świeżej bazylii nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach) łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 pesto pomidorowo-bazyliowe Wykonanie : Mąkę(...)przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się klei do rąk wystarczy oprószyć je mąką). Kiedy ciasto było już elastyczne odłożyłam je do miski, przykryłam i odstawiłam na 40 minut - w tym czasie podwoiło swoją objętość. Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem
apetytnapieczenieCiasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com(...)Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła. Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta
Milion Smakównich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy
Kuchenne aromatyKruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula(...)oliwki pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut
Apetyczna babeczkamasło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą(...)część masy wyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża) 9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców ) 10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu
A Ty Smakuj Mnieprzyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje(...)Uczta lodu i ognia z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość
Lubczyk i Wanilianatłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca(...)patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka. Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówcytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także(...)ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej (papierem do góry
Smaczne ZdroweDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem
BullioPoczątkowo z tego przepisu robiłam ciasto marchewkowe... Ale stwierdziłam pewnego wieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki
Piekę, bo lubiękrem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i nie mieć w środku surowego ciasta (można
Ciastkozercyzalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem i również odstawić. Wszystko wymieszać z mąką żytnią i pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce
Bullioprzygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie(...)ciasto podzielić na kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: masło roztopić, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory
Kuchnia Beatyktóre chcę Wam zaproponować są pyszne i można je dowolnie modyfikować wg. gustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz(...)łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć w cieście i zostawić na 2-3 godz. lub dłużej, następnie smażyć po 5 min. na każdej stronie i gotowe
Kuchnia Beaty