Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie takich ludzi którzy mówią że śledzie jedzą na deser? Przy tych śledziach to całkiem możliwe. Naprawdę warto ich spróbować! Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach(...)portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te, które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku
Karo in the KitchenPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te śledzie po kaszubsku są moimi ulubionymi. Możecie je spokojnie naszykować nawet tydzień wcześniej. Tak zrobione śledzie w lodówce można przechowywać przez 2-3 tygodnie. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi(...)czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają
Karo in the Kitchendwie choinki to nie jest opcja do zaakceptowania…I w czasie jak będę się zastanawiała co zrobić z tym fantem-choinką to chętnie podzielę się przepisem na korzenne śledzie w oleju: Korzenne śledzie w oleju – składniki:4 płaty śledziowe a la matjaspo około 6 ziaren: pieprzu, jałowca, ziela angielskiego3 liście laurowe1/4 łyżeczki nasion kminu1-2 goździkipół szklanki(...)oliwy Śledzie po namoczeniu i odlaniu wody kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.Wszystkie przyprawy (właściwie każdy może dowolnie skomponować własną mieszankę) wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć i wtedy dolewamy do nich oliwę.Całość chwilę podgrzewamy na małym ogniu a następnie odstawiamy do wystygnięcia. ZIMNĄ zalewę wylewamy na śledzie i odstawiamy na minimum
UgotujmyTo.plŚledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki(...)szczypta cynamonu· 3 łyżki cukru· Olej Kujawski z BazyliąPrzygotowanie:Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. Wymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie
SzczyptaSmaQJakiś czas temu mój Małżonek pojechał na ryby, na molo i przywiózł do domu swoje łupy.Piękne, mięsiste śledzie.Bardzo lubimy oboje śledzie w konserwie, ale z powodu dużej zawartości soli w nichstaramy się ich nie kupować.Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie w sosie pomidorowym.Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy.Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu
Pasje JolkiWigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego(...)przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą. Śledź w sosie czosnkowym Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie 3 dni Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu
Kulinarne przygody GatityŚledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus(...)nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne.Składniki:- 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g)- 3 średnie cebule- słoik konserwowych ogórków- 3 łyżki octu- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie
Smaczne ZdroweUwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie solone(...)naturalnego najlepiej gęstego4 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardypęczek natki pietruszki4 słodkie jabłka1 duża cebulaSos: jogurt mieszamy z majonezem, musztardą oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie: matyjesay wcześniej moczymy z nadmiaru soli następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy
Bon Appetit MałgorzatyŚledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, że dzieciom ciężko przemycić rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie […] The post Śledzie w oleju
Kulinarne PrzebojeChoć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim na niebie(...)pojawi się pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1
W kuchni KatieŚledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Świeta, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Śledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest(...)cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy,10 goździków,400 ml białego octu winnego,15 ziaren ziela angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli
Anioły w kuchniSkładniki: 1 kg śledzie, 1,5 litra woda, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 większa marchew, 1 mały seler, 1 średnia pietruszka, 1 łyżka sól, 1 szklanka ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy, 2 duże cebula marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut(...)wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić do wystudzenia świeże, średnie śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy, opłukać i całe włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: śledzie 1 kg , sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej do smażenia - ile potrzeba , brukselka 3/4 kg , masło 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka świeże, nieduże śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć łebki,ogonki, płetwy mlecze jak są duże i całe to zostawić śledzie i mlecze dobrze opłukać i dać(...)sito aby obciekła woda do reklamówki wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony z brukselki odciąć głąbki i ugotować ją w niesolonej wodzie do miękkości ugotowaną brukselkę wylać na sito aby obiekła z wody włożyć brukselkę do garnka dodać
W Mojej Kuchni Lubiępowiek mało ekologiczna marchew nietknięta myszą. Nie zwilżają mnie modne burgery z food trucków ani sok z pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe(...)momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy
ladykitchenZapraszam na kolejną potrawę swiateczną- śledzie w oleju. Od niepamiętnych czasów :) na wigilijnym stole gościł u nas śledź w oleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy(...)duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie, ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam
Smaki EdytyKarmel-itka z rzadka śledzie jada, ale jeśli już, nie mogą być to takie zwykłe. Świat jest pełen smaków, a życiezbyt krótkie by sobie odmawiać czegokolwiek, prawda?Padło na śledzie wiejskie, takie w oleju z cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze,dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru.Kto ciekawy(...)niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie
W kuchni Karmel-itkiŚledzie w miodowo-cytrusowym sosie . Przygotowując te śledzie na warsztatach świątecznych z przyprawami Galeo nie byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi śledziami. Te uwielbia Piotrek. Co innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby. Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ . Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę(...)pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego śledzia, przeczytacie poniżej. Efekt smakowy mnie zaskoczył, były przepyszne, tych Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie nie może zabraknąć w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, a nawet w karnawale. Śledzie zostały podane na sałatce z czarnej soczewicy z pieczonymi burakami, sokiem i brzoskwiniami z puszki, blanszowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishŚledzie wigilijne(4 porcje)Składniki(...)octu z białego wina4 łyżki koncentratu pomidorowego3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterkigarść drobnych rodzynek1-2 liście laurowe3-4 ziarnka ziela angielskiegokurkuma, sól, imbir w proszkuew. odrobina jasnej gorczycyPrzygotowanie:Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.Na dużej patelni rozgrzej olej
karmelowyŚledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne. inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprariskładniki250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju5 ząbków czosnku (dałam więcej)1-2 łyżki suszonego lub świeżego majerankusok z cytrynyoliwa lub dobry olejprzygotowanieŚledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku(...)układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem. Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego
Stare Garyprzypomnieć część zeszłorocznych świątecznych przepisów, ale też nadszedł już czas na przedstawienie nowych potraw świątecznych..:) Mogę powiedzieć, że będzie u mnie dość śledziowo..;) Choć nie tylko :)! Pierwszy przepis to śledzie z buraczkami i jabłkami, które bardzo nam smakowały. To śledzie lekkie, słodko (buraczek) – kwaśne (jabłko). Porcja jest mała więc dobrze jest wcześniej ją sobie przygotować i sprawdzić, czy taka(...)wersja nam odpowiada czy może jednak poczekać na coś innego…Śledzie z buraczkami i jabłkamiSkładniki (2 porcje)3 płaty śledziowe (u mnie a la matjas z oleju)2 buraki, ugotowane1 jabłko, kwaśne1 mała cebula1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie grecki)sok z cytryny, pieprzŚledzie osuszamy z zalewy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem
UgotujmyTo.plwzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi. Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką. Idąc(...)potrzebujemy: 5-6 solonych śledzi (około 550-600 g)2 papryczki chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale również oszczędzi czas, np. gdy jesteśmy w ferworze przygotowań świątecznych lub gdy chcemy poleniuchować i zająć się przyjmowaniem gości, zamiast krzątać przy garnkach. Trzymane w lodówce spokojnie poczekają na właściwy(...)moment. Kupując śledzie wybierajcie grube płaty, które nie rozpadną się w trakcie marynowania a nabiorą subtelnej miękkości.Czas przygotowania: 15 minutMarynowanie: 1-4 dniPorcje: 2Składniki: 4 filety śledziowe a’la Matjas, 1 jabłko,150 g serka Almette z chrzanem,3 łyżki suszonej żurawiny,2 łyżki sosu tatarskiego,mały słoiczek marynowanego imbiru,sok z ½ cytryny,pieprz cytrynowy,zielenina
SzczyptaSmaQskończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny!O czym mowa? O niej! Przed Państwem Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek, do faszerowania) ze śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:- śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów- Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia"- oliwki zielone (ilość dowolna(...)pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z cebulą i serkiem.5. Umyte pomidory przekrajamy na pół (wzdłuż) i delikatnie, łyżeczką wydrążamy miąższ./Sałatkę w takim stanie
Wypisz Wymalujlubi śledzie, niech kupuje płaty i testuje ten przepis :) Myślę, że się nie zawiedzie... Składniki : 4-5 płatów śledziowych cebula czerwona i mała biała ocet, liść laurowy, pieprz mielony olej słonecznikowy Przygotowanie : Słone płaty śledziowe moczymy w wodzie, jeśli bardzo słone wodę wymieniamy kilkakrotnie Po ostatnim moczeniu śledzie osączamy na sicie i wkładamy dosłownie na 10 min. do octu(...)ponownie osaczmy W tym czasie kroimy drobno cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez cebuli ) Osączone śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym pieprzem prawdziwym i cebulą Kiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do śledzi przestudzony olej Odkładamy do dnia następnego, wtedy najlepsze :) Przepis ten dostałam od Janusza
Proste PotrawyOstatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około(...)pół godziny na małym ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na patelnie. Po około 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze
Kolizje SmakówTradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc(...)Składniki:- wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie)- 1 duża cebula- 1-2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- śmietana kwaśna 18% ( lub inna)- 0,5-1 jabłko ( nie trzeba)- sól i świeżo mielony pieprz do smaku Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h.Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić
Smaczne Zdrowe