na chleb - 3500 przepisów (strona:191/234)

Pasta łososiowa 179

Bardzo lubię proste pasty, takie do zrobienia na szybko, z dwóch, trzech składników. Do kanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 198

pozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna Tatter, oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 202

Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką. Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie.  A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować  kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 190

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 288

mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 476

rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie  kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy je przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 197

szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 181

Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 215

podpatrzyłam na blogu Bei. Jej receptura (oryginał pochodzi z książki Rustic Italian Food, chyba muszę przyjrzeć się tej książce) sprawdziła się doskonale!Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu chlebów itd, ale okazało się, że przygotowanie zaczynu to wcale nie taka trudna sprawa - wystarczy wymieszać mąkę, wodę i odrobinę drożdży, zostawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama :) Dodatkowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 196

blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych

Chilli Czosnek i Oliwa
Testowanie produktów producenta Agros Nova 201

zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie rozsmarowałam go na świeżym chlebie z masłem :) Dżem z Agrestu i Kiwi - Łowicz sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców kiwi - 15 %. Substancją zagęszczającą jest  guma guar, żelującą  pektyna. Patrząc

Proste Potrawy
Sniadanie mistrzów ;) 131

troche więcej czasu...od kilku dni miałam olbrzymią ochote właśnie na jajaka w sosie holenderskim...no i oczywiście tosty z serem...No i nareszcie sie doczekałam...;) Składniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka

NaKońcuJęzyka
Węglowodany 168

jęczmienia - brązowy ryż - kasza gryczana - otręby owsa, mąki kukurydzianej - amarant Produkty wytwarzane na bazie tych pokarmów również są bogate w węglowodany złożone. Przykładami są chleb i bułki z pełnego ziarna. Do takich należy również zaliczyć makaron z pełnego ziarna, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. 2. Owoce Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych

NaKońcuJęzyka
Tłuszcze 155

znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach itp. NA CO POWINNIŚMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE OLEJU?? Przede wszystkim do czego zamierzamy użyć oleju...1. do sałatek, do chleba czy tez makaronu generalnie do spożywania na zimno najlepsza będzie oliwa z oliwek extra virgin, ale również olej słonecznikowy.....Zarówno oliwa jak i olej słonecznikowy nie nadają się do obróbki

NaKońcuJęzyka
Kurczak w stylu Chilindron 181

patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania