na wigilię - 3599 przepisów (strona:176/240)

Łosoś w marynacie musztardowo-koperkowej 116

  Łosoś jest rybą wszechstronną dlatego można go przyrządzić w ciekawy i prosty sposób. Wystarczy zrobić marynatę, którą nacieramy rybę i gotowe. Możecie serwować rybę, która

Szybko Tanio Smacznie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 145

Krokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów

Atlas Smaków
Makowiec zawijany 179

Przepis z Moich Wypieków lekko zmodyfikowany do zastałych warunków :)  Na mój brak ręki do  pieczenia  i pierwszy raz wyszło super :) Zdecydowanie polecam !  

Atlas Smaków
Rolada ze szczupaka 199

Roladę ze szczupaka testowałam miesiąc temu. Rybkę miałam świeżo złowioną i jej wyfiletowanie nie było łatwe! Ryba ma baaardzo dużo ości i trzeba mieć do niej

Atlas Smaków
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 199

Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l

Atlas Smaków
Sernik idealny 144

Przepis idealny ! ... jak wszystkie z książki Liski :) Sernik wychodzi puszysty, kremowy ... Poezja :) I chociaż jestem utwierdzona w przekonaniu, że nie umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny

Atlas Smaków
Śliwki w occie 184

Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i

Atlas Smaków
Szarlotka 139

Ciasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 175

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz 

Atlas Smaków
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 182

     Za oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 145

     Jesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc

Rozpustne gotowanie
Sałatka po żydowsku. 342

     Kolejna propozycja z notatnika mojej babci, chociaż ona nazywała ją Sałatką starego żyda. Nie wiem co ów żyd miał z nią wspólnego, ale

Rozpustne gotowanie
Likier kakaowo-wiśniowy. 140

     Coraz bliżej Święta, dom już wypucowany, czas zająć się podarunkami. Lubię obdarowywać bliskich prezentami własnej produkcji. W tym roku pod drzewkiem na mamę

Rozpustne gotowanie
Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek. 131

    Jak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę

Rozpustne gotowanie
Babka górnicza. 107

      Już jako mała dziewczynka wycinałam z gazet przepisy i wklejałam do mojego specjalnego zeszytu z nadzieją, że kiedyś je wypróbuję. Przepis na tę

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania