masła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder- cynamon Przygotowanie: Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku(...)każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta". Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiduże woreczki kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn(...)włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości 0,5-1 cm. Na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepięć mililitrów. Hmm... I co począć z pozostałymi osiemset siedemdziesięcioma pięcioma...? Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie piekę tak popularnych babek na maślance czy jogurtach. Często w takich ciastach wychodzą mi zakalce, które wprawiają mnie w ponury nastrój i zadumę nad sensem nie tyle istnienia, co podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji(...)Dodać dwie łyżki mąki, dokładnie połączyć. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzefantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki.Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji.Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która(...)rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych część. Z każdej uformować wałeczek, a następnie zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :)Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soliNadzienie(...)sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki
Serce zamknięte w formie pysznościKokosanki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić
Sama słodycz i szczypta chilirzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 28cm - przetrzeć ją olejem(...)rozgrzać nalewać ciasto i smażyć złociste naleśniki do rozdrabniacza włożyć składniki nadzienia dobrze wszystko zmiksować na dość gęste nadzienie odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem również inne, to ten jest zdecydowanym faworytem. Do ciasta dodaję surową kaszę gryczaną (po upieczeniu jest mięciutka), piekę także na dwóch zakwasach żytnim i orkiszowym ale można dodać również sam żytni. Polecam, jest nie tylko bardzo zdrowy ale meeega smaczny.:-)Przepis(...)wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego i pozostałą wodę i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto (jest leko płynne) przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek (silikonowe delikatnie smarujemy olejem, metalowe smarujemy olejem i wysypujemy dokładnie otrębami lub mąką) i dokładnie ubijamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wygładzamy
Smaczne Zdrowejadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii, 1 lekko ubite białko, Nadzienie; 1 pomarańcza, 2 łyżki masła(...)pokrojonych w ósemki Wykonanie;Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą
Anioły w kuchnisłonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto będzie klejące i lekko lejące, pozostaw w misce pod przykryciem, najlepiej zabezpiecz folią do żywności, bez dostępu powietrza, wtedy lepiej wyrośnie. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)godzinie gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form, ręce przed przełożeniem posmaruj olejem, żeby ciasto nie oblepiło dłoni. Bochenki w foremkach posyp sezamem i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkakapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy(...)wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej
Apetyczna babeczkapierwszy robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu
Apetyczna babeczkaciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel
Apetyczna babeczkaodmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczanąSKŁADNIKI:CIASTO:jajka -2 sztmleko -0,5 szklwoda -0,5 szklsólmąka-1,5 szklFARSZ:ser biały -250 gkasza gryczana biała-0,5 szklcebula -1 sztwegetasól i pieprzjajko -1 szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli(...)wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby
Kuchnia DanusiMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :)) Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione
Aga w kuchni