gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu(...)gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić
Smakołyki Berenikiwylizywałam łopatki od miksera z kremu albo garnuszek po czekoladzie. Już nie pamiętam jaką potrawę zrobiłam od początku do końca sama, ale na pewno była to jakaś zupa lub ciasto. Pamiętam, że gotowanie podobało mi się bardzo już w tedy! Dzisiaj z tym samym entuzjazmem jak kiedyś jako dziecko, zrobiłam Korzenne Ciasto. Jak wiecie staram się aby moje wypieki były(...)smaczne, ale przede wszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością
rabarbarowoSkładniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder(...)Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy). 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka
Qchnia po prostusię dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar(...)Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę
Nastoletnie Wypiekaniekrólewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej. Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)masła krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować
UgotowaćZapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko
Apetyczna babeczkawiększość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki
Poezja smakuSzybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko(...)połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego
Kuchnia Bazyliiinnymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej(...)porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE
Smakołyki Berenikipunkt honoru ustanowiłam sobie karpatkę, prawie się udało, bo smak dokładnie taki jak być powinien ale nie ma fal ;-( Nie poddam się, ale podzielę się z Wami przepisem na ciasto które udało się wykombinować, trzy razy dziś piekłam, zmieniając recepturę, aż wg mnie była zadowalająca. Wyjątkowo podam ilość składników na szklanki (bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka szklance(...)równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego
greenscarfDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt
Kuchenne WariacjeAbsolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie
Moja Delicjawiecie pieczenie ciast nie jest moją pasją- wolę gotować, ale to ciasto urzekło mnie smakiem, a kropelki rosy sprawiają, że zachwyca swym widokiem. Moja córka jest fanem tego sernika. Kupowałam go z zaprzyjaźnionej restauracji, ale postanowiłam zmierzyć się z nim- upiec serniczek sama! Ciasto jest delikatne i pięknie się prezentuje. Niektórzy nazywają je "Łzy teściowej". Sernik piekłam w blaszce(...)prostokątnej wymiary: 30x25cm. Rosa wychodzi po ostygnięciu serniczka. Mój sernik jeszcze stygnie, dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy
Kuchnia BeatyDziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy(...)uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu pełną dowolność. Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 150 g żółtego sera czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować(...)Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max. 40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem
kulinarnyswiatdomi