Nie wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku
Bernika - moj kulinarny pamietnikWszędzie dookoła nas widać, że zbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach
Kolizje SmakówKolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę ..tym razem piekłyśmy nie ciasto, a ciasteczka na choinkę..moje nie są jeszcze udekorowane,ale mam jeszcze
Moje domowe kucharzenieŚledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na przepysznego jesiotra w sosie grzybowym. Rybę przywiozłam prosto z hodowli czyli wracając z wycieczki nad Stawy Milickie i pół drogi zastanawiałam się co
Smaczna PyzaPonieważ sezon przygotowań do Świąt rozpoczęty dziś zapraszam Was po przepis na farsz do uszek. Dostałam od Taty grzyby suszone i nie są to byle jakie
Niebieski kubek z kawaNa wigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i
Mango PapajaŚniadanie da ukochanego to zawsze wyzwanie, bowiem niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką
Mango PapajaŚwięta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w
Bernika - moj kulinarny pamietnikMak i bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy
Karo in the KitchenBiała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma
Mango PapajaAlternatywa dla tradycyjnego bigosu. Składniki 500 g kapusty słodkiej 500 g kapusty kiszonej 250 g boczniaków 2 cebule olej kilka suszonych śliwek sól pieprz 2
R'n'G KitchenBiały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca. Składniki: Masa: 500
Nie tylko w kuchniKolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam
Mango Papaja