śledziowe rolmopsy Już jakiś czas temu zauważyłem, że z bliżej mi nieznanych względów, przy wykonywaniu dań ze śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc, można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje(...)zbyt wiele pracy, czy wysiłku. Praca ta zresztą zostanie sowicie wynagrodzona, bowiem smak śledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka
Miód i pieprzŚwiąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją dłużej(...)Składniki: około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste) 3 szt. cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki majeranku 2 liście laurowe łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie) czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy
potrawyregionalneŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy(...)ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej
potrawyregionalnepełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie z cebulką. Gdy już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie(...)możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo
Rozpustne gotowanieZimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na śledzie po staropolsku oraz na śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów(...)słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie
Rozpustne gotowanieOdkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia(...)nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne. Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju
mojewypiekiinietylkoŚledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka). Zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących. To tyle – wikipedia. Śledzie w oleju to również jedno z dań wigilijnych… i nie tylko. Składniki: - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule(...)cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie cebule (180 g) około 70 ml oleju lnianego Link do filmu z przygotowania : Śledzie w oleju lnianym z kaparami https://www.youtube.com/watch?v=Jb7Z5XQUP4w Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem(...)śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół
Uwaga Babcia GotujeChętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych
Trzeci talerzSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam
W Mojej Kuchni LubięŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". W końcu o taką nagrodę jak mikser KitchenAid Artisan warto powalczyć. W dodatku ten mikser jest w kolorze Majestic Yellow... Idealnie dopasowany do mojej kuchni... Wystarczy tylko stworzyć przepis na danie(...)olejem rzepakowym. No właśnie... Tu pojawia się problem. W okresie przedświątecznym na myśl o oleju od razu pojawia się, a może raczej nadpływa śledź. Niby nie ma tu nic złego, bo śledź w oleju według tego przepisu jest naprawdę dobry. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego doskonale łączy się ze śledziem, ponieważ kwasy omega-3 (zawarte
Pełny talerzwyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić. W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la matias " albo " śledzie a'la matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego. Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany(...)maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest sezon, są śledzie! Udało mi się kupić świeżego wędzonego śledzia. A śledzik, wiadomo zdrowy, tłusty, trzeba jeść. Wszystko spoko, gdyby nie te ości, obieram, obieram, końca nie widać. Cierpliwości mi zabrakło... i dobrze bo zrobiłam pyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO(...)KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było, OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ
Kuchnia bezglutenowa Lolizasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości ich przygotowania. No i po trzecie, ze względu na walory zdrowotne. Śledzie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo(...)czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Cebulę kroimy w drobna kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku (straci ostrość), a następnie hartujemy, przelewając zimną wodą. Zostawiamy na sitku do odsączenia. Jabłka
mojewypiekiinietylkorzeczy za człowiekiem chodzą. Krok w krok. Aż słychać głośne tupanie. Nie dają spokoju, męczą, zaprzątają myśli, podsycają wyobraźnie i wrzeszczą "zrób to!". I tak się ostatnio darły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą(...)lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka sałatka paprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju
Wypisz WymalujŚledzi nie jadam! Po prostu ich nie lubię, bleee. A chyba nawet nigdy ich nie próbowałam? Wyglądają nieciekawie, więc pewnie też tak smakują (to jest moje wytłumaczenie). Ale święta to czas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut(...)niezliczone strony na blogach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik
bastalenaAromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie rozczarowani ich smakiem. Do przygotowania takich śledzi, można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe pomidory suszone ze słoiczka już z oliwą lub użyć suszonych z torebki. Pierwsza opcja zajmuje mniej czasu, gdyż(...)Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy nabierają odpowiedniego smaku
Kuchcik gotujewinegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa w buraku sałatka śledziowa w jabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garówMoje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać w lodówce(...)dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka
Mango PapajaChciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej(...)jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCałkiem niedawno znajomy wyjeżdżał nad morze i pytał czy chcemy jakieś ryby. Odpowiedź była oczywiście jedna- no jasne, śledzie! Znajomy w dniu wyjazdu wstał skoro świt, poszedł "na kutry" i tam kupił wspaniałe, świeże śledzie i dorsze. Przed południem był już u nas z tymi ślicznotkami w ręku. Został na obiedzie i nie mógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą(...)już nie to! Niektórzy rezygnują z jedzenia ryb, bo ich zapach jest zbyt intensywny, a wystarczy je odpowiednio doprawić i problem znika, ale o tym poniżej. Zapraszam na śledzie!!! Składniki na śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku 6 tuszek śledzi przyprawa do ryb sól pieprz mielony czosnek granulowany mąka olej do smażenia Śledzie kupujemy całe, z głowami
Rozpustne gotowanieświąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień(...)przed przygotowywaniem potrawy, śledzie moczymy w misce z zimną wodą. Najlepiej zostawić je do namoczenia na noc. Po tym czasie kroimy je na dzwonka i układamy w pojemniku. Po ułożeniu, grubo mielimy na nie ziarno kolorowego pieprzu, którego powinno być bardzo dużo. Cebule obieramy, drobno siekamy i również dobrze zasypujemy nią warstwę śledzi. W zależności od wielkości pojemnika, układamy następną
Kuchenna KontrrewolucyaŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU Tego śledzia przygotowałam na wigilijny stół po raz pierwszy w 1988 roku. Zaczerpnęłam go z książki Hanny Szymanderskiej pt. Wigilia . Przepis znajduje się na stronie 97. Dzieci lubiły tak przyrządzonego śledzia, bo cieszył oko, a wygląda i smakuje bardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego smakoszką w ogóle(...)Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych
Tradycyjna kuchnia inaczejKlasyczne znane przez wszystkich danie, również przepisy na nie są różne i powszechnie znane...ale nie koniecznie studentom dlatego pozwalam sobie przytoczyć jeden z tych przepisów. Składniki: -200 g śledzi -trochę marynowanej cebulki (powinna być w tym samym wiaderku co śledzie) -dwie łyżki śmietany kwaśnej 18% -ćwierć jabłka, najlepiej jakiejś lekko kwaskowatej odmiany -sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw trzeba oczywiście wybrać(...)odpowiednie śledzie, bo tego raczej od sąsiadki pożyczyć się nie uda. Ja wybrałem śledzie w zalewie z biedronki (akurat z promocji) bo były po prostu tanie, dalej się nie zastanawiałem. Można też wybrać solone czego jednakże nie polecam bo trzeba je dodatkowo wcześniej namoczyć a i tak nadal będą za słone. Gdy już mamy śledzie to kroimy je ostrym nożem
Tanie przepisy studenckiejakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego(...)zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych
ladykitchen