Za oknem żar leje się z nieba. Po głowie krążą pomysły na lekki posiłek. I oto jest. Moja propozycja na letnią sałatkę. Świetne połączenie bakłażana, cukinii
kulinarnyJaRok temu przygotowywałem pyszne placki z cukinii, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać
kulinarnyJaSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia
kulinarnyJaCzasem najprostsze danie może być prawdziwą ucztą.Dziś coś dla fanów świeżej fasolki szparagowej. Podsmażana z masłem i bułką tartą. Palce lizać.Czas przygotowania: 25 min.Porcja
kulinarnyJaA na obiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie
kulinarnyJaJesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)300 g świeżych
kulinarnyJaUwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem
kulinarnyJamija jeden dzień, mija drugi i tę dziecinną obrazę na mąkę i wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się(...)połączenia. W mące zrobić wgłębienie. Wlać mleko z drożdżami. Zasypać delikatnie mąką i odczekać 20 minut. Drożdże powinny zacząć się delikatnie pienić.Dodać masło i wyrobić na elastyczne ciasto. Odłożyć w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości na jakąś godzinę. Po godzinie wyrobić ponownie i włożyć do foremki wysmarownej masłem. Przykryć ściereczką aż wyrośnie.Piec 35 minut w temperaturze
W kuchni wieczoremnadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.1. Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaPiwo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, szczególnie jeśli mamy na myśli zbliżającego się sylwestra. Moja propozycja jest bardzo prosta: Jasne piwo, świeże kulki granatu
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się
Kuchnia PROzdrowotna