Teraz będzie kilka wpisów przedświątecznych , świątecznych...po prostu nie było kiedy wcześniej wstawić przepisów..na początek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem
Moje domowe kucharzeniePiekąc mięsa do pieczywa zastanawiam się co zrobić aby ich smak nie był ciągle taki sam. Bo w nadmiarze wszystko się znudzi. A chodzi o to
Ewa w kuchniTaki schab zrobi każdy bez obaw, że coś się nie uda, coś nie wyjdzie. Praktycznie robi się sam. My tylko musimy zagotować zalewę i pilnować czasu
Ewa w kuchniPasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami . Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby
Smaczna PyzaBarszcz czerwony wigilijny (bez zakwasu) Przed świętami więcej czasu spędzam w sklepach. Chcąc, nie chcąc gdy stoję w kolejce zawieszam wzrok na innych wózkach. W wielu
Pełny talerzMięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem
Smaczna PyzaŚledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też
Smaczna PyzaJeśli lubicie wędzonego łososia to takie jajka na pewno Wam zasmakują. Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc skorzystać z przepisu i takie przyrządzić. Każdy szuka inspiracji
Ewa w kuchniZapraszam na zrolowany schabik nadziany suszonymi pomidorami. Taki schabik można podać jako danie obiadowe z ulubionym sosem lub po prostu wystudzić i kroić na kanapkę.
Monia miesza i gotujeJeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak
Ewa w kuchniWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach
Moja DelicjaOd dawna nosiłam się z zamiarem kupna szynkowara . Dzięki Tradismak stałam się jego posiadaczką. Szynkowar, który posiadam to rozmiar singiel na 830 g wkładu. Myślałam, że
Ewa w kuchniA dziś polecam Wam coś do chleba. Wiadomo, że w sklepach nie zawsze można kupić dobrą wędlinę. Tu wiem co jem. Mięsko jest łatwe do przygotowania
Ewa w kuchni