dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki:300g słonych filetów śledziowych4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka białego octu balsamicznego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku(...)centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnydodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi(...)matiasBliny:22 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli370 ml ciepłego mleka200 g mąki gryczanejmasło klarowane do smażeniaDo dekoracji:1 cytryna pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut
Smakowity Blog Kulinarnymielony 3/4 łyżeczki, jabłko 1 średnie, ocet 10 % - do smaku, śmietana gęsta 1 szklanka płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać pokroić śledzie na 2-3 cm kawałki, posypać je cukrem, pieprzem, skropić octem i wymieszać cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać wlać słodką, gęstą śmietanę(...)wymieszać ze śledziami, schować do lodówki na 1 godzinę ugotowane, gorące ziemniaki obrać z łupin, pokroić na talarki na talerz, dać kawałeczki zimnego masła na gorące ziemniaki i porcje śledzi w śmietanie...............SMACZNEGO!!! gorące ziemniaki obieram albo nadziane na widelec albo na talerzyku
W Mojej Kuchni LubięJednym słowem szaleństwo się opłaca! ;-)Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania pysznego przepisu mojego autorstwa na śledzie słodko- kwaśne, z dodatkiem pomarańczy, daktyli i chili! Palce lizać!;-))))SKŁADNIKI:- 10 szt filetów śledzi- 1,5 pomarańczy- chili świeże kawałeczek- 3 listki laurowe- pieprz kolorowy- 12 daktyli- olej rzepakowy i olej ryżowyŚledzie moczymy w wodzie aby usunąć nadmiar soli (około godziny).Kroimy(...)kawałeczki.Pomarańcza obieramy bardzo dokładnie nie może być białej skórki.Chili kroimy na paseczki lub krążki.W słoiku mieszamy posiekane daktyle, pokrojone pomarańcze, chili i śledzie. Doprawiamy pieprzem. Zalewamy olejami po samą górę. Zamykamy szczelnie. Wstawiamy do lodówki minimum na całą noc.Gotowe!Pychota!Zapraszam na mój profil na Facebooku SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIZaintrygował mnie pewien przepis na śledzie i długo nie musiał czekać na realizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny(...)mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż
Czerwień i błękitPrzepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz "gotowych matjasów"(z rybnego działu garmażeryjnego-matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut.Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych,ponieważ odpada moczenie śledzi.Oczywiście można nabyć solone matjasy i je wymoczyć.Śledzie otulone są pierzynką śmietanowo-majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) z dodatkiem jabłka i cebuli(...)drobną kostkę,posolićjabłko obrać,pokroic w drobną kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniałojogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietkądruga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier(...)Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki
kulinarnyswiatdomiśledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier(...)Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie
kulinarnyswiatdomiŚledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki;5 solonych filetów śledziowych,cebula,4 ogórki konserwowe,2 ziemniaki duże,2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką,3 jajka,majonez,Wykonanie;Śledzie moczymy(...)godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem
Anioły w kuchnipomidorowej zalewie, takiej ani za słodkiej, ani za kwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej. Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu(...)łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie:Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki
Walijskie Pichcenieidealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później(...)mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół
Kolizje Smakówmożna używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa: 3 cebule 5 szklanek wody 6 łyżek cukru 2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g ) [ u mnie 1 szkl.pomidorów rozdrobnionych(...)łyżki Vegety 1,5 łyżeczki soli ziele angielskie, liście laurowe 10 łyżek oleju z ryżu 0,5 szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość
Moje domowe kucharzenieWigilia bez śledzi? Nie wyobrażam sobie takiej. Muszą być ich co najmniej dwa rodzaje, albo nawet trzy. Niewielkie porcje, ale różnorodność smakowa powinna być zachowana. Dziś proponuję śledzie w "pomidorach", szerzej chyba znane są jako po kaszubsku. Składniki: 0,5 kg śledzi 3-4 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, poddusić(...)oleju, dodać koncentrat pomidorowy. Śledzie pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku, na wierzch wyłożyć wystudzoną cebulę z koncentratem
Pasja Smakuswój urok. Nie czuję tegorocznych świąt.Postanowiłam więc wprowadzic odrobinę wspomnień i nutki świątecznej,w kuchni rzecz jasna.Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycjęśledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO.(przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;)na 1 słoik pod gumę:4 płaty solonych śledzi1 duża cebula3 połówki marynowanej papryki3-4 korniszonów1 słoiczek musztardy delikatesowej4 łyżki miodu3(...)grubości paski. Warzywaw paseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki.Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można jąrozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie,cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładającliście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem.Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki,aby się "przegryzło". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiŻarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej(...)polecam !Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza