szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
vegetaniebędzie letnia, zalać nią buraki. Woda musi je przykryć, nie mogą wystawać ponad nią. Na wierzch włożyć piętkę od chleba. Słój zabezpieczyć gazą, by nie dostały się do niego muszki owocówki i postawić w ciemnym miejscu (np. w szafce), w temperaturze pokojowej. Zakwas będzie gotowy po 3-4 dniach - wtedy należy go zlać przez sito. Powinien być dość gęsty
W SMAKNiewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru
maniapieczeniaBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię w błogostan jak wszyscy inni we Włoszech. Miliony spódnic i spodni wyświecają się z tyłu od siedzenia na milionach krzeseł przy milionach stołów, nad którymi latają roje miniaturowych muszek. Rytm toskańskiego ucztowania może nas zwalić z nóg po długim obiedzie na powietrzu i wtedy tylko jedna myśl jest jasna - sjesta. Logika runięcia na trzy godziny w szczelinę dnia
KUCHARNIAblacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm, posmarować połową masy serowej. Złożyć na 3 i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". . Układać na blaszkach z papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik
w mojej kuchnipozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki, żywi się nektarem, a jednocześnie zapyla roślinę. Z kwiatów powstaną spore owoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie
W kuchni Karmel-itkiwymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu jak ktoś woli ( na 250 ml 1 łyżka cukru lub miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykrywamy gazą, żeby muszki owocówki się nie dobrały. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Trzeba pamiętać żeby codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby zawartość nie pleśniała. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzdłuż i w powstałą szczelinę wkładamy mini mozzarellę. W pozostałej części oliwek umieszczamy "dzióbki" (w miejscu wydrążenia). Na każdą wykałaczkę nadziewamy kolejno: głowę, tułów i nóżki pingwinków.Kokardka i muszka również zostały wykonane z marchewki.Pingwinki specjalnie na życzenie dzisiejszego solenizanta :*Moje posty
Słodka Stronaktórego chcemy zrobić ocet umieszczamy w słoju, zalewamy przegotowaną, letnią wodą, szczelnie nakrywamy lnianą ściereczką lub gazą (żeby był dostęp powietrza, ale żeby do środka nie dostały się muszki owocówki), i czekamy 3-4 tygodnie. W tym czasie codziennie potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość przy użyciu wyparzonej, drewnianej łyżki, co zapobiega pleśnieniu. Jeśli na powierzchni pojawi się pleśń wszystko trzeba
SzczyptaSmaQszkl., ale nie jest to konieczne.Słój szczelnie zakryć lnianą ściereczką, ręcznikiem papierowym lub kilkoma warstwami gazy. Owoce, a dokładniej bakterie i drożdże muszą mieć dostęp powietrza, bez ingerencji muszek owocówek.Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie mieszać wyparzoną drewnianą łyżką, co zapobiega pleśnieniu.Zlać roztwór z nad owoców do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce
SzczyptaSmaQłyżeczka na szklankę wody), można zaszczepić matką drożdżową lub pracującym octem. Słój szczelnie zakryć ściereczką, papierowym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, żeby był dostęp powietrza bez możliwości ingerencji muszek owocówek, codziennie potrząsać słojem lub mieszać wyparzoną drewnianą łyżką. Po ok. 7-10 dniach, kiedy ocet przestanie pracować (przestanie się pienić i bombelkować)zlać płyn
SzczyptaSmaQjako lek przy leczeniu wielu dolegliwości. Nadaje się do sporządzania domowej roboty kosmetyków, nasmarowanie się nim zapobiega ukąszeniom komarów, a w zeszłym roku udało mi się dzięki niemu wytępić muszki owocówki :)Oczywiście idealnie byłoby zrobić ocet jabłkowy samemu, ale nie każdemu się chce i wcale się temu nie dziwię. Sama do tej pory kupowałam gotowce. Aż w końcu spróbowałam
chwile dla mnieolej, dodać ocet,sól pieprz i słodką paprykę mieloną KAMIS i wymieszać najlepiej rękami. Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę
Z Kuchni Do Kuchnizewnątrz - w moim przypadku w altance. Gdy pogoda jest ładna, papryczki po kilku dniach są odpowiednio wysuszone. Trzeba uważać, by podczas nawlekania papryczek nie uszkodzić ich, ponieważ mogłyby przyciągnąć muszki owocówki. II sposób: Suszenie papryczek w suszarce Ten sposób jest równie łatwy, a zadowalające efekty można mieć już po 2-3 godzinach. Umyte i osuszone papryczki rozłożyłam równomiernie
Pasja SmakuSprawdź inne wyszukiwania: