naleśnik - 11212 przepisów (strona:335/748)

Naleśniki na piwie (z twarożkiem) 112

mleko, przyprawy i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć w dowolny sposób (u mnie pozwijane w ruloniki) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie

Di gotuje
Pancakes 128

mojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na ok 20 placków o średnicy około 10-12 cm: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 75 gr rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru drobnego lub pudru

moj przepis na
Krokiety czosnkowe z szynką, pieczarkami i serkiem topionym 163

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). (7 sztuk) Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Naleśniki z grzybami 215

będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą wraz z pieprzem. Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle

Di gotuje
Placuszki dyniowe 169

Bardzo dobre placuszki, super na śniadanie, podwieczorek. Szybko się je robi, gotowe w kilka minut. Do dużej miski lub malaksera wrzucić jajko, miód, cukier waniliowy,wlać

Kuchnia Pokoleń
Gofry jaglano-dyniowe (bezglutenowe) 130

mnie najważniejszy posiłek i nie wyobrażam sobie zaczynać jakiegoś dnia bez niego. Zawsze jest zdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się nie śpieszymy lubię bardziej zaszaleć. Usmażyć naleśniki, przyrządzić gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek

Mienta blog
SOCCA NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY 154

dobre rozpoczęcie dnia Socca – proste naleśniki z mąki z ciecierzycy. Niezbyt popularne, ale warto spróbować. Najlepsze zaraz po zdjęciu z patelni. I raczej do konsumpcji od razu. Hurtowe smażenie na tak… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Omlet Kaiserschmarrn 156

tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą ją znacznie mniej, a klasyczne omlety ledwo podziubie. Ten omlet natomiast wywołał w niej jakieś dzikie szaleństwo, ponieważ po raz pierwszy pochłonęła śniadanie szybciej niż ja. Może

Przepysznik - BLW i nie tylko
Flaugnarde z borówkami 168

września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą i w moim odczuciu idealnie nadający się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki mleczne 204

Delikatne, lekkie naleśniki i fajnym mlecznym posmakiem. Bez mąki i cukru. Idealne na śniadanie, najlepiej smakują z domową konfiturą i szklanką mleka, a jak wiadomo mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i nie tylko. Takie śniadanie dodaję mnóstwa energii najmłodszych, ale także starszym smakoszom, chociaż i tak mnie uratowali

Domowa cukiernia Ewy
Placuszki pychotne 124

drugiej stronie już bez przykrycia. Znakomite są same ze sobą, bez żadnych dodatków. Smacznego! Na koniec odpowiem na pytanie, które może się nasuwać u niektórych rodziców. Placki i naleśniki można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety (czyli mniej więcej od końca szóstego miesiąca), natomiast skoro wprowadzamy produkty stopniowo, a zacząć najlepiej od warzyw, owoców i kasz, to czas na nabiał

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placuszki jogurtowe z jagodami 146

pojmuję jednej rzeczy, jak to jest z tym ciastem na placki i naleśniki? Generalnie przeważnie wymyślam różne przepisy sama (kiedyś zazdrościłam tego różnym blogerkom, po kilku latach wraz z doświadczeniem, przyszła i kreatywność w kuchni), ale zdarza mi się też buszować po Internecie i wyszukiwać różne ciekawe przepisy. Większość muszę jednak modyfikować, ponieważ zawierają tony cukru. No dosłownie tony. Szczególnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka w cieście 188

polską klasykę śniadaniowo-podwieczorkową na talerzu. Pamiętam ten smak z późnych wakacji i pierwszych dni w szkole czy przedszkolu. Uwielbiałam ciepłe jabłka w każdej postaci, ale jako miłośnik naleśników, wersję jabłek w cieście wprost ubóstwiałam! Moje dziecię jak się okazuje, podziela moje zamiłowania i zjadła tych jabłek tyle, że byłam w szoku i zastanawiałam się, gdzie je mieści. Wam również

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowe placuszki owsiano-serowe 134

pieczenia łyżka miodu   olej kokosowy do smażenia   dowolne dodatki np. jogurt, owoce, domowa konfitura Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej, do naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Mienta blog
Omlet z kurkami, rukolą i camembertem 198

zmniejszając ogień do średniego i dodając czosnek. Powinien się on lekko usmażyć, ale raczej nie zrumienić. Gotowe kurki z czosnkiem odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni do omletów i naleśników na również dość silnym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, przez krótką chwilę ubijamy jeszcze masę jajeczną trzepaczką i od razu wlewamy na patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach zmniejszamy ogień

Kulinarna Pokusa