sól, pieprz dodatkowo 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami(...)chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasisera 2 duże dojrzałe banany 3-4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Ser, banany oraz cukier zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować nadzieniem serowo-bananowym. Polać czekoladą lub cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiNaleśniki .... dziś na słodko. Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki wody mineralnej łyżka roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Ciasto: Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli(...)ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany zmiksowany świeży ananas. Pychotka
potrawyregionalneciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać Wszystko razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na naleśnik nakładać
O kuchni z uczuciemwszystkie owoce - kolor nie za ciemny, nie za jasny, bez plamek, miła w dotyku i najlepiej żeby jeszcze sama ugotowała nam obiad ;) A propo obiadu.. Co powiecie na naleśniki? Pomarańczowe naleśniki (jeżeli masz swój ulubiony przepis to po prostu spróbuj zastąpić część wody/mleka wyciśniętą pomarańczą) Wyciśnięta pomarańcza Szklanka mleka (u nas ryżowego) 1,25 szklanki mąki (pszenna lub jaglano
Przepysznik - BLW i nie tylkorównie niestandardowego co przepisy wrzucane przez nas do tej pory. We czwartek pojawił się pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o lekkim posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego. Wydaje mi się też, że świetnie pasowałby do nich syrop pomarańczowy, który pojawi się na blogu jutro, więc czekajcie w napięciu(...)Naleśniki ryżowe 1 szkl. ugotowanego ryżu 300ml mleka 70g mąki pszennej 2 jajka 30g masła Ryż dokładnie zblendować, dodać mleko i jajka, a po zmiksowaniu mąkę. Na koniec, jak zwykle, cienką stróżką roztopione masło. Smażyć po jednej chochelce na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkooleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce łączymy kaszę z cebulą(...)pieczarkami i doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podsmażamy, i podajemy z sosem
magiczna kuchnia KasiZmiksuj 1 kostkę sera z niebieską pleśnią i ½ dużego jogurtu naturalnego. Posmaruj naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź
Qlinarnie i Qlinarniekakaowe, z lekką nutą wanilii. I jeszcze słodsze dodatki! Ale...jak są Walentynki, to ma być słodko, prawda? :) Do ich przygotowania potrzeba będzie foremka (w kształcie serca) do smażenia naleśników/jajek. Jeśli takiej nie macie, możecie usmażyć zwykłe, okrągłe placki. Będą tak samo pyszne, jedynie ich wygląd będzie inny :) Chyba, że się 'pobawicie' i wytniecie z nich serduszka. Też dobra(...)teflonową (w masie jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
chili & sugarPannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki(...)gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy
Symfonia smakowaniebieską pleśnią. Zapiekane w piekarniku aby nadać im lekkiej chrupkości. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić je na obiad, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Post Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka, duża szypta soli. Przygotowanie Wszystkie składniki(...)się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki stołowe ostrego sera żółtego natka pietruszki jeśli ktoś lubi sól i pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Pieczarki dość drobno pokroić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzec na tarce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleko. 4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale dno patelni(...)smażymy takie wątróbkowe nalesniki po jednej i drugiej stronie. 8. Ząbki czosnku obieramy z łupiny, przepuszczamy przez wyciskarkę do czosnku i dokładnie rozcieramy. Łączymy z majonezem. 9. Nasze wątróbkowe naleśniki przekładamy czosnkowym majonezem. 10. Dekorujemy Podajemy na zimno. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresach