czytam raczej takich książek.3. Jakie było pierwsze danie przyrządzone przez Ciebie i ile miałaś lat gdy je przyrządziłaś? Obstawiam, że były to chlebki(chleb smażony w jajku) albo kanapki, pewnie tak 8lat. 4. Wolisz gotować sama czy z kimś? Dlaczego? Sama. Gdy gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę
More food, love and dreamstrolle. (taaa, mała to było jeszcze z dwa lata temu xd)18. Nie lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3)19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została przeze mnie odkryta.20. Początki mojego przedszkola były straszne, nie chciałam się puszczać klamek, płakałam
More food, love and dreamsChleb z serem i ziołami* pod jajecznicą z porem smażoną na maśle; pomidorki koktajlowe inspiracja * z dodatkiem polentyZauważyliście, że prawie wszystkie wytrawne śniadania które się tu pojawiają to jajecznica? >.< A chlebek genialny., choć wyrósł mi w dość dziwaczny sposób, ale co tam :P Nienawidzę zdjęć robionych o 6 rano
More food, love and dreamsBananowe pancakes z sosem orzechowym**masło orzechowe + mleko(na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko
More food, love and dreamstrochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się jajko, więc generalnie ciasta powinno być na ok.3 gofry a nie 2 :)Ps. Dodałam przepis na chleb tostowy pod postem z tostami, o tutaj
More food, love and dreamswiśnie i domowy dżem wiśniowyŚwięta udane i to jak najbardziej, mnóstwo śmiechu i wygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była
More food, love and dreamsbędziemy zawiedzeni. Na szczęście papryczki okazały się naprawdę pyszne, choć pikantnych mieliśmy nie 1 na 5, lecz raczej 2-3 na 5 :) Warto wtedy taki ogień piekielny zagryźć chlebem polanym oliwą (uwaga - łyk wina tylko wzmaga ostrość).Asia i Piotrek sprezentowali mi również trochę papryczek, abym mogła przygotować je w domu i zaprezentować Wam je na blogu. Pięknie
Chilli Czosnek i Oliwatarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem.Podajemy na talerze.wybornie smakuje z chlebem jak również z ziemniaczkami,szczególnie w mundurkach
Z Majeczką w kuchnipiekłam je już po raz drugi, a mój syn już pytał, czy upiekę je jutro. Przepis pochodzi z męskiego bloga, który prowadzi Paweł, jego blog to kopalnia przepisów na chleb i bułki, ja tam jeszcze wrócę :) Żródło: Chleby.info.Składniki na ok. 8 sztuk:500 g mąki pszennej140 ml mleka140 ml wody15 g drożdży świeżych40 g masła2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruWykonanie
Blondynka GotujeGalaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało
Proste Potrawywyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące
Moje domowe kucharzenietrzy kanapki -1 kulka mozzarelli 125 g-1 pomidor-masło lub majo , sól, kawałek poszatkowanego pora lub szczypiorkuNa chleb smarujemy masło lub majonez kroimy pomidora i mozzarelle w plastry i przekładamy raz jedno raz drugie, solimy i na wierzch posypujemy porem lub szczypiorkiem a nawet bazylią.SMACZNEGO! CMOK
Pasje JolkiJestem z tych osobników, którzy jedzą wszystko i próbuję wszystko. Znam wielu ludzi, którzy nigdy nie próbowali wątróbki a mówią, że jej nie lubią.. i
Pasje Jolkipizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała:- 1000 gram mąki pszennej- 40 g drożdży- łyżeczkę soli- 1/4 szklanki oliwy z oliwek- 1 jajko- dwie szklanki wodyna jedną blachę użyj nie całą szklankę wody
Pasje Jolki