Corner by "jagodzianka" Na początku maja, w kuchni króluje rabarbar. Przekonałam się o tym zaglądając na portale społecznościowe. U mnie skojarzenie było jedno … Przeczytaj cały artykuł Post Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSzybkie w przygotowaniu i bardzo proste naleśniczki. Przecież naleśniki nie muszą być tylko i wyłącznie na słodko,te z wołowym farszem. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz(...)Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Pieczarki oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy w rondelku olej, dodajemy warzywa, dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i dalej dusimy. Pod koniec dodajemy keczup oraz przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Delikatnie studzimy. Farszem napełniamy
VioletoweKucharzeniejajko 4 łyżeczki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 pokrojone suszone pomidory 1 łyżeczka oregano Odrobina czerwonego barwnika Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Pozwalamy mu ładnie wyrosnąć. Po tym czasie formujemy wałek o długości około 40 cm, kroimy wzdłuż
VioletoweKucharzeniewaniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski
VioletoweKucharzeniePyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
Diteczmięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2
kgwjanczewojajko, 1/2 łyżeczki sody. Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Roztrzepujemy jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem
Aga w kuchniZa oknem nieprzyjemna szarość. Wiatr rzuca konarami na prawo i lewo, stuka w okna, huczy w kominie. Znajduję w szafie, pomiędzy książkami, stary album. Z czarno
W kuchni Karmel-itkiobchodzi. Dziś jest ważny dzień, bo Żona Ma kończy swoje kolejne naście lat. Wszystkiego co piękne Honey! Z tej okazji stworzyłem to oto cudo! Czego nam trzeba? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -3 jajka -3/4 kubka mleka -3/4 kubka cukru -1/2 kubka oleju -3 łyżki miodu -łyżka cynamonu -łyżka kakao -łyżeczka i trochę proszku(...)dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek
BaRepasjajka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier. WYKONANIE: 50 g masła utrzeć z cukrem następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski gotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzchu) gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać
Kuchnia BeatyOdcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, w środku robimy dziurkę Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się wody
Kuchnia Beatysól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne
Kuchnia Beatypasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza(...)karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy
Kuchnia Beaty