Dziś łatwy ,ale pyszny przepis na wykorzystanie resztek z lodówki i zamrażarki. Pierogi np.z kapustą lub z mięsem ( jeśli mrożone to najpierw je ugotować ,przecedzić ,przelać zimną wodą) Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych. 25 dag.pieczarek 1.5 łyżki masła 1 łyżka płaska mąki pszennej 1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl(...)białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a zimnego mówią , dodawać mieszajàc pozostałe wrzące mleko , zagotować. 3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą. 4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy. 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być drogie, ale tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem w UK, to kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja(...)jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką i formujemy ciasto. Przy mąkach bezglutenowych, do naszego kleiku możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto
Kryzysowa Książka KucharskaZapraszam na pierogi pieczone zrobione na cieście pizzowym. Ponieważ nic się u mnie marnuje, to z resztek z lodówki zrobiłam pyszny farsz do moich pierożków pizzowych. Polecam Składniki: ciasto: 25 g drożdży świeżych szczypta cukru 1 szkl mąki + do podsypania 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl ciepłej wody farsz: 30 g żółtego sera 1 parówka 3 pomidorki(...)ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewłaśnie dzień, kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy(...)poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi
Niedzielny kucharzUwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół(...)przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia Moje przepisy na inne pierogi znajdziesz TUTAJ Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujenastępnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ: - około 1 kg ziemniaków -500g sera białego
Dziś Ja gotujekapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemNiżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka(...)Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego
Kuchnia Bazyliiczyli moje propozycje na świąteczny stół . Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy
My Chcemy JeśćPierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym. Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem. A Wy jak jadacie pierogi ruskie
AniaGotuje.plMój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi
AniaGotuje.plZachęcam do stworzenia tych pierogów razem z dzieckiem. Szkrabina wałkowała swoim wałkiem, wycinała kółeczka szklanką a nawet zrobiła kilka swoich pierogów :) Nie bójcie się bałaganu, posprząta się. Radość dziecka i pokazywanie mu, co z czego powstaje, napewno odegra znaczącą rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Poza tym jest to wspaniała forma spędzania razem czasu. Nigdy nie wyganiajcie dzieci(...)ciekawe, pomocne i bardzo szybko się uczą. Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku
Szkrab Je SamDzisiaj wraca z książką Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie . I jest to jedna z najlepszych, jaką widziałem! Jeśli lubicie podejmować gości z zagranicy czymś więcej niż pierogami i wódką, koniecznie musicie ją mieć. Chociaż zachodzi wówczas prawdopodobieństwo, że goście zmienią się w domowników. Ja karmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze. Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy(...)koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana
GRUBY WAŁEKCiasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki :-) Pierogi z serem od początku do końca, czyli krok po kroku dla każdego miłośnika pierogów! Przepis z filmem :-) Łączny czas robienia: 1-1,5 h Ilość pierogów: do 50 sztuk Składniki na ciasto: • 500 g mąki pszennej tortowej • 300 ml bardzo gorącej wody • płaska łyżeczka
AniaGotuje.plcharakteru. Wymieszałam. Dodałam śmietanę i ponownie dokładnie wymieszałam. Powstała zwarta, miękka i wilgotna masa mięsna. Idealna do nadziewania pierożków/pielmieni. Ciasto zrobiłam wg tego przepisu ... na idealne ciasto na pierogi Ciasto rozwałkowałam na cieniutkie placuszki. Kieliszkiem wykrawałam małe kółeczka o średnicy 6 cm. Na każdy krążek ciasta nakładałam sporą porcję farszu. Ciasto jest idealne, elastyczne i masa(...)jest idealna, plastyczna, więc doskonale ze sobą współpracują i pierożki zlepia się bez najmniejszego trudu. Zlepiałam brzegi tak jak na pierogi, a następnie złączyłam dwa końce, zlepiłam, żeby utworzyły się pierożki z dziurką, podobne do uszek. Wyszło mi około 80 sztuk Zagotowałam w dużym rondlu osoloną wodę i na wrzątek wkładałam partiami pierożki. Gotowałam
Kuchnia u Krysi