na chleb - 3500 przepisów (strona:177/234)

Jajka w pomidorach - śniadanie 235

zimą spokojnie możemy je zastąpić kupując pomidory w puszce. Takie śniadanie robi się szybko co też jest ważne. Moje lato zimą na dobry początek dnia do tego domowy chleb na zakwasie czego chcieć więcej. SKŁADNIKI : porcja na 1 osobę pomidory z puszki (na 1 osobę używam połowę puszki) 1-2 jajka  1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego) sól, pieprz

Basia w kuchni
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 172

pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy  ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę.  Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXXXXIX 94

Przez te wichury i ciągły brak prądu nie jestem znowu na bieżąco. Chciałam upiec chleb to drożdże się zbuntowały, piekarnik oczywiście na prąd więc nie działa. Póki co zostaje mi poczekać i już powoli zaczynam przygotowania do Styczniowego Wyzwania Blogerek.  Jak ten czas ucieka... Wracając do zdjęć : * wieczór przy świecach - bo nie było prądu  * raz na jakiś czas

Magiczne Życie Marty
Food Blogger Fest V - relacja 118

swoich doświadczeniach na stażu w Nomie opowiedziała Maria Przybyszewska . Pozostałych prezentacji wysłuchałam w holu, a wystąpień było jeszcze kilka. O serach zagrodowych opowiedział Gieno Mientkiwicz , radość z wypiekania własnego chleba przybliżył Piotr Kucharski , Jemradio.pl zaprezentował Paweł Loroch , a o niedawnym konkursie Wedla i planach na przyszłość opowiedział sam Janusz Profus .  Ja na Food Blogger Fest stawiłam się z reprezentacją

Pasja Smaku
Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 147

sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach dotyczacych gotowania ciecierzycy: Na pewno musimy moczyć ją dłużej niż podają przepisy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 141

gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba  nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Współpraca z Zielonym Nurtem :) 126

zastosowanie, można go dodawać do wielu potraw i produktów. Ja często dodaje go do jogurtów, owsianek, posypuję nim potrawy obiadowe, jak i kanapki, znajduję się on także w domowym chlebie, różnych ciasteczkach. Tak, na prawdę można dodawać go do wszystkiego. Nie odznacza się jakimś szczególnym smakiem, dlatego nie należy się obawiać, że wpłynie negatywnie na smak potrawy, wręcz przeciwnie wzbogaci

Zdrowie na języku :P
RECENZJA - Dojrzała i szczupła :) 181

pięćdziesiątce, w tym produkty wskazane i niewskazane, zasady komponowania posiłków, uwagi dotyczące między innymi suplementów i nawadniania organizmu w ciągu dnia, a także przydatne przepisy podczas diety, jak np. chleb gryczany, schab z porem czy domowy jogurt; - szczegółowo opisaną dietę odchudzającą na okres sześciu tygodni; każdy tydzień jest ukierunkowany na inne działanie, znajdziesz tydzień oczyszczający, odmładzający...Każdy dzień oparty

Zdrowie na języku :P
Liebster Blog Award 105

Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket czy targ? Gdzie wolisz robić zakupy?I kolej na listę blogów, które nominuje do Liebster Blog Award   http://chocoholiczka.blogspot.com/   http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/   mojasmacznakuchnia.bloog.pl

Magiczna kuchnia Darii
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 349

Dziś propozycja na pierogi inaczej:) Danie zainspirowane przepisem Małgorzaty Puzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego  tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200 gram

Magiczna kuchnia Darii
Szczypiorek też lubi zdjęcia ;) 96

wszystko widać jak na dłoni. Chodził za mną ten smak... wiejski chlebek, biały serek i cała góra szczypiorku. Wakacje na wsi :) Nie zdziwcie się jak kiedyś zobaczycie zdjęcie kromki chleba ze śmietaną i cukrem....  Tak na marginesie - zawsze smieszyło mnie słowo "kromka" ;)Albo zdjęcie przekrojonej pszennej bułki, a w środku kilka plasterków jabłka. Też się tym zajadaliście

bistro mama
Penne z makrelą i rodzynkami 146

chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę...... gdyby nie ta jedna minuta z nią oko w oko, sam na sam :)Czytaj więcej

bistro mama
Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 313

stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam  coś takiego do herbaty, ozdobiłam je polewą  czekoladową, ale to już mój kaprys :) i chlebka wyszło male

Proste Potrawy
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 166

może się zdarzyć. Myślę, jednak, że spokojnie w polskich warunkach 99% przepisów jest do przygotowania.Zdjęcia są powalające, ale o tym wszyscy wiemy. Jest rustykalnie i niedbale, z okruchami chleba na stole i rozsypaną solą. Jakby banda wygłodniałych wielbicieli bloga Katie rzuciła się wcześniej na to jedzenie i dostała po łapach, bo przecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał

W kuchni wieczorem
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 143

garnka i wstawiam do stygnącego piekarnika, żeby nie wystygły. Sos redukuję na średnim ogniu aż trochę zgęstnieje. Następnie wlewam z powrotem do garnka.Podaję z wiejską bagietką lub wiejskim chlebem. Pychota

W kuchni wieczorem