Dieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :) Nom, może nie sama dieta a wybrane dania ! Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w dziesiątkę ! Pasują do siebie idealnie. I śmiało mogę stwierdzić, że takie naleśniki nadziane serkiem waniliowym i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki ! Składniki ( na około 8-10 naleśników ): * 2 jajka * 1 szklanka mąki(...)DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu * 120 g serka mascarpone * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka
kolorowotorcikowoKolejne pyszne szpinakowe danie. Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są pycha:) składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz Kamis(...)dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki
Monia miesza i gotujeskaczą po całym domu, krzycząc: "hurra, szpinak , szpinak!", jakby to była ambrozja ;). Właśnie dlatego, przynajmniej raz w tygodniu, warzywo to gości na naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka(...)więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić
Obiad za dychęAdamem Chrząstowskim, na których powstało pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie :) A warto było spróbować. Razem z Asią ( smakowityblog.pl ) oraz Piotrem ( straga.pl ) zajęliśmy się deserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny przepis podany przez prowadzącego warsztaty), a przygotowanie naleśników w trzy osoby(...)jeszcze wyposażone w profesjonalny sprzęt marki Kenwood, to czysta przyjemność :) Nasze naleśniki napakowane były jagodami, poziomkami i malinami, których dodałyśmy z Asią chyba sporo więcej niż w przepisie :) Naleśniki: - szklanka mleka - 2 jajka - szklanka mąki - szczypta soli - woda gazowana Nadzienie: - 500 g kremowego serka naturalnego - 1 jajko - 400 g owoców leśnych - 4 łyżki cukru pudru - 4 łyżki
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki na naleśniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie serowe: 250 g twarogu 4 łyżki cukru odrobina mleka Składniki zmiksować na jednolitą masę. Krem(...)czekoladowy wg przepisu tutaj Usmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon. Naleśniki podsmażyć. Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Sos jeżynowy: 1,5 szkl. jeżyn 4 łyżki cukru płaska łyżka mąki ziemniaczanej trochę wody do rozrobienia mąki Jeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce
kolorowotorcikowoZapiekane naleśniki z twarogiem zalane śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na zimno też były pyszne. Trochę czasochłonne ale warto zrobić. Składniki: Ciasto na naleśniki 3 szk mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 4 jajka szczypta soli Nadzienie(...)Kresto 2 łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack Do zalania 150 ml kremówki 1 jajko 80 g cukru pudru olej rzepakowy Rapso do smażenia masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem
Ala piecze i gotujeazwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została(...)wypróbowaniu tego przepisu .... Naleśniki w smaku przypominają mi te przygotowane z dodatkiem wody gazowanej (a z wodą są mniej kaloryczne). Polecam do wypróbowania, kiedy akurat będziecie mieli zapas śmietanki kremówki w lodówce, bo chociaż są kaloryczne to również delikatne i baaardzo puszyste. Naleśniki francuskie PRZEPIS /źródło: Michel Roux "Jajka"/ Składniki /na 16-18sztuk., patelnia śr. 22cm/ 125g mąki
coolinarnastrefa.blogspot.compierwszy smażyłam naleśniki z ubitą pianą z białek (pianę dodawałam jedynie do placuszków). Przepis podpatrzyłam w nowej książce z przepisami na naleśniki na słono i słodko. Muszę przyznać, że trudno je się smaży (ze względu na dodatek piany z białek, ciasto nie jest tak płynne jak w zwyczajnych naleśnikach), ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste, lekko biszkoptowe. Są świetnym(...)uzupełnieniem do różnego rodzaju farszu. Lekko zapieczone z warstwą startego sera stanowią świetne, już nie takie zwykłe, danie. Naprawdę warto spróbować. Naleśniki na słono (z pianą z białek) PRZEPIS { "Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia, na ok. 10 sztuk } Składniki na ciasto 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 jajka (oddzielnie
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo smaczne naleśniki kakaowe przygotowane z nadzieniem serowym wzorowanym na paście wg dr Budwig. Do przygotowania nadzienia serowego użyłam oleju lnianego 10-stopniowego (jest to najwyższa kategoria jakościowa oleju). O cennych właściwościach oleju lnianego/siemienia lnianego zapewne każdy z Was słyszał (jest to naturalne bogactwo kwasów omega-3). Znam osoby, które stosują dietę dr Budwig i przygotowują pastę składającą się(...)oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem (wtedy olej jest smaczniejszy i lekkostrawny) na zbicie cholesterolu z bardzo dobrym skutkiem! Kakaowe ciasto na naleśniki jest bardzo dobre, łatwo się smaży, jest elastycznie i nie rwie się przy przerzucaniu na drugą stronę. I na koniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas czytania: 2 min Naleśniki, naleśniki…to najczęściej wypowiadana prośba z ust mojej najmłodszej córki, która wprost uwielbia naleśniki i mogłaby jeść je przez cały dzień. Oczywiście tak dobrze nie ma, ale od czasu do czasu ulegam prośbą. Żeby nie zapychać małych brzuszków nadmierną ilością glutenu, poszukuję ciągle zdrowych przepisów. Dzisiejszy przepis to przypadkowa mieszanka mąk bezglutenowych, które były(...)mojej szafce. Mieszanka przypadkowa, ale produkt końcowy bardzo smaczny. Najlepszym dowodem na to było 6 zjedzonych naleśników przez jedną małą pięciolatkę. Jeśli w swojej diecie ograniczacie również mleko, zamieńcie mleko krowie na mleko kokosowe i wodę lub mleko ryżowe, czy sojowe. Podana ilości składników szczególnie płynnych jest w przypadku naleśników orientacyjna, ponieważ to ile płynów dodamy do ciasta, zależy
SprawdzonaKuchnia.plDutch baby – historia pewnego naleśnika. To dziecko ma już ponad 100 lat! Dutch baby w dosłownym tłumaczeniu oznacza „holenderskie niemowlę”, ale z Holandią raczej nie ma nic wspólnego. Te naleśniki przywędrowały do nas ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie z Seattle, gdzie mieści się restauracja Manca’s Cafe. Jej pochodzący z Niemiec właściciel, Victor Manca, pewnego razu wpadł na pomysł(...)ciasto naleśnikowe upiec w piekarniku. Podobną technologie stosuje się przygotowując pudding z Yorkshire lub popovers, niektórzy więc uważają, że kucharz mógł się zainspirować potrawami kuchni angielskiej. Dlaczego więc pieczony naleśnik nazywa się holenderski, a nie niemiecki? Ponoć mała córka Victora Manca nie potrafiła wymówić nazwy „deutsch”, nazywając naleśniki zamiast tego „dutch”. W związku z tym właściciele lokalu do lat czterdziestych
Obiad gotowyNaleśniki z mąki ryżowej Naleśniki z mąki ryżowej to kolejne naleśniki bezglutenowe na tym blogu, ale na pewno nie ostatnie! Jestem zauroczony tą wersją naleśników. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach To co wyróżnia naleśniki(...)bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki. Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki
BlendmanRating: Zazwyczaj przygotowuję dzieciom zwykłe naleśniki tak więc kilka dni temu postanowiłam przygotować moim chłopakom czekoladowe naleśniki – strzał w dziesiątkę – jak każda mama, znam swoje dzieci i wiem jak im pożądnie dogodzić Naleśniki posmarowałam kremem orzechowo-czekoladowym – mój starszy syn poprosił bym pracowała jako kucharka w szkolnej kuchni – bo tak świetnie gotuję Nie […] The post(...)Czekoladowe naleśniki appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekCiasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: główka sałaty rzymskiej puszka kukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)mieszanych suszonych ziół 1 łyżeczka curry sól i pieprz Dzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros. Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski
Świat Domowej Kuchniduża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy na 20-30 min. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i smażymy na maśle cienkie naleśniki (z podanej porcji ok.12-14 sztuk na średniej patelni). Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy Nakładamy farsz na naleśniki i składamy lub zwijamy
Moje Kuchenne Rewelacje