W tym roku na Wielkanoc nie piekłam sernika a zrobiłam gotowany. Delikatny i smaczny. Dla tych co nie mają ręki do pieczenia ten przepis jest idealny
Ewa w kuchniSernik z wiaderka z truskawkową pianką, lekki i puszysty, rozpływa się w ustach. Przyznam, że nie jestem fanem masy serowej z wiaderka, która jest rzadsza i
Rusty ForkWielki Piątek to czas ścisłego postu, kiedy obowiązują pewne zasady. Moją propozycją na dzisiejszy obiad jest postna potrawa.. która smakuje i wygląda obłędnie! Domowy majonez
Mango PapajaSKŁADNIKI: ok 1500 kcal 1 k schabu bez kości łyżeczka soli morskiej 3 ząbki czosnku
Atlas SmakówPrzepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking". Składniki 12 solonych filetów śledziowych 1 czerwona cebula pokrojona w krążki 2 marchewki pokrojone w talarki
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 10 plastrów Karkówki bez kości 4 cebule czerwone 3 łyżki prażonej cebuli 100 ml wody Marynata 50 ml sosu sojowego 2 łyżki wegety 2
Gotowanie PatkiNie ma świąt bez śledzia. Nie ma spotkania przy wódce bez śledzia. Śledź jest lekiem na całe zło (no, prawie, bo na kaca nie działa ). Ta
Karo in the KitchenPyszna domowa wędlinka z indyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne
Monia miesza i gotujeRacuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku
ChilliJemyPani Walewska to ciasto, które na pierwszy rzut oka wydaje się trudne do zrobienia. Ja osobiści długo się czaiłam i w końcu dojrzałam aby je upiec
Ewa w kuchniSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 350 kcal 150 g filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule ( 90 g) 185 g śliwek w occie
Atlas SmakówDziś częstuję Was pysznym ciastem. Jest puszyste i wilgotne. Nagrzanie piekarnika zajmuje więcej czasu niż przygotowanie ciasta. Robiąc to ciasto inspirowałam się przepisem Sylwii . Czytając komentarze
Ewa w kuchniSKŁADNIKI: ok 3000 kcal 1,2 kg szynki wieprzowej, najlepiej "kulka" 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska
Atlas SmakówŚwięta Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy
Gotowanie PatkiSkładniki: 1 duża porcja rosołowa z kurczaka wraz ze skrzydełkami; 400 g porcji rosołowej, wołowej (koniecznie z kością); 1 szyja indycza; 4 średnie marchewki; 2 średnie
Gospodyni Miejska