najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:120/229)

Sałatka świąteczna ze śledziem 133

opakowania roszponki Formę od tarty smaruję olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 10-15 minut. Śledzie kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję rodzynki, pokrojoną cebule w piórka i zalewam olejem lnianym. Odstawiam na kilka godzin najlepiej. Roszponkę myję osuszam, układam na podpieczonym cieście filo, dodaję pokrojone(...)pomidorki koktajlowe, ananasa pokrojonego, mandarynki cząstki obrane z błonek. Pomarańczo obieram i kroję na plastry. Dodaję do sałatki. Śledzie , cebulę, rodzynki też dodaję. Z buraka pieczonego wykrawam gwiazdki i nakłuwam je na wykałaczki. Na końcu posypuję pieprzem czerwonym. Przed podaniem polewam resztką oleju lnianego

wesoła kuchnia
Wigilijna sałatka śledziowa 519

Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci  rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą.  Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka śledziowa z burakami, jajkiem i papryką 121

Dzień dobry:) Ostatnio robiłam przed świątecznie barszcz z uszkami no i oczywiście zostały mi z niego buraczki i marchewka. Postanowiłam je wykorzystać w sałatce ze śledziem. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 4 ugotowane buraczki np: z barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około(...)zalewy octowej      1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki, marchewkę, jajka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.Śledzie kroimy w paseczki. Z kukurydzy odlewamy wodę, do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzu dość sporo ma być lekko ostra.Następnie dodajemy majonez i mieszamy. Przekładamy do miski

Sama słodycz i szczypta chili
Śledziowy przysmak 163

kostkę i przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Żurawinę  zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, po czym odsączamy i drobno siekamy.  Ogórki i pomidorki drobno kroimy. Wszystko, oprócz śledzi, razem łączymy dodajemy olej, ocet i dokładnie mieszamy. Układamy w półmisku na przemian ze śledziami. Przed podaniem odstawiamy najlepiej na noc do lodówki

Kulinarne przemyslenia
PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA ZIMNO + FILMIK 215

plastrów kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej po garści oliwek i pomidorków koktajlowych           koreczki śledziowe ; 1 zielony, długi ogórek 200 g śledzi marynowanych w oleju 150 g kremowego serka ziołowego koperek do dekoracji dodatkowo sałata do dekoracji, wykałaczki(...)wykałaczki i układamy na paterze.  Zawijasy- plastry kiełbasy składamy tak jak na filmiku, w środek wkładamy pomidorka lub oliwkę, nabijamy wykałaczkę i układamy na paterze. Koreczki śledziowe - śledzie dobrze odcedzamy, kroimy na małe kawałki.  Ogórka myjemy, tniemy na równe okrągłe plastry. Na każdy plaster ogórka nakładamy małą porcję serka, na to kawałek śledzika i koperek. Wbijamy wykałaczkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Jean Bos i jego kuchnia 113

Prezydenta Ruandy. Obecnie jest szefem kuchni Hotelu AGIT Congress & SPA  w Lublinie. Niedawno, podczas blogerskiego wyjazdu miałam przyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja(...)śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone

królestwo garów
Sałatka śledziowa z ananasem 112

Prosta i bardzo smaczna sałatka śledziowa. Połączenie słodkiego ananasa i lekko słonego śledzia jest super. Szczerze polecam:) Składniki 400 g płatów śledzia w oleju 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy konserwowej jasna część z średniej wielkości pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Por pokroić … Czytaj dalej Sałatka śledziowa

gotuj ze mną
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 180

śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony barszcz z kołdunami z kaczką (19 zł) - barszcz jest lekko pikantny, esencjonalny, to są idealnie moje smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur 103

Pyszny paprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie. Składniki 2 puszki śledzi w pomidorach 100 g kaszy bulgur 3 młode marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml białego wina wytrawnego mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy. Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami

R'n'G Kitchen
"Śledzie" po wegańsku z selera 138

Śledzie" po wegańsku z selera to jedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem nie odbiega od prawdziwych śledzi. To idealna przekąska dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości selery, 3 cebule, 150 ml oleju, 2 łyżki musztardy, 125 ml octu jabłkowego, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
#2 – Warmia i Mazury 127

tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz

Życie ze smakiem
Bliny najlepsze 94

wygodniej), 500 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, płynne masło klarowane do smażenia, do podania: masło topione, gęsta śmietana 18%, kawior (u mnie ze śledzia) „ Ciasto najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem ”. Do miski wsypać mąkę pszenną i 620 ml mąki gryczanej, wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, wyrobić. Przykryć ściereczką(...)łopatką odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumieni z drugiej strony. Podawać od razu, póki są ciepłe. Podać topione masło, gęstą śmietanę i kawior (u mnie ze śledzia). Można podawać tylko ze śmietaną, lub ze śmietaną i twarogiem wędzonym. Z tej porcji „ powinno wyjść 25 blinów ”. *Kursywą cytaty z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej talerz

królestwo garów
Żurek Wielkanocny ze śledziem 150

kilka godzin. Następnie ugotować, wyjąć z wywaru i pokroić. Do wywaru wlać żur, gotować kilka minut, doprawić do smaku, podprawić śmietaną, wymieszać i chwilę podgrzać. Następnie dodać pokrojonego śledzia, grzyby i podawać. Zamiast śledzia możemy podać żurek z jajkiem lub białą kiełbasą

Tradycyjna Kuchnia
śledzie z żurawiną 138

filety śledziowe - 10 szt żurawina suszona - 5 łyżek cebula -2-3 szt olej ziele angielskie- 8 szt liść laurowy- 5 szt pieprz kolorowy śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok 4-5 godz, co godzinę zmieniając wodę na czystą. Następnie wyjąć, pokroić na kawałki. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na ok 20 minut Cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)dużym słoiku układać naprzemiennie śledzie, żurawinę i cebulę. Każdą potrójną warstwę przełożyć przyprawami, nastąpcie wszystko zalać olejem, tak by przykrywał wszystko, zakręcić i wstawić do lodówki

Camilla w kuchni
Bliny gryczane 114

łatwe do przygotowania i pozwalają szybko zrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane z odrobiną śmietany i kawiorem, ale dobrze smakują również ze śmietaną i wędzonym łososiem lub śledziem i koperkiem oraz różnego rodzaju sałatkami rybnymi. Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna(...)szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił swoją

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania