na pierogi - 3500 przepisów (strona:74/234)

Ruskie pierogi które wyszły bosko 137

Kochani, dziś zaplanowane miałam pierogi. Wszystko fajnie i pięknie, rodzina zadowolona zgodziła się bez wahania. Schody zaczęły się pojawiać(...)trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów. Na ciasto: Czytaj więcej

Tylko pysznie
PIEROGI Z JAGODAMI 103

PIEROGI Z JAGODAMI. Sezon na jagody w pełni, więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pierogi z jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na ok. 40 pierogów 1 szklanka obranych i opłukanych jagód cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka na ciasto

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 133

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy(...)szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu gotujemy je jeszcze 3 minuty. Możemy podawać je same, bądź posypane podsmażoną cebulką

Zainspirowana w kuchni
Ciasto na pierogi 526

przepisów na pierogi i każdy chwali swój wypróbowany. Ja przyznam się szczerze, że szukałam tego najlepszego i wypróbowałam kilka przepisów zanim znalazłam ten najlepszy. Robię to ciasto do pierogów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Może mi się uda zachęcić was do wypróbowania tego przepisu? Składniki: 500 g mąki pszennej T500 1 żółtko 1 płaska łyżka masła(...)uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm. Wykroić szklanką krążki i napełniać wybranym nadzieniem. Pierogi wrzucać do osolonej i gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut od wypłynięcia

Ala piecze i gotuje
Pieczone pierożki z mąki orkiszowej wegetariańskie 210

pierożki powstał pod wpływem chwili miałam ochotę na coś ciepłego, pożywnego a do tego zdrowego i smacznego, przeszukałam w starych książkach idealnego przepisu na ciasto na pieczone pierogi i znalazłam właśnie taki, od zwyczajnego ciasta różni je to, że zamiast wody dodaje się do nich maślankę, ciasto pięknie wyrasta i do tego jest bardzo chrupiące, nadzienie do nich zrobiłam(...)można zmielić w maszynce do mięsa). Ciasto  podzielić na trzy części, każdą rozwałkować bardzo cienko i wycinać koła lub kwadraty położyć około 1 łyżeczki farszu i sklejać tradycyjne pierogi lub trójkąty. Pieczemy w temperaturze ok. 180-190 stopni przez ok 10-15 minut lub do zarumienienia, (część pierogów jeszcze przed upieczeniem można zamrozić) Smacznego :) Przepis bierze udział

zdrowa vege kuchnia
Pierogi z kaszanką 143

Dzisiejsze danie jest dla miłośników kaszanki. Jako że kaszankę można podawać na wiele sposobów, dziś proponuję wykorzystać ją jako farsz do pierogi. Powiem(...)domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na mniejsze kawałki i dodać

magiczna kuchnia Kasi
Słodkie pierożki z ciasta francuskiego 170

wierzchu małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj i wycinaj duże kółka (podobnie jak na pierogi). Na każdym kółku rozłóż łyżeczkę konfitury, zlep dobrze jak pieroga, tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta aż się skończy. Jeśli Ci coś zostanie powycinaj małe fantazyjne kawałeczki i wrzuć z pierożkami do piekarnika, gdy będą złote wyjmij. Gotowe pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temp. 210C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez około 10-15 minut. Sami zobaczycie, gdy ciasteczka będą złote to kończymy (każdy piekarnik jest inny, więc kolor złota i to, by cukier się nie przypalił należy do Was). Może się zdarzyć, że trochę konfitury wypłynie podczas pieczenia, nie przejmujcie się

Zasmakuj Kuchni
KUDŁACZE 209

wiecie, co to są kudłacze? Ja do dzisiaj nie wiedziałam ale już wiem, są to pierogi nadziewane surowymi startymi ziemniakami. Po wymianie  korespondencji z pewnym kawalerem, który pochodzi z Podlasia dowiedziałam się, że coś takiego istnieje. Mało tego,że najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Tak więc ciekawość wzięła górą i zrobiłam(...)cudo :-) Żeby aż tak mocno się nimi zachwycić, to nie koniecznie ale przyznałam mu rację, że z mlekiem smakują wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki:  I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki

pieprzny smaczek
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 151

tradycyjne calzone. Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu. Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie włożyć oczywiście wszystko na co macie ochotę(...)przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał

Chilli Czosnek i Oliwa
Naturalnie pyszne warsztaty z Sokołowem 204

dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam, to z apetytem wykrawałam z niego kawałki chudego mięsa. Jednak moje serce skradły pierogi: nadzienie miały tak smaczne

Obiad gotowy
Ravioli ze szpinakiem i ricotta 148

razem klasyka gatunku, czyli pierogi na włoski sposób. Ponieważ kochamy zarówno polskie pierogi, jak i włoskie makarony, dzisiaj postanowiliśmy przygotować ravioli. Obłędne makaronowe ciasto w formie pierożka, wewnątrz, którego zamknięty został delikatny, ale przepyszne farsz. Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje.  Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy(...)wycinać kwadraty i zlepiać ręcznie, jedyny minus, że zajmie to znacznie więcej czasu. Gotowe pierożki, ponieważ są zrobione z ciasta makaronowego, gotujemy tak jak makaron, czyli zdecydowanie dłużej niż pierogi.  Do wrzącej osolonej wody wrzucamy po kilka ravioli i gotujemy przez 10 min od wypłynięcia.  Pierożki najlepiej smakują polane masełkiem z dodatkiem świeżej mięty, szałwii

Kuchnia od dwojga
Pierożki na słodko z langrodami 182

więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 100-120 ml maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania(...)placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi. Zlepione odkładamy na stolnice podsypaną mąką. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową

Życie zaczyna się w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 388

wcale nie są takie trudne do zrobienia. Wystarczy, że robiąc pierogi na Wigilię, zrobicie nadzienia trochę więcej i będziecie mieli połowę roboty mniej. Jednak jeśli macie w nosie pierogi a wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej

ladykitchen
Najlepsze przepisy z blogów #3 | Boże Narodzenie 179

mogę doczekać się sobotniego wieczoru Natomiast jeżeli szukacie przepisów na 12 tradycyjnych, wigilijnych dań, zajrzyjcie tu . Śnieżne kule i babeczki z makiem i żurawiną BLOG: http://candycompany.pl/ Wigilijne pierogi ze słodką kapustą BLOG: http://trawkacytrynowa.pl/ Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sałatka śledziowa BLOG: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/ Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami BLOG: http://nietylkopasta.pl(...)karmelowy.pl/ Odwrócona rolada makowa BLOG: http://pelnytalerz.blogspot.com/ Pasztet świąteczny BLOG: http://www.karointhekitchen.com/ Karp w galarecie BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Kutia BLOG: http://www.poezja-smaku.pl/ Kompot z suszu BLOG: http://kuchennybalagan.blogspot.com/ Pierogi z kapustą i grzybami BLOG: http://vegazone.blox.pl/ A Ty, bez jakiego przepisu nie wyobrażasz sobie świąt? Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #3 | Boże Narodzenie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Pierogi z grzybami 131

Pyszne i aromatyczne grzybowe pierogi z suszonych grzybów. Pachną lasem, lubczykiem, ziołami i .... Świętami! (rzecz jasna):) Przepis lekko zmodyfikowany z Poradnika Smakosza "Polskie smaki, pierogi .... pierogi", nr 9-10, 2016, s. 10. Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - szczypta soli - około 3/4 szklanki ciepłej wody farsz: - 160 g suszonych grzybów - 2 średnie cebule

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania