Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej 180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka
La grande e la piccola cuocazdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu(...)Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość
Świat Ciastaproponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką macie to właśnie(...)wykorzystajcie, jeśli nie to sięgnijcie po średnią. SKŁADNIKI: ciasto: - 100 g masła - 200 g maki pszennej (np. szymanowskiej) - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik
SMYKWKUCHNIŚwięta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe(...)English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego
karmelowymiksera, wystarczy miska i łyżka! - minimalistyczne podejście do zmywania po pieczeniu :) Ciasto bananowe należy do moich ulubionych, słodkich wypieków, a to głównie ze względu na prostotę jego przygotowania. Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika(...)minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę
Grunt to przepis!Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie. Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka
Czerwona PorzeczkaWszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi(...)zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe
w mojej kuchniSzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte
Smakołyki BerenikiRObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat(...)waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem
W kuchni Karmel-itkipojęcia dlaczego bałam się piec to ciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika(...)jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy 18 cm, chciałam w całości jeden taki torcik podarować najbliższym. Poza tym chciałam torcik podać na Paterze Hemingway tak aby widać było wzorek na brzegach. Często w mailach pytacie gdzie kupuję różne akcesoria
Blondynka GotujeCiasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki
Trzeci talerzNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat Ciastałatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków. składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej(...)cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy
Smakowite DaniaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować
Kuchnia Bon Appetit