Wersja dania nieco spolszczona bo z dodatkiem cukinii. Zazwyczaj podaję z ryżem i w naleśnikach (zapieczonych z serem żółtym). Można jeść 2 dni pod rząd i nie powieje nudą kulinarną. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 5-6 pomidorów obranych ze skórki 3-4 czerwone papryki 1 cukinia papryka słodka i ostra w proszku sól Pokrój
Qlinarnie i QlinarnieJeśli lubicie naleśniki na słodko czy szukacie sosu tylko gęstszego do pierogów czy klusek śląskich to polecam taki prosty serowy ;) Można też mikserem rozbić dokładnie grudki sera chociaż mi nie przeszkadzają ;) Do jego wykonania potrzebujemy: ser biały twarogowy śmietanę cukier cukier waniliowy mleko W zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję dodajemy więcej mleka. I cukier także wedle upodobań ;) Uważajcie gniotąc
W kuchni bez szafekwsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO
Luźna Kuchniazwiązku z tym spożycie tofu w naszym domu wzrosło, choć normalnie nie jesteśmy fanami... :) No ale - za 2,39 można próbować coś z tego zrobić. Nasze dzisiejsze śniadanie: NALEŚNIKI CZEKOLADOWE prezentowane już kiedyś - (dziś z mąki orkiszowej), przy czym zrobiłam połowę porcji i nalewałam na patelnię 3 małe naleśniczki na raz. Do tego 3 serki smakowe na bazie wspomnianego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpopisałam się w tłusty czwartek, więc choć trochę staram się nadrobić w tłusty wtorek. Dzień naleśnika pyszni się dziś na blogach. U mnie pancakes kakaowe. Za sprawą kakao przypadną do gusty tym, którzy nie lubią przesadnej słodyczy. Jednak i Ci, którzy wyznają zasadę im słodziej tym lepiej mogą w nich zasmakować, bo w ich towarzystwie nawet najsłodsze syropy i marmolady
W kuchni wieczoremzanurzone ananasy zawiera bardzo dużo cukru) kroimy na małe cząstki i dodajemy do ciasta. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju (bardzo dobrze sprawdzają się tu patenie do naleśników). Podajemy z dodatkowymi owocami, albo zjadamy od razu :) Równie dobre na ciepło jak i na zimno. Smacznego! 16 letnia Nimfa Australijska - Kubuś
Słodkie PrzyjemnościWakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie owoce kojarzące mi się z prababcią i drewnianymi domkami za które chodziłam w poszukiwaniu tych małych, żółtych owoców. Dla niektórych owoc dzieciństwa, dla innych znienawidzony smak PRL-u. Jedni twierdzą, że mirabelki są najprawdziwszą
Słodkie PrzyjemnościSetny wpis, setny przepis. Musi być z przytupem! Śniadanie to najważniejszy posiłek więc i ten wpis musiał być śniadaniowy. Jak już mówiłam wieeeele razy, naleśniki uwielbiam. Te czekoladowe i zdrowe - najbardziej. Czas też na podsumowanie. Najbardziej popularnym przepisem z tych stu jest przepis na: Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille Najczęściej komentowano: Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową oraz Waniliowo-biszkoptowa
Czarnawisienkawody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet Christopheramamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny, idealnie wyważony, z pomarańczową nutą. Nie można się nie zakochać... Do tego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują się z karmelizowanym rabarbarem, szczególnie, jeśli i w nich przewija się pomarańczowa nuta. W tym momencie czuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do dekoracji Drożdże utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami.Masa powinna mieć gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane konfiturą. <a href
Czerwień i błękitMąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek. W ostatnich moich kulinarnych eksperymentach pełni ona rolę główną. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego
Walijskie PichcenieDynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido - o wysokich walorach smakowych
Magiczne Życie Martywszystkimi składnikami i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można to pominąć, ale gdy "odstoją" swoje są troszkę puszystsze). Smażymy na patelni do naleśników lub natłuszczonej zwykłej. Świetnie smakują z bitą śmietaną (ja niestety nie miałam, więc lekko spieniłam mleko z cukrem pudrem) polane czekoladą i posypane skórką z pomarańczy. No i w duecie
Czarnawisienka