najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:128/229)

Tatar ze śledzia 127

Dziś Wielki Piątek, dlatego też mam dla Was przepis na pyszną postną przekąskę. Połączenie śledzi z marynowanymi warzywami to połączenie doskonałe. Warto wypróbować ten przepis.  SKŁADNIKI: 300g matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona,  2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę(...)godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę.  2. Wszystkie przygotowanie składniki przekładam do salaterki.  Dodaję olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowy tatar wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledź w oleju 156

Coś bezmięsnego,np.na Wielki Piątek w sam raz... filety śledziowe  cebula olej  sól, zioła prowansalskie Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać z pieprzem.W naczyniu  układać warstwowo: warstwa śledzi,cebula itd. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Sos tatarski 140

tatarski, który robimy każdego roku w naszym domu. :) Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku  150 gramów pieczarek marynowanych

Garniec Magalie
Sałatka śledziowa na ostro 219

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy ostry smak śledzia i pozostałe składniki. Można ją też przyrządzić w wersji łagodnej. Zapewniam, że zniknie ekspresowo, a z podanych proporcji wychodzi spora miska! 200g filetów śledziowych z papryczką peperoni ( SEKO ) 3 ziemniaki (średnie) 3 jajka 1 puszka groszku 1 cebula (mała;  najlepiej czerwona(...)osolonej wodzie, a jajka na twardo.  Po ostudzeniu pokroić w kostkę.  Ś ledzie pokroić na mniejsze kawałki, jabłko (obrane) w kostkę, a cebulę i papryczkę (ze śledzi) drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem.  Doprawić solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu

Di gotuje
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 146

Jako smaczną, piątkową przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście  w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości.    Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych

Z Majeczką w kuchni
Śledż a la sałatka grecka 177

chyba najlepsze śledzie jakie ostatnio przygotowywałam. Sos ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z warzywami, rybą i fetą. Składniki: 5-6 marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy(...)czosnku Składniki sosu wymieszać, polewać sałatkę po każdej warstwie. W salaterce układać warstwami porwane liście sałaty rzymskiej, kawałki papryki, pokrojone w plastry korniszony, plastry lub połówki pomidorków, kawałki śledzi, pokrojoną w piórka cebulę, fetę, oliwki i kiełki. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić. Podawać z pieczywem

Czerwień i błękit
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 112

już całkiem niedługo... Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że jest to fajna alternatywa, dla tradycyjnego śledzia. Choć dobry śledź, nie jest zły :) SKŁADNIKI: 350 g świeżego łososia 300 ml wody 1 łyżka soli 50 g cebuli 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego kilka

Kuchnia w opałach
Sałatka śledziowa z grzybami 135

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam, że znika ekspresowo.   3 duże filety śledziowe (najlepiej marynowane, solone też mogą być) 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1-2 ogórki konserwowe 1 cebula (niezbyt duża) 3-4 pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych(...)mrożonych (u mnie opieńki, może być kilka grzybów suszonych). Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem

Di gotuje
Matjas na kremowym awokado 169

Kolejna propozycja na to jak podać Holenderskiego matjasa , wyjątkowy śledzik, który nie jest zwykłym solonym śledziem. Dodatkowo do kremowego awokado dodałam "czarny kawior" i wykorzystałam tak naprawdę tę najtańszą wersję, bo nie spełnia on tutaj zbyt dekoracyjnej roli, a głównie nadaje "kawiorowo"/słony smak kremowemu awokado. Nie ma więc co przepłacać. Można oczywiście kawior w ogóle pominąć i awokado(...)posolić. SKŁADNIKI na 2 porcje: pomidor 1 awokado 1 ząbek czosnku 1 podwójny oryginalny śledź matjas ocet balsamiczny jasny olej bazyliowy 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka czarnego kawioru sól i pieprz do smaku dodatki garniszu do wyboru: zioła: bazylia, pietruszka, oregano, tymianek młode listki warzyw i sałat, rukola czarny kawior świeży koperek 1 mała cytryna Wykonanie: Wycisnąć cytrynę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym serem 159

średni; biała część) 4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera Sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany sól, pieprz Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych) Filety śledziowe pokroić w kostkę. (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.) Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę. (Jabłko dodatkowo skropić sokiem(...)tarce od drobnych oczkach. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce

Di gotuje
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 179

Polecam! :)  Składniki na ok 100 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych grzybów 1kg kapusty kiszonej pieprz Sposób wykonania: Farsz najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Grzyby zalej wodą i odstaw na około 4h, następnie zagotuj w osolonej(...)wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kapustę gotować aż zmięknie, odcedzić i mocno odsączyć. Następnie grzyby, kapustę i śledzie przemielić przez maszynkę do mięsa lub w malakserze. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do lodówki na całą noc. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko

Kuchnia Pani Wiosny
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ 232

razem przepis rodzinny,który kojarzy mi się z rodzinnym domem.Zalewa jest idealna dla wszystkich,którzy nie przepadają za mocno octową .... Składniki:   1 kg zielonych śledzi niesolonych jajko mąka   Zalewa:   7 szklanek wody 1 szklanka octu 1-2 cebule w kostkę lub w talarki 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę(...)pokroić wg uznania i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić. Śledzie dokładnie umyć,pokroić na 2 lub 3 kawałki,osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy zalewa będzie chłodna zalać rybę w jakimś pojemniku lub w słoiku. Szczelnie zamknąć i zostawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Jak się nie przejeść w Święta? 162

polskich domach do dziś panuje przekonanie, że w ten dzień nie należy nic jeść do wieczora. Sama pamiętam, że w moim rodzinnym domu na wczesny obiad podawano ziemniaki ze śledziem i należało „wytrzymać” do kolacji, bo wtedy będzie się można wreszcie najeść. Zasada regularnych pięciu posiłków dziennie , obowiązuje także w święta i na pewno uchroni nas przed przejedzeniem się(...)jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet

Szybko Tanio Smacznie
ROLMOPSY W ŚMIETANIE 122

filetów śledziowych  4 ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 2 jajka cebula papryka marynowana 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki majonezu sól,pieprz biały sok z cytryny szczypiorek Śledzie opłukać i zalać  na ok 1 godz zimną wodą.Skropić sokiem z cytyny.Odstawić na 15 min.Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz(...)pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć warstwę sałatki,zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku. Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem.  Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie w domu,zresztą natkę pietruszki też.Wystarczy włożyć małą cebulę i mniejszą pietruszkę w ziemię

Niespełnione zdolności kulinarne
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 159

czasu nie starcza :(  Szkoda ale mam nadzieję, że uda mi się w końcu dojść samej ze sobą i zapanuję jakoś nad czasem. Na ostatnią środę planowałam dla Was śledzie, nie wyszło, zaraz będzie kolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące  i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił

Dzieje kuchennej Wiewióry