naleśnik - 11212 przepisów (strona:338/748)

Placuszki z płatków ryżowych 259

talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych

Czarnawisienka
Omlet kokosowy z owocami 166

Ostatnio widziałam na jakiejś amerykańskiej stronie.. naleśniki i gotowe omlety do kupienia. Był podany również skład i szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł

Czarnawisienka
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 232

składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka i posypać rozgrzanego placucha. Proziaki z miodem i oscypkiem

Czarnawisienka
Proziaki z dżemem na idealny poranek 218

składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.  Podawać z ulubionymi smakiem dżemu. Proziaki na instagramie ! Również może Ci się spodobać:  Proziaki z miodem i oscypkiem   Ruchanki

Czarnawisienka
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 153

duże biesiady ,przyjacielskie  spotkania przy winie. Jest w czym wybierać i czas zacząć planowanie .Osobiście wolę małe ,kameralne spotkania towarzyskie i moja dzisiejsza propozycja dotyczy właśnie takich. Kolorowe naleśniki.   Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte. 1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera
Prawie jak masło orzechowe;) 224

masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:) Robiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Amerykańskie PANCAKES 404

Amerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju

PastelFood
Racuchy owsiano-gryczane z brzoskwinią i jagodami 204

Racuchy były pierwsze, potem zrobiłam crumble , ale na blogu wyszło odwrotnie, bo wpis o crumble jakoś szybciej mi się napisał. Robiłam dotąd placki, naleśniki, omlety, pancakes (w sumie to nie wiem na czym specyfika tych ostatnich polega i czym się różnią od placków, ale nazwa fajna, zwłaszcza spolszczoną lubię - pankejki:), a racuchów dotąd nie. Nie pamiętam też z dzieciństwa, żebym

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierogi, pyzy i kluski 283

Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pełnoziarniste pancakes z otrębami i śliwkowym musem 174

musem. Pycha!!!   Komentarze kubeleksmakowy 2011/09/26 13:16:22 Uwielbiam pełnoziarniste otrębowe. Robię z samych otrąb ;-) ren-ya 2011/09/26 15:15:53 Jestem wielką fanką wszelkich mącznych potraw, a naleśniki należą do moich super ulubionych i po samym załączonym obrazku widać, że PYCHA! Zjadłabym całą kopę:) sowa_nie_sowa 2011/09/26 17:46:34 Kubeleksmakowy , z samych otrąb mówisz? Trzeba będzie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Genialne omlety z masłem orzechowym i bananami 205

coś niewielkiego, pytanie tylko co? Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, kiedy tylko zadałam sobie to pytanie prawie natychmiast przyszła odpowiedź: TO!!! Dziewczyny nazwały to naleśnikami, dla mnie to omlety raczej, ale nie spierajmy się o nazwę, bo danko jest genialne! Składniki na 2 szt: * 2 jajka * 2 łyżki mąki - u mnie mąka pszenna typ 1850 graham * 1 łyżka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placuszki orkiszowe polecam:) 211

Gość: Zuza, adtz52.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/22 12:26:04 unikam smażonych potraw, ale z suchej patelni ,strzał w dziesiątkę! sowa_nie_sowa 2012/01/22 17:02:04 Zuza , tego typu placki czy naleśniki spokojnie robi się na suchej patelni:) agattekh 2012/01/24 15:50:29 Przyznam, że placki te wyglądają bardzo smacznie :-) sowa_nie_sowa 2012/01/24 17:58:10 Agattekh , nie tylko wyglądają;) Gość

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiosenne czyszczenie bloga:) 187

roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują

Zdrowa Kuchnia Sowy
Śniadanie posypane daktylami:) 167

przygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników  (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią) doszłam już do dużej wprawy. Właściwie co by się tam nie dało, jeśli jest jajko, mąka jakaś i coś mokrego plus dodatki to zawsze wychodzi;) Dzisiaj proponuję kolejne placuszki orkiszowe, w wersji z  dodatkiem banana i posypką z daktyli. Składniki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne placki z dyni w trzech wersjach 148

rozgrzaną patelnię i smażyłam podobnie jak placki ziemniaczane. Potem dopiero przyszło mi do głowy, że mogłam zrobić to bez oleju (trochę tylko dodać do masy), czyli tak jak smażę naleśniki czy pankejki. Placki zjadłam najpierw z dodatkiem oscypka, camemberta i suszonych pomidorów. Bardziej mi smakowała wersja  z camembertem, choć pewnie jeszcze lepsze by były z serem pleśniowym typu lazur

Zdrowa Kuchnia Sowy