnie taki – wytrawny. Możecie przepis wykorzystać na śniadanie ( zapakować do pudełka i zabrać do pracy ), obiad czy też kolację. Było smacznie. Składniki: na dwie porcje 100 ml mleka 1 jajko – średnie 60 g mąki pszennej 120 g cukinii młodej 50 g pieczonej piersi z kurczaka ( bez skóry(...)Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili
Smaki EwyPamiętam moje pierwsze spotkanie ze szpinakiem. To było straszne! Miałam naście lat i to był niedzielny obiad u cioci. Nie pamiętam co dokładnie było na obiad, ale dobrze pamiętam szpinak. To była jasnozielona papka, niesmaczna, okropnie wyglądająca. Moje dwie kuzynki grzebały w talerzu omijając perfekcyjnie to zielone coś. Ja jadłam, bo tak byłam nauczona, że co na talerzu, to trzeba(...)dołożyła... Straszne doświadczenie :DPo latach sama zaczęłam przygotowywać szpinak. Najpierw mrożony, a od jakiegoś czasu udaje mi się kupić świeży. Szpinak w tartach, w naleśnikach, jako dodatek do drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach. Ale żeby mu smutno nie było
Codzienna kuchnia niecodziennaNiedawno zostałam poproszona o przygotowanie czegoś polskiego. Przygotowałam farsz, ale wyszło go dość sporo. Aby nie marnować jedzenia postanowiłam nadzienie wykorzystać do naleśników. Te
Szybko Tanio SmaczniePlacki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek. Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na
Zasmakuj KuchniDzisiaj jedno z moich ulubionych śniadań- naleśniki! Podsmażane naleśniki z białym serem, to niewątpliwie mój smak dzieciństwa. Naleśniki bardzo często były u Nas
SMYKWKUCHNISezon na pomidory został zapowiedziany i proszę bardzo... Tego typu naleśniki kojarzą mi się wizualnie z różnymi innymi potrawami z różnych części świata
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJeśli chodzi o baghrir, bardziej przypominają bliny, niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej, przyrządzany z luźnego ciasta drożdżowego z
Dieta moja pasjaPo raz kolejny naleśniki... tym razem w zielonym wydaniu. Pycha i nie trzeba nic więcej pisać... Szpinakowe naleśniki Łatwe dla 3 osób ok 30
sierotka maRysia w kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Galettes to bretońskie gryczane naleśniki. Te naleśniki są bretońskim daniem regionalnym (jak nasz bigos, czy pierogi). Serwuje się je
My Blueberry CornerZostałam zainspirowana naleśnikami z TEGO PRZEPISU , byłam lekkim niedowiarkiem, myślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż tak długo chodzą za mną naleśniki w wersji "na słono", że musiałam w końcu zaspokoić swój apetyt ;) i tak dziś przygotowałam proste, szybkie i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna, zdrowa wariacja naleśnikowa. Tym razem zapraszam na naleśniki wyłącznie z pełnoziarnistej mąki. Okazuje się, że zdrowe może być bardzo smaczne. Składniki: 1 szklanka mąki
Wielki apetytOstatni pojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły
Weekendy w domu i ogrodzieCo zrobić z nadmiarem usmażonych naleśników? Można zamrozić, żeby przechować je do następnego razu . Można jednak wykorzystać je trochę inaczej i zjeść ze smakiem przy
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim
Marta Gotuje