Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie
To co kochamKażde małe dziecko jest fanem renifera Rudolfa (w każdym razie moje dzieci na pewno:)). Na cześć dziecięcej fascynacji powstały ciasteczka z reniferem, obowiązkowo z czerwonym nosem
Kolizje SmakówDo śledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta tuż, tuż a Wy nadal nie macie kilku prezentów dla swoich bliskich? Chcielibyście przygotować coś własnoręcznie a podarowanie pierniczków wydaje Wam się zbyt oklepane? Granola
Mango Papajaskładniki na naleśniki ok. 16 cm średnicy (ok. 18 szt.): 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego
Domowy Smak JedzeniaPyszne śledzie w zalewie z dodatkiem koperku..Przepis dostałam od Pani Jagódki..polecam..wypróbujcie..Ja nie lubię solonych śledzi, więc zrobiłam z marynowanych..ale można
Moje domowe kucharzenieTa zapiekanka to już coroczny zwyczaj poświątecznego obiadu. Stół pęka w szwach od ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się
Tradycyjna KuchniaA oto bardzo łatwa, szybka i zdrowa przekąska którą chce zaproponować Wam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie batoników to dosłownie 2 minuty pracy a
sierotka maRysia w kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu …
My Blueberry CornerZupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które
Codzienne GotowanieJuż za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków
Bananowe PoleCo upiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie
Smaczna PyzaPodstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości
Karo in the KitchenWszyscy znamy i lubimy rybkę po grecku . Ta pyszna rybka z warzywami bardzo często gości na naszych świątecznych stołach, u mnie jest obowiązkowo. Nieco mniej znana
Monia miesza i gotujeI pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam robienia pierogów 😉 Zazwyczaj moja rola ograniczała się do wałkowania placków, ale i to robiłam wyłącznie okazjonalnie. Teraz też nie przepadam
Weekendy w domu i ogrodzie