mija jeden dzień, mija drugi i tę dziecinną obrazę na mąkę i wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się(...)połączenia. W mące zrobić wgłębienie. Wlać mleko z drożdżami. Zasypać delikatnie mąką i odczekać 20 minut. Drożdże powinny zacząć się delikatnie pienić.Dodać masło i wyrobić na elastyczne ciasto. Odłożyć w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości na jakąś godzinę. Po godzinie wyrobić ponownie i włożyć do foremki wysmarownej masłem. Przykryć ściereczką aż wyrośnie.Piec 35 minut w temperaturze
W kuchni wieczoremnadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.1. Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaPieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli(...)wstawić rybę do piekarnika. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety. Smacznego!Uwagi: Jeżeli wydaje nam się ze ciasto solne po przykryciu ryby jest za mało spoiste, można je jeszcze lekko spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatków
Stare Garyłyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki
Kulinarny karnet Christopherasłonecznika1 łyżka śmietanyWykonanie.Cukier wymieszać z 5 dag miodu (resztę odłożyć do słonecznika). Dodać 15 dag masła ( reszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy
Kulinarny karnet Christopherałyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej1 żółtko1 łyżka śmietanywaniliaSos.2 łyżki masła5 orzechów włoskich1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cynamony1 pomarańczaWykonanie.Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.Nadzienie. Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać.Twaróg(...)utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty.Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować
Kulinarny karnet ChristopheraŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj.Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko.Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto.Teraz rozwałkuj na wybrana grubość ciasto (np. 1-1,5 cm), w razie konieczności podsypując lekko mąką. Pamiętaj, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.Foremkami wytnij dowolne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem
Słodko-Słony Świat Ilonyogrodu miseczkę jeżyn, bo reszta jeszcze nie dojrzała, znajomy zaś przywiózł ze swojego ogrodu ponad 1,3 kg jeżyn, więc wymyśliłam sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne(...)jednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką.Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około
Słodko-Słony Świat IlonyMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą
WojnaNaSmaki.plTorcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru
Słodka StronaTakie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj konfitury również dobieramy według naszych potrzeb. Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu(...)drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.Po tym czasie wbijamy jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione masło, a następnie powoli dodajemy mąkę i sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej konfitury. Odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy
Słodka Stronawyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego
Słodka Stronawyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej(...)konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy cały sernik powstałą polewą. Brzegi ciasta obsypujemy orzechami. źródło inspiracji: mojewypieki.comMoje posty
Słodka Stronaszpinak z pewnością zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących. Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Składniki: (na 10 dużych naleśników)Ciasto:2 szklanki mleka2 szklanki mąki140 ml wody2 jajka2 łyżki olejuszczypta soliolej do smażenia Farsz:duża cebula4 ząbki czosnku350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)300 g białego sera(...)tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy
Słodka Strona