Wszyscy mają na swoich blogach przepisy na naleśniki z gryki, od dziś mam i ja! :) Składniki na naleśniki: kasza gryczana woda kurkuma (niekoniecznie, użyłam tylko do poprawy koloru naleśników) Grykę namoczyć na noc, rano odcedzić, przełożyć do blendera, zalać wodą tak, by przy kryła kaszę i zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać
chwile dla mnieprostu staje się czarny. Oczywiście środek jest dobry i można spokojnie takie banany wykorzystać. Tak też zrobiłam dzisiaj ze swoimi. Powstał deser z bananami i nutellą, prościej mówiąc naleśniki. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5) kroimy na połowę i jeszcze w poprzek. Naleśnik smarujemy cienko nutellą, kładziemy dwa kawałki banana
W kuchennym oknie Ewygazowanej 1 jajko 10 kopiastych łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki owsianej, sól 1-2 łyżki oleju Naleśniki z mąki owsianej mają specyficzny smak. Jeśli w czasie smażenia ciasto będzie gęstnieć, należy dolać do niego ciut wody(...)mleka. Przygotowanie: Podane składniki zmiksować, ciasto pozostawić na 15 min. by "odpoczęło" Po tym czasie smażyć naleśniki na patelni najlepiej bez tłuszczu Wlewać tyle ciasta, by po usmażeniu naleśniki nie były zbyt grube Po usmażeniu przykryłam je na 10 min.talerzem, tak by nabrały wilgoci i lepiej można było je smarować i zwijać
Proste Potrawyśrednicy 24 cm) nagrzewamy. Gdy będzie już dobrze rozgrzana pędzlujemy ją olejem. Nalewamy ciasto cienką warstwą i smażymy około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na deskę do przestudzenia. Z tej porcji wychodzi 10 naleśników. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem
kulinarnyswiatdomichętka na krokiety przyszła.Krokiety z młodej kapuchy! -1 główka młodej kapusty -2 cebule -Sól, pieprz, -ulubione przyprawy -trochę ziarenek od Ziarenkowo -pomidor -ogórek Ciasto na naleśniki -2 szkl. mąki -2 jajka --1 szkl.wody 1 szkl. mleka -½ łyżeczki soli +jajo roztrzepane i bułka tarta do obsmażenia Ze składników na ciasto przygotowujemy masę naleśnikową i smażymy naleśniki na złoty kolor,odstawiamy(...)dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko pokrojoną i dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem . Nadzienie powinno być dość pikantne. Każdy naleśnik nadziewamy kapustą i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorem, ogórkiem i ziarenkami od Ziarenkowa! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości
Z Kuchni Do Kuchniosolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼ szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki(...)masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci
Proste PotrawyPrzykładowy przepis na naleśniki: Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania. Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć(...)minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać do warzyw, całość przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, następnie smażyć
Praktyczna pllenia, zawsze gdy mam ochotę na pierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów... Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne . "Razowe znacznie bardziej zdrowe Białko znajduje się(...)sera pół tłustego 2 cebulki olej do smażenia pieprz, sól 2 ząbki czosnku Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy na 10 min. po tym czasie smażymy naleśniki stosunkowo cienki. Farsz: Ziemniaki gotujemy solimy, po ugotowaniu rozgniatamy. Do patelni nalewamy olej i jeszcze na zimny wyciskamy czosnek...chwile podsmażamy a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
NaKońcuJęzykaKrokiety to jedna z potraw, która jest czasochłonna w przygotowaniu, ale za to ich smak rekompensuję czas potrzebny do przygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie(...)Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą i pieprzem odstawić od wystygnięcia. Mięso cebule oraz odsączoną kapustę zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać
RAROSSAlitrów jagód, od razu zdecydowałam, że z części przygotuję pyszną frużelinę z dodatkiem białego wina. Część zamrożę, a z części przygotuję wypieki. Rano nawet wykorzystałam ich trochę na naleśniki z jagodami . Mam też zamówienie na pyszne jagodzianki . Niedawno zamieściłam przepis na frużelinę truskawkowo-arbuzową , której będę używać jesienią i zimą do wypieków i deserów, aby przypomnieć sobie letnie smaki tych(...)strasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięByły naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich roladek wykorzystałam podstawowe składniki, ale myślę, że spokojnie można je wzbogacić, dodając na przykład paprykę, kukurydzę czy łososia wędzonego (zamiast szynki). Składniki: * na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki mleka pół(...)rysując wzór - ażurowy prostokąt, dosyć gęsto wypełniony. 4. Smażyłam delikatnie z dwóch stron. 5. Na ażurowe prostokąty układałam plastry szynki (przekrojone na pół - tak, aby ich szerokość odpowiadała szerokości naleśnika), które smarowałam cienką warstwą serka i na które układałam plasterki ogórka. 6. Prostokąty zwijałam w roladki i przewiązywałam szczypiorkiem
Kulinarny Pamiętnikprzecież to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego kiedy przychodzi weekend staram się, aby było ono niecodzienne i wyjątkowe. "Smażone" śniadanie to nie tylko jajecznica lub naleśniki. Alternatywą dla nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki zwane 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest(...)wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej więcej 2 łyżki masy). Kiedy na wierzchu pojawiły się bąbelki, naleśnika przewróciłam i smażyłam z drugiej strony. Gotowe podajemy z dżemem, miodem, bitą śmietaną, owocami... czego duża zapragnie, byleby na słodko
bastalenameksykańskiej nr 2, jednak dzisiaj w nieco łagodniejszej wersji. Znowu enchiladas, tym razem z kurczakiem i ryżem. Podoba mi się to połączenie z tortillą, zawsze to jakaś odmiana dla naleśników, no i szybsza w przygotowaniu. 4 tortille 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty(...)całość do smaku papryką, solą (nie chciałam dziś zionąć ogniem, więc nie szalałam za bardzo). Farsz wyłożyłam na płat tortilli, delikatnie oprószyłam żółtym serem i złożyłam w trójkątnego naleśnika. 4 tortillowe naleśniki przeniosłam do foremki do zapiekania, posypałam resztą żółtego sera i podpiekłam w 150st. przez 15-20 min. Niestety tylko jedno zdjęcie. Tak się zajadaliśmy enchiladą
bastalenamięso z rosołu. Tak sobie wykombinowałam, że w połączeniu z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami powinno być w sam raz. I było! Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami naleśniki (każdy umie, więc nie piszę jak je przygotować ;)) kapusta kiszona (2 porządnie garści) suszone pomidory (2 łyżki pomidorów w oliwie) mięso z kurczaka (udko po rosole) sól, pieprz, ziele angielskie(...)dorzuciłam na patelnię. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam solą, pieprzem (można jeszcze innymi przyprawami do smaku) i smażyłam razem ok. 5-7 min. Farsz wystudziłam. W międzyczasie usmażyłam sobie naleśniki. Kiedy naleśniki już miałam już gotowe, na każdy nakładałam trochę farszu, zwijałam, obtaczałam w jajku i bułce i smażyłam na wolnym ogniu, tak aby wierzch nie zdążył się przypalić
bastalenaoraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku. Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry). Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach
Emcia Pichci