na wigilię - 3599 przepisów (strona:176/240)

Śliwki w occie 186

Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i

Atlas Smaków
Szarlotka 141

Ciasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 177

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz 

Atlas Smaków
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 183

     Za oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 147

     Jesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc

Rozpustne gotowanie
Sałatka po żydowsku. 345

     Kolejna propozycja z notatnika mojej babci, chociaż ona nazywała ją Sałatką starego żyda. Nie wiem co ów żyd miał z nią wspólnego, ale

Rozpustne gotowanie
Likier kakaowo-wiśniowy. 141

     Coraz bliżej Święta, dom już wypucowany, czas zająć się podarunkami. Lubię obdarowywać bliskich prezentami własnej produkcji. W tym roku pod drzewkiem na mamę

Rozpustne gotowanie
Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek. 133

    Jak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę

Rozpustne gotowanie
Babka górnicza. 109

      Już jako mała dziewczynka wycinałam z gazet przepisy i wklejałam do mojego specjalnego zeszytu z nadzieją, że kiedyś je wypróbuję. Przepis na tę

Rozpustne gotowanie
Gęś pieczona. 240

     Nie ma nic lepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś

Rozpustne gotowanie
Pieczeń rzymska. 151

     Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na

Rozpustne gotowanie
Karczek pieczony. 190

    Karczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już

Rozpustne gotowanie
Sernik Agnieszki. 141

     Każdy ma swój sprawdzony, niezawodny przepis na jakieś popisowe danie. Tym razem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Jest z nami już ładnych parę

Rozpustne gotowanie
Rosół po krakowsku. 171

     Mój dziadek pochodził z Krakowa i właśnie taki rosół babcia dla niego przygotowywała. Nie lubił rosołu z makaronem, bo był dla niego za

Rozpustne gotowanie
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 117

     Ostatnio zajadamy się różnymi babeczkami, a ta należy do ulubionych. Korzenny zapach, delikatne wnętrze i zniewalająca słodycz szybko zjednały sobie domowników. Uwielbiamy ją

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania