na ogorki - 1545 przepisów (strona:84/103)

Pasta z jajek i tuńczyka 214

średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno cebulę, kapary, ogórek, dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Stare Gary
Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 175

skora,usuwajac tylko gabczasty srodek z nasionami.W srodku zimy bedzie nas cieszyc swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak  ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka jarzynowa - tradycyjna 322

nadal wszycy ja uwielbiamy.Nie ma szans,by kiedykolwiek sie znudzila.Oto nasz przepis na najlepsza oczywiscie salatke jarzynowa.Skladniki:3-4 ziemniaki4-5 marchewek1 pietruszka1 maly seler1 cebula1 kwasne jablko4 ogorki konserwowe3 jajkamala puszka zielonego groszkumala puszka kukurydzy4-5 lyzek majonezu1 lyzka musztardysol,pieprzgrzybki marynowane (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa wyszorowac ,umyc i ugotowac w calosci ,w lupinach w nieosolonej wodzie,wystudzic,po czym obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pomidorów 233

salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony pomidor smakuje naprawde wybornie.Salatke mozna wzbogacic plasterkiem ogorka kiszonego .Z takim dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki-opcjonalnie szczypiorekkopereksol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie: pomidory pokroic w plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze ulozyc po plasterku ogorkana kazdym plasterku ulozyc cieniutki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka z warzywną nutką 157

majonezusól himalajska do smakupieprz do smaku  Ugotowane i wystudzone jajka obrać i za pomocą specjalnego nożyka rozciąć na połówki. Żółtka wrzucić do miseczki i rozetrzeć je widelcem. Ogórka i rzodkiewkę po umyciu zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach a cebulę i polędwicę drobniutko pokroić w kosteczkę. Składniki te wrzucić do żółtek, dodać majonez i przyprawy i wymieszać

Ewa w kuchni
Przyprawy Bella - Bis ( test ) 151

czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać świeżego ogórka i mamy pyszny sos tzatziki. Opakowanie jest praktyczne, otwierane z dwóch stron ( do nabierania łyżeczka i z dziurkami do bezpośredniego sypania z opakowania ). Nam ten sos bardzo zasmakował

Ewa w kuchni
Devolay z masłem i serem 193

widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło i wszystko dokładnie wymieszaj.3.Wszystko ładnie wyłożyć na talerz. Jako surówkę proponuje , prostą i szybką. Pomidory z ogórkiem w śmietanie z odrobiną soli.Jak po przekrojeniu Devolaya wypłynie Ci masło , a nawet "siknie" to możesz być z siebie dumny , bo Ci wyszedł , co wielu osobom nie wychodzi ;)  Pozdrawiam ;)Michał

Gotuj Z Muzyką
Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką i jabłkiem 254

Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego!W domach często robimy takie z pieczarkami … wędliną … serem … papryką czy też ogórkiem.Ja mam dziś dla Was jeszcze inną wersję – równie smaczną!Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 376

Sushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych

Słodka Strona
Domowy kebab (z proziakowych placków) 228

spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.Sałatka:Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć

Moje pyszne gotowanie
Rybny burger, czyli "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia..." 165

Małe szaleństwo z fastfoodem. Kupiła dzisiaj siostra kwadraciki rybne w panierce, więc pozwoliłyśmy sobie dzisiaj zaszaleć :DSkładniki:bułeczka pszennakostka rybna w paniercedwie rzodkiewkikilka plasterków ogórkaodrobina serka

Moje pyszne gotowanie
Hamburger bardzo domowy 167

cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam pod ręką :) Podałam z surówką z kapusty białej, marchwi i szczypioru oraz z kawałkami marynowanej papryki.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi - moje pierwsze własnoręcznie zrobione 213

sushi sama przynajmniej 100 razy, wtedy będę się wymądrzać ;) Dziś pochwalę się tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir.Lubicie sushi? Przygotowujecie je sami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi - to nie jest trudne 201

zrobiłam :D teraz podaję wasabi osobno :)Na ryżu układamy wszystko to, na co mamy ochotę :)Ja tym razem wykorzystałam surowego, wędzonego łososia, paluszki surimi, świeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 187

natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania