na pierogi - 3500 przepisów (strona:66/234)

PIEROGI Z MALINAMI / idealne ciasto na pierogi bez jajek 121

było tutaj żadnych pierogów ( powinnam za to stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ). Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami! Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt! Koniecznie

Ostra na Słodko
Pierogi z bobem 219

Warto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie!   Jeśli lubicie  bób  tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te  pierogi  :-)  Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu

Anioły w kuchni
Najlepsze na świecie pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 154

połączenie idealne, któremu ciężko się oprzeć. Przywędrowały do nas, najprawdopodobniej, w XIII wieku z Chin. W najstarszej polskiej książce kucharskiej jej autor, mistrz Czerniecki, przytoczył wiele przepisów na pierogi, co oznacza, że musiały być już wtedy wszechobecne na polskich stolach. Pieczone, gotowane, na słono lub słodko. W cieście można bowiem zamknąć niemal wszystko co jadalne i jest duża szansa(...)będzie całkiem dobrze smakowało. Dzisiaj klasyk nad klasyki- pierogi z mięsem i kapustą. W moim domu zawsze znikają szybciej niż się je robi ;) Czytaj więcej

Pichceniomania
Pierogi z soczewicą czerwoną 151

Pierogi z soczewicą czerwoną Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą. Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę. Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco. Składniki: Ciasto : mąka - 80 g gotowana(...)obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.  Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.  Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane tłuszczem z cebulką.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
domowe pierogi ruskie orkiszowe 191

mąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem

Domowy Smak Jedzenia
pierogi z kaszą,twarogiem,śmietaną... 190

stolnicy, szklanką wykrawać krążki na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 2 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać pierogi są pyszne, delikatne i ze śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z jagodami 105

pierogów)   - 0,5 kg jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi,  wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wrzucamy pierogi, wyławiamy 5 minut po wypłynięciu

Gocha gotuje!
Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol 161

cukru - 2 łyżki oleju - 1 kg bobu - 200 g sera pleśniowego typu rokpol - 0,5 pęczka natki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 białko do posmarowania pierogów S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: gotujemy bób. drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól(...)godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. konsumujemy np z sosem z jogurtu i czosnku

Gocha gotuje!
Chinkali - uzależniające gruzińskie pierogi 216

mielonej wołowiny - liście kolendry z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione  o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, imbir ścieram na małych oczkach i szklę na oliwie, studzę.  Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną(...)kolendrę, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem

Cook&Love
Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami 203

średni kawałek selera (korzenia) ½ pora 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku ok 3 litry wody natka pietruszki   Pierogi- ciasto: 3 szklanki mąki (ok ½kg) + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko   Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu(...)Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki.  2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle.  3. Pierogi

Kuchnia w czekoladzie
Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką 903

mniejsze kawałki. Wymieszać wszystko ze sobą. Ciasto: Ciasto rozwałkować (grubości 3-4 cm) i wyciąć za pomocą szklanki kółka. Nafaszerować i zlepić na kształt pierogów. Pierożki smażyć partiami w głębokim oleju na mocno złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym. Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Pokroić i wymieszać(...)składniki na farsz 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka z ciasta i zlepić pierożki z farszem 5. Usmażyć pierogi na głębokim tłuszczu Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką Artykuł Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką pochodzi z serwisu

KuchniaWeDwoje.pl
Calzone z mięsem mielonym 202

lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki seler(...)naciowy - 2 łodygi boczek parzony - 100 g mięso mielone - 400 g ser mozzarella wg uznania sól, pieprz, bazylia, oregano jajko do posmarowania pierogów. Etap I - Rozczyn drożdżowy Podgrzej mleko. Do miseczki wsyp rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem, Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj tak aby nie było grudek. Odstaw

Wylizany Rondel
Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem 138

Pierogi robię bardzo rzadko, a to ze względu na brak czasu niestety. Jak mąż ma wolne, ja nic ważnego do zrobienia, to raz na jakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około(...)olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory. Łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do reszty. Smażymy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Studzimy. Robimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie :-). W rondelku rozpuszczamy masełko i wrzucamy do niego pierogi

kruche babeczki
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 91

pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy Do ciepłego mleka dodać(...)posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 187

FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 25 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 duża, pieczarki 35 dag, majeranek 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy(...)worek foliowy na 15 minut, kule podzielić na 3 porcje, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek i szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania