na chleb - 3500 przepisów (strona:184/234)

Placki na tortille 194

nich na przykład tortillę...Przepis dorzucam do akcji Odchudzamy nasze dania, gdyż jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Piekąc mniejsze placuszki możemy ich użyć zamiast chleba czy bułek kupionych w sklepie. Spróbujcie, na pewno Wam zasmakują takie kanapeczki :) Przygotowanie takich placków nie jest ani trudne, ani specjalnie pracochłonne. Kto spróbuje sam je zrobić? :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki małosolne 179

Rozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży smakuje niebiańsko? Kiedy byłam dzieckiem, to taki prowiant był obowiązkowy podczas wypadów nad wodę. Kiedyś nie było tylu budek z hot-dogami czy małych restauracji blisko plaży. Plażowicze przyjeżdżali z koszami wypełnionymi jedzeniem, które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa serowa po studencku 236

słupki wędzona słonina - w ilości około 2 łyżek,3 topione serki - ulubione, mogą być różne,sól do smaku,pieprz, ostra papryka - według gustu.Grzanki:pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy.Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki kroimy w kostkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 173

wlać do zupy, i zagotować.Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego,który opiekłam na patelni i posypałam utartym seremSmacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa dyniowa z imbirem 180

szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1083

wziąć w ręce, rozwijamy z gazy (lub ściereczki), a zawijamy w folię spożywczą. W niej powinna dokładnie wystygnąć. (Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję do naszej wspólnej akcji Odchudzamy nasze dania. Po świętach chyba będziemy musieli przypomnieć sobie przynajmniej kilka z przepisów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 181

oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie ich do panierek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 176

tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie >TAM<. Przejrzyjcie również inne przepisy Karoliny, ja wiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika. Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni, więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :)Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence. Do mycia jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 245

woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 178

wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich

WojnaNaSmaki.pl
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7269

Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g). Pasteryzacja

Smaczne Zdrowe
Szybki obiad 314

pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem!  Polecam

NA MOIM TALERZU
Święta Wielkanocne 205

lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik

NA MOIM TALERZU
Kapuśniak z kiszonej kapusty 142

moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukiera także majeranek.Chwilę gotujemy i gotowe.   Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie własnego wypieku...Smacznego

Maminek kulinarny